Klasikiniame dvaro pastate įrengtas itin šviesus šiuolaikiškas interjeras

Šalia Vilniaus esantis į Kultūros paveldo objektų sąrašą įtrauktas XVIII a. amžiaus dvaro ansamblis prieš keletą metų buvo iš pagrindų rekonstruotas išlaikant būdingus to meto bruožus, o pagrindiniame jo pastate įrengta įspūdinga sostinėje gyvenančios šeimos vasaros rezidencija.

Projektuodama dvaro gyvenamąsias erdves interjero architektė Jurga Paškevičiūtė stengėsi derinti dekoro elementus prie pastato architektūros bei vadovautis klasikiniais projektavimo principais, tačiau tuo pat metu sukurti šiuolaikišką, funkcionalų, šviesų ir lengvą interjerą.

Dvaro šeimininkių pageidavimu klasikiniame pastate įrengtas interjeras turėjo atrodyti šiuolaikiškai, todėl gyvenamosioms erdvėms dekoruoti buvo pasirinkta modernios klasikos tema.
Žurnalas "Mano namai"
Projekto autorė – interjero architektė Jurga Paškevičiūtė

Žurnalas "Mano namai"
Naujam gyvenimui prikelto gyvenamojo dvaro pastato plotas – apie 500 m2, tačiau dėl tinkamai suplanuotų funkcinių erdvių jis neatrodo per didelis ar nejaukus. Projektuodama dvaro pastato vidines erdves, interjero architektė Jurga Paškevičiūtė vadovavosi klasikiniu simetrijos principu, būdingu ir pastato architektūrai.

Svetainės poilsio zona sukomponuota laikantis klasikinei stilistikai būdingos simetrijos – abipus puošnaus, ornamentuoto iš Prancūzijos atkeliavusio židinio.
Žurnalas "Mano namai"
Pailgos formos pastatą į dvi kone vienodas dalis dalija centrinis architektūrinis elementas – erdvus balto kolorito prieškambaris, kuriame įkomponuoti grakštūs balti laiptai, dekoruoti kaltinio metalo rankų darbo turėklais.

Interjere gausu originalių gipso lipdinių, kurie baltoms erdvėms suteikia ypatingos prabangos ir subtilumo pojūtį.
Žurnalas "Mano namai"
Vienoje prieškambario pusėje buvo suprojektuota SPA ir svečių kambarių zona, o kitoje – prabangi ir puošni svetainė su valgomuoju bei didelė ir patogi virtuvė.

Baltą laiptų liniją puošia įspūdingi Lietuvos kalvių rankų darbo metaliniai turėklai su žalvario detalėmis.
Žurnalas "Mano namai"
Pirmajame aukšte įrengtose bendrosiose funkcinėse zonose dvaro erdvėms būdingą didingumą išryškina ir aukštos lubos – čia jos siekia apie 3,5 metro. Norėdama išlaikyti tinkamas vizualines patalpų proporcijas ir sukurti šviesią bei jaukią gyvenamosios zonos erdvę, interjero autorė gerokai padidino pastato langus.

Erdvioje virtuvėje vyrauja šviesus, pastelinis koloritas, kurį klasikiniu principu praskiedžia juodi akcentai – virtuvės plytelių intarpai, kėdžių gobeleno juostos, turininės technikos durelės.
Žurnalas "Mano namai"
Vasaros rezidencijos interjero stilistiką padiktavo pats pastatas. Gyvenamosioms erdvėms dekoruoti buvo pasirinkta šiuolaikiška klasika, persipynusi su klasicizmo epochos elementais. Norėdama išsaugoti interjero lengvumo, gaivos ir šviesos įspūdį, Jurga Paškevičiūtė stengėsi neperkrauti interjero, išrinkti atitinkamus baldus bei dekoro elementus.

Virtuvėje įkomponuoti specialiai šiai erdvei sukurti baldai, kurių dizainą Jurga Paškevičiūtė taikė prie vyraujančios klasikinės stilistikos.
Žurnalas "Mano namai"
Aukštos šiltu baltos spalvos atspalviu dažytos svetainės sienos ir lubos buvo dekoruotos pagal XVIII amžiaus stilių atkurtais įvairių formų gipso lipdiniais ir karnizais – tai sustiprino istoriniame pastate sklandančią prabangos ir romantikos aurą.

Virtuvę į dvi dalis skiria „sala“ su baro tipo stalviršiu: vienoje jos pusėje įrengta funkcionali vieta maistui ruošti, kitoje suformuota jauki pusryčių zona su apskritu stalu ir stilingomis, dryžuotu gobelenu trauktomis kėdėmis.
Žurnalas "Mano namai"
Klasicizmo laikotarpį šioje erdvėje primena ir prabangūs veidrodžiai, puošnus itališkas sietynas iš „JP Interjero Studijos“, įspūdingas persiškas kilimas iš „Lauros namų“, vizualiai apibrėžiantis prie ornamentais dekoruoto prancūziško židinio simetrijos principu į įkomponuotą poilsio zoną.

Vienas svarbiausių aspektų projektuojant interjerą buvo funkcionalumas ir patogumas, todėl erdvioje virtuvėje buvo sumontuota visa būtina buities įranga.
Žurnalas "Mano namai"
Šiltas baltos spalvos koloritas vyrauja ir greta svetainės suprojektuotoje erdvioje virtuvėje, apstatytoje klasikinės stilistikos pagal individualius interjero autorės brėžinius pagamintais medžio masyvo baltai dažytais baldais.

Vertikali laiptų linija į dvi simetriškas dalis skiria ir antrąjį dvaro pastato aukštą. Vienoje jų pusėje suprojektuota šeimininkų, kitoje – dviejų jų dukterų privačioji zona.

Privačiojoje šeimininkų zonoje vyrauja natūralios apdailos medžiagos – grindys išklotos sezalio grindų danga, o sienos dekoruotos tapetais.
Žurnalas "Mano namai"
Šeimininkų pusėje buvo suformuotas nedidelis prieškambaris, iš kurio galima patekti į miegamąjį, vonios kambarį ir drabužinę.

Šeimininkų miegamajame architektė stengėsi išsaugoti visose dvaro erdvėse vyraujančią šviesią ir lengvą modernios klasikos stilistiką.
Žurnalas "Mano namai"
Kaip ir pirmajame rezidencijos aukšte, čia vyrauja elegantiška ir puošni klasikos estetika: grakštūs, raižytais ornamentais puošti baldai, prabangios tekstilės detalės, įspūdingi sietynai, dideli veidrodžiai, romantiški sieniniai šviestuvai ir stilingi aksesuarai.

Greta šeimininkų miegamojo įrengtas vonios kambarys – tarsi prašmatnus buduaras, kuriame galima pailsėti ir atsipalaiduoti.
Žurnalas "Mano namai"
Privatumo, atsipalaidavimo ir jaukumo įspūdį šioje zonoje padeda kurti tiek nestandartinė palėpės erdvė gana stačiu stogo nuolydžiu, tiek ir apdailos elementai – visos grindys išklotos natūralaus pluošto kilimine danga, o sienos dekoruotos jaukiais dryžuotais tapetais.
Interjero architektė Jurga Paškevičiūtė, atsižvelgdama į šeimininkų pageidavimus, vonios kambarių interjerą kūrė tarsi individualų kūrinį, su savo charakteriu ir savitu prieskoniu.
Žurnalas "Mano namai"

Kitoje antrojo aukšto pusėje suprojektuotoje mergaičių privačiojoje zonoje, kurioje įrengti miegamieji ir vonios kambarys, interjero architektė stengėsi išsaugoti visose dvaro erdvėse vyraujančią šviesią ir lengvą modernios klasikos stilistiką, tačiau atsižvelgiant į šios pastato dalies šeimininkių poreikius buvo pritaikyta modernesnių, labiau atitinkančių mergaičių gyvenimo būdą sprendimų: projekto autorė čia pritaikė santūresnio, griežtesnių linijų dizaino baldus, net įkomponavo modernų pakabinamąjį krėslą, sienas dekoravo tapetais su geometriniais rombo formos raštais, subtiliais pabrėžiančiais klasikinę stilistiką, o erdvę papuošė šiuolaikinių dailininkų meno kūriniais.

Žurnalas "Mano namai"

Mergaičių privačiojoje zonoje interjero autorė pritaikė modernesnių interjero sprendimų, tačiau išlaikė ir klasikinės stilistikos bruožų: sienos buvo išklijuotos rombo raštais dekoruotais tapetais, langai papuošti užuolaidų draperijomis, sumontuoti elegantiški šviestuvai.
Žurnalas "Mano namai"
Ypatingas dėmesys kuriant vasaros rezidencijos interjerą buvo skiriamas vonios kambariams.

Mergaičių vonios kambaryje romantišką ir žaismingą nuotaiką kuria spalvingi, stilizuotais ornamentais puošti tapetai.
Žurnalas "Mano namai"
Dvaro šeimininkai pageidavo, kad vonios kambariai būtų šilti, patogūs, jaukūs ir organiškai įsilietų įsikomponuotų į bendrą dvaro interjerą, todėl juos projektuojant buvo nuspręsta atsisakyti tradicinės vonios kambarių apdailos medžiagos – keraminių plytelių, o vietoj jų pritaikytas natūralus medis: išklotos medinės grindys, apatinė sienos dalis klasikiniu principu dekoruota medinėmis plokštėmis su įsprūdomis, o viršutinė– stilingais ornamentuotais tapetais, padedančiais sukurti vonios kambariuose, ypatingą, savitą atmosferą.

Keraminėmis plytelėmis išklijuota tik dušo zona, visur kitur vyrauja natūrali medžio danga.
Žurnalas "Mano namai"
Toks dekoravimo būdas – tarsi užuomina į VXIII a. epochos dvariškių gyvenimo būdą: tada vonios kambariai būdavo įrengiami kaip prašmatnūs, puošnūs, komfortiški ir stilingi buduarai. Santechnikos įranga taip pat buvo renkama atsižvelgiant į vyraujančią interjero stilistiką.
Mergaičių vonioje suprojektuoti du praustuvai sumaniai įkomponuoti stilingoje baltoje spintelėje.
Žurnalas "Mano namai"

Nuotraukos – iš asmeninio projekto autorės archyvo (autorius - Leonas Garbačauskas)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis