Atidaryta vieno garsiausių Lietuvos skulptorių V. Balsio paroda

Kelionių į Italiją, sapnų ir žmonių nuodėmingumo įkvėptas vienas iš garsiausių Lietuvos skulptorių – Vytautas Balsys ” atidarė išskirtinę parodą, kurioje pristatomi unikalūs darbai iš trijų menininką išgarsinusių darbų ciklų konceptualiais pavadinimais: „Rojaus sodai”, „Nuodėmės” ir „Laiškai” .

„Šioje parodoje eksponuojamos skulptūros iš ciklų, sukurtų per pastarąjį dešimtmetį. „Rojaus sodų” ciklą sudaro dvylika skulptūrų ir jis yra baigtas, kadangi vietos rojuje nėra labai daug. Antrasis ciklas – „Nuodėmės” – nėra baigtas, nes žmogaus prigimtis yra savaime nuodėminga, taigi ir pabaigti jo paprasčiausiai neįmanoma. Trečiasis ciklas – „Laiškai“ – vis dar yra rašomas“, – taip savo kūrybą pristatė V. Balsys.

Skulptoriaus V. Balsio parodos atidarymas
Skulptoriaus V. Balsio parodos atidarymas
Organizatorių archyvas

Menininkas pasakoja, kad kūrybinis įkvėpimas visus metus kildavo labai skirtingai. „Pirmąjį ciklą „Rojaus sodai“ pradėjau kurti įkvėptas kelionės į Italiją. Pirmąsias tris skulptūras sukūriau per tris mėnesius – tiek stiprus buvo įkvėpimo jausmas gyvai prisilietus prie didžiųjų meistrų, tokių kaip Leonardo da Vinčio ar Mikelandželo, šedevrų. Yra buvę atvejų, kai visiškai baigtą skulptūrą pamačiau sapne. Tokiu būdu gimė idėja „Laiškų“ ciklo darbui, kurį taip ir pavadinau: „Rašyta sapnuose“. Tiesa, susapnuoti yra viena, o visai kas kita – padaryti. Išpildyti šį sapną užtruko apie pusę metų“, – pasakojo V. Balsys, teigiantis, kad „Nuodėmių” ciklą kurti buvo paprasčiausia – tereikia tik atidžiai pasižiūrėti aplink, o svarbiausia į save patį.

Skulptoriaus V. Balsio parodos atidarymas
Skulptoriaus V. Balsio parodos atidarymas
Organizatorių archyvas

Dalis menininko darbų jau yra iškeliavę iš Lietuvos – tarp pirkėjų yra buvę šveicarų, belgų, olandų, vokiečių, rusų. Lietuvoje jo darbus yra įsigiję politikai, žinomi verslininkai, žmonės iš pirmojo turtingiausių lietuvių dešimtuko.

Skulptoriaus V. Balsio parodos atidarymas
Skulptoriaus V. Balsio parodos atidarymas
Organizatorių archyvas

Anksčiau atskiri ciklai buvo fragmentiškai rodomi Seimo galerijoje, Užsienio reikalų ministerijoje, Lietuvos Etnokosmologijos muziejuje Molėtuose, Šiaurės šalių kultūros centre Stokholme. Be to, tam tikra menininko darbų dalis yra sukurta pagal individualius užsakymus konkretiems interjerams.

Skulptūrų paroda „Vilniaus verslo uoste” bus eksponuojama iki lapkričio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis