Sirijoje siaučiant karui, bunkeryje gyvenanti ponia Assad švaisto pinigus prabangai FOTO

Ilgakojė gražuolė iš Londono, kadaise vadinta „dykumų rože“, pasitelkė savo eleganciją ir vakarietišką stilių, kad užmaskuotų augantį savo vyro režimo brutalumą.

Tačiau Asma Assad, gyvenanti nuo bombų apsaugančiame bunkeryje, kad išvengtų Siriją krečiančio smurto ir ant šalies galinčių pasipilti Jungtinių Valstijų raketų, vis labiau pradeda panašėti į Mariją Antuanetę: tuo metu, kai aplink ją vyksta kruvinas karas, ji švaisto pinigus ekstravagantiškoms dizainerių prekėms, maisto produktams ir sveikatos prietaisams, rašo dailymail.co.uk.

Scanpix
Nors nuo 2011 metų kovo Sirijoje žuvo daugiau kaip 100 tūkst. vyrų, moterų ir vaikų, o beveik 2 mln. sirų pabėgo iš šalies, 38 metų Asma leidžia pinigus krištoliniams Bohemijos sietynams iš Prahos.
Ji taip pat nuolat dideliais kiekiais užsakinėja vakarietiškus maisto produktus savo trims vaikams, nes nenori, kad jie valgytų tik sirišką maistą, teigia vienas šaltinis iš vidaus aplinkos.
Nuotraukose, kurios praėjusią savaitę pasirodė jos paskyroje „Instagram“, ji taip pat ant dešiniojo riešo dėvi naują, apie 300 litų kainuojantį aparatą „Jawbone Up“, rodantį, kiek žmogus padaro žingnsių ir kiek sudegina energijos.

LEAD Technologies Inc. V1.01
Prieš pat žudynes pirmoji Sirijos pora dalyvavo labdaros renginiuose
Scanpix
Atrodo, kad jos išlaidavimas įsibėgėja kartu su žudynėmis. Praėjusiais metais nutekėję elektroniniai laiškai parodė, kad tuo metu, kai suintensyvėjo brutali jos vyro kova su sukilėliais, iš vienos Londono parduotuvės Karaliaus kelyje ji užsisakė baldų bei sietynų už 270 tūkst. svarų (1,08 mln. litų).

Dėl galiojančių sankcijų prekės į Siriją pristatomos per Libaną.
Tačiau dar visai neseniai pati Asma vyko į Libaną pasimatyti su Londone gyvenančiais savo tėvais – kardiologu Fawazu Akhrasu ir buvusia Sirijos diplomate Sahar. Jie vis dar dalį laiko praleidžia savo namuose Vakarų Londone, kur užaugo vienintelė jų duktė ir du jos broliai.

LEAD Technologies Inc. V1.01
LEAD Technologies Inc. V1.01
Scanpix
Ponia Assad studijavo Karaliaus koledže Londone, o vėliau dirbo bankininke „JP Morgan“, kur ir susipažino su būsimu vyru - akių chirurgu, atlikusiu praktiką Londone. Pora susituokė 2000 metais. A. Assad tėvai dabar daugiau laiko praleidžia Libane.

„Tai nedidelis atstumas automobiliu nuo Damasko. Jos tėvai dabar didžąją laiko dalį gyvena čia, kad palaikytų ryšį su savo dukterimi“, - sakė buvęs Asmos vyro patarėjas Aymanas Abdel Nouras.
Laikraščiui „The Daily Mail“ sekmadienį jis sakė, kad per 2001-ųjų Naujuosius metus slapta už Baharo al Assado ištekėjusi Asma Damaske galėjo mėgautis nerūpestingu gyvenimu.
„Ji yra atsidūrusi kvailės vietoje, - sakė šaltinis. - Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Johnas Kerry Basharą vadina „banditu ir žudiku“, bet Asma „tebelaiko save gerbtina prezidento žmona“.

„Ji įsitikinusi, kad jos šeima valdys Siriją dar daugelį metų. Ji itin stengiasi prikaupti šeimai turto ir užtikrinti, kad jis atiteks jiems“, - pridūrė A. A. Nouras.

Scanpix
„Ji trokšta, kad jos sūnus Hafezas vieną dieną perimtų prezidento postą, net jei tai reiškia, kad kurį laiką jam teks paslapčiomis lankyti Didžiosios Britanijos ar Šveicarijos mokyklą ar koledžą“.
Apie naujausius jos pirkinius A. A. Nouras sakė: „Asma Assad neturi jokios širdies. Ji apsėsta rūpesčio dėl savo išvaizdos. Ji ir toliau mėgaujasi visiška prabanga. Tai viskas, kas jai rūpi“.
Kiti šaltiniai, nenorėję viešinti savo pavardžių, pasakojo, kad Asmą, kur tik ji bevažiuotų, visuomet lydi trys asmens sargybiniai. Jai neleidžiama žiūrėti vakarietiškų televizijos žinių laidų ar naršyti internete, kad reportažai apie Siriją jos „neprislėgtų“.

Kitas režimo kritikas, dėl politinių priežasčių taip pat neskelbęs savo pavardės, teigė: „Asma vis dar mėgsta apsipirkinėti ir perka kiek tik gali, kad prasiblaškytų nuo chaoso, kuris tvyro aplink ją. Tai, kad ji yra po B. Assado padu ir niekur negali išeiti, yra nesąmonė. Tačiau jos galimybės žiūrėti Vakarų žiniasklaidą yra griežtai kontroliuojamos“.
Tokie liudijimai niekuo neprimena 2011 metų kovo publikacijos žurnale „Vogue“, paskelbusiame užsakytą straipsnį, kuriame Assadai buvo pavaizduoti kaip „itin demokratiška“ pora, pavertusia Siriją „saugiausia Artimųjų Rytų šalimi“.

Scanpix
Straipsnis, kurį parengė viena Sirijos vyriausybės pasamdyta amerikiečių viešųjų ryšių bendrovė, atskleidė Asmos aistrą kristalais inkrustuotiems Christiano Louboutino bateliams ir „Chanel“ suknelėms bei pavaizdavo ją kaip rūpestingą pirmąją šalies ponią, kažkuo primenančią velionę Velso princesę Dianą.

Straipsnyje buvo rašoma, esą ji rūpinasi menu, vaikais ir „moterų problemomis“ bei stengiasi įpūsti naujo gyvenimo vėjų visame regione. Kai pasirodė šis interviu, Sirijos policija pietiniame Deros mieste buvo ką tik paleidusi ugnį ir ašarines dujas į 4 tūkst. protestuotojų.

Vietos pranešimai skelbė, jog žuvo šimtai žmonių. Straipsnis apie Assadus sulaukė pajuokos ir netrukus buvo panaikintas iš „Vogue“ tinklalapio. Jo autorė Joan Juliet Buck vėliau žurnale „Newsweek“ paskelbė kritiškesnę savo vizito Damaske apžvalgą.

Scanpix
Ji rašė nė karto nemačiusi pirmosios Sirijos ponios valgančios ir pasakojo, kaip per vieną jaunimo centro atidarymą Asma susirinkusiems vaikams pareiškė, kad jis dėl lėšų stokos netrukus bus uždarytas. Kai nusivylimo apimti vaikai pradėjo verkti, Asma ėmė juoktis. Ji tenorėjo patikrinti, ar vaikams „pakankamai rūpi“ projektas, už kurį ji atsakinga, pažymėjo žurnalistė.

Amerikiečių mokslininkas Andrew Tableris, dirbęs su Asma vyriausybės finansuojamo žurnalo „Syria Today“ redakcijoje, mano, kad ji įnirtingai neigia tikrovę.

„Yra dvi Asmos Assad pusės, - sakė jis. – Ji yra šiuolaikiška moteris, nepanaši į kitas arabų lyderių žmonas.  Tačiau ji taip pat trokšta būti princesė. Ji stengiasi būti greta savo vyro“, - teigė jis.

Pirmoji Sirijos pora - labdaros renginiuose
Scanpix

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis