Kaip aromatais mėgaujasi gurmanai

Šiais laikais jau niekieno nestebina prabangių gėrimų ar valgių degustacijos. O išskirtinių aromatų degustacija – tai kažkas naujo!

Neseniai sostinės senamiestyje duris atvėrusiame išskirtinių kvepalų salone „Private Label“ galima sudalyvauti gurmaniškoje aromatų degustacijoje. Kodėl aromatų degustacija vadinama gurmaniška? Todėl, kad ji turi panašumų su gėrimų degustacija, mat šiame Vilniaus salone siūloma su kvepalų skleidžiamais aromatais susipažinti iš konjako taurių.

Aromatų degustacijoje šiame salone jau teko sudalyvauti dainininkei Eglei Juozapaitienei, verslininkei Daivai Bakutienei, baleto šokėjui Nerijui Juškai ir kitiems žinomiems žmonėms, kurie dalyvavo atidarymo vakare.

Skirtingus aromatus išbandė operos solisto Vytauto Juozapaičio žmono Eglė
Skirtingus aromatus išbandė operos solisto Vytauto Juozapaičio žmono Eglė
Organizatorių archyvas

Šią idėją salono vadovai parsivežė iš Florencijos nišinių kvepalų parodos, kurios metu prabangiausius ir iškirtinius aromatus gaminančios kompanijos pristatė juos stikliniuose gaubtuose. „Mums kilo idėja, jog taurės turėtų dar geriau atskleisti aromato savybes. Naudoti taures labai logiška ideja. Visų pirma, dėl to, jog kvepalų ir kulinarijos bei vyndarystės pasauliai glaudžiai susiję. Juk tai, kaip mes suprantame maisto skonį, perduodama per uoslės receptorius. Ir jokiais būdais – ne per liežuvį, kaip daugeliui atrodo. Tik visai neseniai buvo atrastas šeštasis pojūtis, kurį gali pajusti liežuvis – tai riebumas. O kiti: sūrumas, saldumas, kartumas ir t.t. perduodami per uoslės receptorius. Ar esatę valgę pikantiško skonio patiekalą esant didelei slogai? Ar atsimenate koks buvo jo skonis?“, – apie idėją, kaip kilo rengti kvapų degustacijas iš taurių, portalui „Moteris.lt“ pasakojo vienas „Private Label“ vadovų Gediminas Jukna. 

Degustacijoje dalyvavo baleto primarijus Nerijus Juška
Degustacijoje dalyvavo baleto primarijus Nerijus Juška
Organizatorių archyvas

Pasak G. Juknos, taurės, o ypač konjako gaminamos taip, kad maksimaliai atskleistų gėrimo aromatą. Skleidžiantis aromatui per pusiau apvalias sieneles susidaro sūkuriai, kurie neleidžia aromatui išgaruoti. Štai kolėl konjako taurėse maksimaliai gali išsiskleisti visi kvepalų tonai bei natos, o tai leidžia pajusti visus aromato niuansus.

Išskirtinį vakarą svečiams surengė salono šeimininkai - Gediminas Jukna (k.) ir Šarūnas Nacevičius
Išskirtinį vakarą svečiams surengė salono šeimininkai - Gediminas Jukna (k.) ir Šarūnas Nacevičius
Organizatorių archyvas

Aromatų degustacijoms taurėse naudojamos plunksnos, kurios itin gerai sugeria ir išlaiko kvapus. „Be to, plunksnos – tarsi lengvumo simbolis, kuris išreiškia aromato sąsają su dvasia bei lengvumu“, – mano aromatų žinovas G. Jukna, kuris plunksnų spalvas parenka pagal aromatų grupes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis