5 pagrindinės peršalimo gydymo klaidos

Jei nesigydome ir sveikata negerėja - viskas suprantama. Bet juk stengiamės, ko tik nedarome, o sveikata negerėja. Gal dar labiau suprastėja. Kodėl?

1. Ligos metu vaikštome

O reikėtų išsigulėti. Moteriai - 38°C temperatūra, tačiau ji skalbia, gamina valgį. Vyrai paprastai elgiasi teisingiau ir net turėdami 37,1°C linkę atsigulti į lovą. Jei peršalimą pradėsime laiku ir teisingai gydyti, jis gali praeiti po dviejų dienų. O jei sirgsime vaikščiodami, vis tiek teks atgulti, bet jau ilgam – gydyti aukštos temperatūros ir komplikacijų.

2. Neapdairiai renkamės priemones

Norėdami numalšinti ligą, kartais esame pasiruošę vartoti viską iš eilės. Bet yra žinoma - jei žmogus vartoja 2 preparatus, jų nenuspėjamo poveikio rizika yra 10 %, 3 preparatus – 50 %, o vartojant daugiau kaip 5 vaistus – išauga iki 90 %. Taigi kuo mažiau vaistų jūs vartojate, tuo saugesnis (ir pigesnis) gydymas. Daugelis išreklamuotų preparatų veikia tik peršalimo simptomus – sumažina temperatūrą, skausmą, bet nepašalina ligos priežasties.

Shutterstock nuotr.
3. Neskaitome instrukcijų

Medikai perspėja, kad skirtingus žmones vaistai taip pat veikia skirtingai. Jei, pavartojus kokį nors preparatą, jums pasireiškė dilgėlinės požymiai, atsirado niežulys ar bėrimai, tai išgėrę tą patį vaistą po 2 – 3 mėnesių jūs galite sulaukti šoko reakcijos. Astmininkams negalima gerti aspirino ir analgino – šie vaistai gali sukelti bronchų spazmus. Preparatai su paracetamoliu netinka žmonėms, kurių kepenys buvo pažeistos geltos, hepatito, cholecistito. Vaistų informacijos lapelyje nurodyta, kiek ilgai galima vaistus gerti. Terminų viršyti negalima!

4. Geriame antibiotikus

Įvairių tyrimų duomenimis, 20 – 50 % atvejų, ūmai peršalus, antibiotikų paskyrimas nepasiteisino. Beprasmis ir nekontroliuojamas antibiotikų naudojimas pavojingas tuo, kad pagrindiniai ligos sukėlėjų štamai tampa jiems vis labiau atsparūs. O kai toks vaistas yra iš tikrųjų būtinas, jis nebeveikia. Kita vertus, jei pasireiškia peršalimo komplikacijos – angina ar plaučių uždegimas, be antibiotikų neišsiversite. Bet skirti juos turi gydytojas.

Shutterstock nuotr.
5. Vaistažolės - nekenksminga?

Labai dažnai peršalus rekomenduojama skalauti gerklę ramunėlių ar medetkų nuovirais – iš tiesų, priemonės pakankamai efektyvios. Bet jei žmogus alergiškas augalų žiedynams ar žiedadulkėms, nuo tokių priemonių skausmas gerklėje gali tik sustiprėti. Yra žmonių, kurie negali valgyti aviečių - atsiranda dilgėlinė.

Vaistažolės
Vaistažolės
Shutterstock nuotr.
Vadinasi, kad nepasireikštų alerginė reakcija, jiems netinka ir aviečių lapų arbata – pripažinta priešuždegiminė ir prakaitą varanti priemonė. Svarbu teisingai nusistatyti diagnozę: jūs galite galvoti, kad jums „tik” kosulys ir gydyti jį karštomis taurėmis, o jums jau išsivystė pneumonija, kuria sergant ši procedūra yra griežtai draudžiama.

Jei jūs gydotės peršalimą naminėmis ir priemonėmis ir nepajuntate pagerėjimo po 2 – 3 dienų, kreipkitės į gydytoją.

www.sveikas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis