Dalai Lama XIV lietuviams dalins savo neįkainojamą patirtį ir išmintį

Dalai Lama XIV paskaitą „Kelias į taiką ir laimė globalioje visuomenėje“ skaitys jau rugsėjo 13 d. Vilniaus „Siemens“ arenoje.

Vienas ryškiausių pasaulio autoritetų Dalai Lama XIV jau ruošiasi vizitui Lietuvoje. Nors Tibeto dvasiniam vadovui tai bus jau trečiasis vizitas Vilniuje, tačiau pirmą kartą Jo Šventenybė sostinės gyventojams ir svečiams skaitys paskaitą, kurioje dalinsis ne tik milžiniška per gyvenimą sukaupta išmintimi, bet ir asmeniniais išgyvenimais.

„Nobelio taikos premijos laureatas paskaitoje dalinsis mintimis apie šių dienų moralės, etikos ir ekologijos problemas. Didžiausia Dalai Lamos XIV paskaitų vertybė ta, jog lyderis gyvenimiškas tiesas atskleidžia remdamasis asmenine patirtimi, emocijomis ir išgyvenimais. Jo gyvenimo kelias nėra ir niekada nebuvo lengvas, todėl jo gyvenimiškos patirtys – neįkainojamos pamokos, iš kurių kiekvienam yra ko pasimokyti“, – sako vienas vizito organizatorių, Vilniaus universiteto Orientalistikos centro lektorius Vytis Vydūnas.

Nors Dalai Lamos XIV gyvenimas niekada nelepino, optimizmo ir humoro jausmo, kuris sklinda kiekvienoje jo skaitomoje paskaitoje, galėtų pavydėti daugelis. Savo išmintį ir idėjas jis skleidžia ne tik Indijoje, kurioje šiuo metu gyvena, bet ir aktyviai keliaudamas po Vakarų šalis, o juo žavisi ir jo mintims pritaria tokios Holivudo žvaigždės kaip Richardas Gere‘as ar Stevenas Seagalas.

Dalai Lama XIV pelnytai vadinamas vienu ryškiausių pasaulio autoritetų. Jo skaitomų paskaitų visoje planetoje klausėsi milijonai žmonių, šimtams tūkstančių jų jis tapo neginčijamu autoritetu ir įkvepėju. Skaičiuojama, jog vien prieš keletą metų Centriniame parke Niujorke surengta lyderio paskaita sutraukė daugiau kaip ketvirtį milijono klausytojų. Tuomet įtakingas dienraštis „The New York Times“ jį įvardino kaip lyderį, kuris „visuomet siekia dialogo ir draugystės, kuris taip pat yra labiausiai patyręs ir užgrūdintas vadovas planetoje“.

„Jo Šventenybė Dalai Lama XIV – charizmatiška asmenybė, savo žavesiu pavergianti kiekvieną sutiktą. Be to, jo patirtis ir apsiskaitymas, žinios leidžia jam pasisakyti ir turėti nuomonę daugeliu svarbiausių klausimų: filosofijos, religijos, kultūros, gamtos apsaugos“, – vardina Žymantas Morkvėnas, vizito organizacinio komiteto narys, iniciatyvos Gamtoje.org steigėjas.

Tūkstančius žmonių kasmet sutraukia jau tradicija tapę Dalai Lamos XIV pavasario mokymai šiaurės Indijos miesto Dharamšalos pagrindinėje šventykloje. Šie penkiolikos dienų mokymai skleidžiami ne tik šventykloje susirinkusiai auditorijai, bet ir visam pasauliui – viskas verčiama į anglų kalbą ir transliuojama per radiją.

Dalai Lama XIV savo išmintį taip pat deda ir į knygas. Tibetiečių kalba jis jau parašė daugiau kaip 20 budizmo filosofijos, religijos ir praktikos veikalų. Jam priklauso ir tokios knygos kaip: „Laisvas tremtinys“, „Kelias į laisvę“, „Mano Tibetas“, „Laimės dienos“, „Užuojautos galia“.

Dalai Lama XIV, būdamas vos dvejų metų amžiaus, pagal kultinius Tibeto religijos papročius buvo atrastas vienuolių ir vainikuotas aukščiausiu tibetiečių religijos vienuoliu. Būdamas 15-os metų Tenzinas Giatso, XIV-asis Dalai Lama, buvo karūnuotas Tibeto vadovu. Tibetiečių pripažintas šventuoju mesiju, jis iškovojo pasaulinį autoritetą.

Bilietus į pasaulinio mąstytojų ir oratoriaus paskaitą Vilniuje platina „Tiketa“. Visi už bilietus surinkti pinigai bus skirti lyderio vizito išlaidoms padengti, o surinkus daugiau lėšų, jos bus paskirstytos Dalai Lamos XIV nuožiūra.

Paskaita Vilniaus „Siemens“ arenoje vyks anglų kalba, kuri lygiagrečiai bus verčiama į lietuvių kalbą.

Kai kurios Jo Šventenybės Dalai Lamos XIV mintys:
* Jeigu manai, jog esi per mažas, kad kažką pakeistum, pabandyk miegoti su uodu.
* Tyla – kartais geriausias atsakymas.
* Taisykles žinok gerai, tuomet galėsi jas efektyviai laužyti.
* Meilė ir užuojauta yra būtinybė, o ne prabanga. Be jų, žmonija neišgyventų.
* Mūsų gyvenimo tikslas – padėti kitiems. Jeigu negali padėti, tuomet bent jau nekenk.
* Savo sėkmę vertink pagal tai, ką turėjai paaukoti, kad ją pasiektum.
* Siekdami pilnatvės ir laimės, žmonės renkasi skirtingus kelius. Vien todėl, kad žmonės nėra tavo kelyje, dar nereiškia, kad jie pasiklydo.
* Kai mus ištinka tragedija, galime reaguoti dvejopai: arba prarasti viltį ir pasiduoti žalingiems įpročiams, arba priimti iššūkį ir surasti vidinę stiprybę.
* Miegas – geriausia meditacija.
* Aš nugaliu savo priešus, kai paverčiu juos draugais.
* Pasidalink savo žiniomis. Tai kelias tapti nemirtingam.
* Jeigu problema gali būti išspręsta, ji išsispręs. Jeigu ne, nėra prasmės dėl jos nerimauti.
* Vietoj to, kad stebėtumeisi KODĖL tai nutiko tau, susikoncentruok į tai, kodėl tai nutiko būtent TAU.
* Akis už akį... ir visi mes esame akli.
* Tikslas yra ne būti geresniam už kitą, bet būti geresniam už ankstesnį save.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis