Aštuntame aukšte esančiame bute - miesto tematika

Aštuntajame naujos statybos daugiaaukščio aukšte įrengtame bute pro langus kaip ant delno matyti visa Vilniaus panorama, todėl dizainerė sumanė įsileisti miestą ir į kuriamą interjerą.

Nesustojantį miesto ritmą čia atkartoja foto tapetai su miesto vaizdais, dinamiški ornamentai bei užrašai, ritmiškos geometrizuotos figūros ir skirtingų faktūrų dermė.

Projekto autorė – interjero dizainerė Eglė Prunskaitė

Žurnalas "Mano namai"
Projektuodama bemaž 65 m2 ploto trijų kambarių butą jaunai, vaikelio besilaukiančiai šeimai, interjero dizainerė Eglė Prunskaitė pagrindinį dėmesį skyrė vienai svarbiausių užduočių: į palyginti nedidelę erdvę sutalpinti visas būtinas funkcines zonas, baldus bei įrangą, kad gyvenamoji erdvė būtų funkcionali ir patogi. Nors pirminio buto planavimo Eglė iš esmės nekeitė, tačiau kai kurias pertvaras teko šiek tiek koreguoti, kad būtų galima tinkamai suprojektuoti ir patogiai išdėlioti baldus.
Žurnalas "Mano namai"
Pagrindinėje erdvėje buvo suformuotos net kelios zonos: nuo laukujų durų į bendrąjį kambarį veda nedidelis prieškambaris, kairėje jo pusėje – kompaktiška, tačiau funkcionali virtuvė, kurią dizainerė šiek tiek padidino suprojektavusi nišą baldams sumontuoti, palei langą įkomponuotas valgomojo stalas, o priešais – jauki svetainės poilsio zona. Vienoje erdvėje išdėstytas zonas Eglė vizualiai atskyrė skirtinga didžiųjų plokštumų apdaila: prieškambario ir virtuvės grindims iškloti buvo pasirinktos šviesios akmens masės plytelės, virtuvės zonos ribas atkartoja pažemintų lubų kvadratas su sumontuotu apšvietimu, o svetainės – įgilintas medžiu dengtas lubų intarpas.
Žurnalas "Mano namai"
Interjerui, kuriame plėtojama dinamiška miesto tematika, vizualiai sušildyti ir suteikti jaukumo bei šilumos pojūtį padėjo humaniškas, nedirginantis ir šiltas žemės atspalvių koloritas. Beveik visoms bendrojo kambario sienoms dekoruoti Eglė Prunskaitė pasirinko šiltą, labai šviesų atspalvį, kuris sukūrė foną kitiems – ryškesniems ir svarbesniems interjero elementams eksponuoti. Svetainės zonoje viena siena buvo išklijuota foto tapetu, vaizduojančiu Niujorką.
Bendrojo kambario akcentas – ąžuoliniu parketu dekoruotas įgilintas lubų fragmentas, paryškinantis svetainės zoną ir sukuriantis jaukią aplinką.
Žurnalas "Mano namai"
Šis dekoravimo elementas ne tik padėjo išryškinti interjero stilistinę koncepciją, bet ir vizualiai padidino erdvę, leisdamas žvilgsniui nuklysti į tolį, tarp danguje matomų dangoraižių bokštų.
Raidžių grafika interjerui suteikė dinamikos, sukūrė sąsajų su mieste nuolat besikeičiančiais reklamų užrašais ir puikiai įsiliejo į kuriamą stilistinę tematiką.
Žurnalas "Mano namai"
Prieškambario ir virtuvės sieną dizainerė pasiūlė išklijuoti gilaus šokoladinio atspalvio, itališkų užrašų raštu išmargintais tapetais, pabrėžiančiais interjero dinamikos įspūdį.

Žurnalas "Mano namai"
Tamsiai rudi tapetai su kakavos atspalvio raidėmis puikiai tiko virtuvės zonoje – tiek spalvos, tiek itališki užrašai asocijuojasi su kapučino aromatu, itališkų patiekalų pavadinimais, o užrašytų žodžių reikšmė sukuria pozityvią aplinką, kuri būtina skaniam maistui gaminti.
Nedidelis stalas padėjo atskirti virtuvę nuo prieškambario ir suformuoti jaukią, pusiau uždarą virtuvės erdvę.
Žurnalas "Mano namai"
Tiesa, ne mažiau svarbu ir funkcionali virtuvės erdvė – jai sukurti prireikė galinėje sienoje suformuoti nišą, į kurią buvo įmontuoti baldai. Palei šoninę virtuvės sieną dizainerė suprojektavo spintą su uždarų spintų sistema, kurioje buvo sumontuota orkaitė, šaldytuvas ir kita įranga, o darbastalio plotas padidintas suformavus „pusiasalį“, kuris padėjo vizualiai atskirti svetainę ir virtuvę.
Už tambūro greta virtuvės suformuotą prieškambario zoną išryškina medinė lubų danga. Dizainerė joje įkomponavo originalų lietuviško dizaino „In Design“ šviestuvą.
Žurnalas "Mano namai"
Prie tapetais dekoruotos sienos įkomponuotas nedidelis stalas atskyrė šią zoną nuo prieškambario ir suformavo jaukią, pusiau uždarą virtuvės erdvę.

Palei naujai suformuotos nišos kraštus dizainerė sumontavo paslėptą apšvietimą, o galinę sieną dekoravo šviesiais dažais, taip paryškindama miego zoną ir sukurdama jaukią, intymią nuotaiką.
Žurnalas "Mano namai"
Projektuojant miegamojo interjerą taip pat teko koreguoti pertvaras: kad tilptų didelė dvigulė lova ir dar liktų bent šiek tiek vietos praeiti, buvo nuspręsta truputį sumažinti vaiko kambario erdvę, o tėvų miegamajame suformuoti nišą, į kurią galvūgaliu įstumta šeimininkų lova.
Žurnalas "Mano namai"
Siena aplink nišą išklijuota tapetais su ritmiškai pasikartojančiais stilizuotų rombų ornamentais, pabrėžiančiais visame interjere kuriame judesio ir dinamikos tematiką, o ant miegamojo spintos durų išfrezuotas tas pats tapetų raštas šį įspūdį dar labiau sustiprina.
Žaisminga miesto interpretacija – tapetas su pieštu Niujorko vaizdu.
Žurnalas "Mano namai"
Miesto tematika išlaikyta ir vaiko kambaryje, tiesa, dizainerė ją perteikė su žaisminga interpretacija. Pagrindinė kambario siena buvo išklijuota pastelinių, šiltų atspalvių tapetais su pieštu Niujorko vaizdu, o prie jo buvo derinami ir kiti kambario elementai – užuolaidos su namukais, geometrinių formų iš skirtingų atspalvių detalių sudėliotas kilimas, žaisminga spintelė su juodais mokyklinių lentų dažais dekoruotais fasadais.
Apatiniai spintelės fasadai buvo dekoruoti mokyklinių lentų dažais, kad paaugęs mažylis galėtų ant jų piešti kreida.
Žurnalas "Mano namai"

Vonios kambariui šiame bute būdingas vienas didelis pranašumas – galinėje sienoje sumontuota langą, todėl jo erdvė atrodo didesnė nei yra iš tikrųjų.

Palei galinę sieną su langu įkomponuota vonia vizualiai pakoreguoja ilgos ir siauros patalpos formą.
Žurnalas "Mano namai"
Projektuodama šios patalpos interjerą, dizainerė stengėsi vizualiai ją dar labiau padidinti ir sukurti jaukaus, šilto kambario įspūdį. Vonia buvo įkomponuota palei sieną su langu, taip pavyko šiek tiek patrumpinti ilgos ir siauros patalpos formą.
Žurnalas "Mano namai"
Vizualiai ją dar labiau paplatino tarp plytelių virš stalviršio įklijuota veidrodinė danga, tad vonios patalpa atrodo kur kas jaukesnė.
Žurnalas "Mano namai"
Norėdama pratęsti viso buto interjerui būdingą spalvinį koloritą bei pasikartojantį geometrinių figūrų ritmą, erdvei dekoruoti dizainerė parinko dviejų atspalvių – baltos ir tamsiai rudos plyteles, tarp kurių įterpė dekoratyvinių plytelių su blizgiu geometrinių formų raštu, paįvairinančiu sienos plokštumą. Jį dizainerė atkartojo ir ant vonios kambario baldų fasadų, taip sukurdama erdvės vientisumo įspūdį ir pabrėždama ritmikos pojūtį.

Nuotraukos – Agnės Klimavičiūtės

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis