Kokie dalykai bėgant metams tik gerėja?

Moksliniai tyrimai parodė, kad ne viskas su amžiumi blogėja – priešingai, kai kurios problemos, kamuojančios, kol esi jaunas, senstant gali gerokai sumažėti ar visai išnykti. Leidinys „The Daily Mail“ pateikia sąrašą atvejų, kai amžius išeina tik į naudą.

1. Sumažėja alergija

Gydytojo alergologo dr. Adriano Morris teigimu, vaikystėje žmonės yra labiausiai alergiški, situacija stabilizuojasi vėlyvoje paauglystėje, o perkopus 40-metį polinkis į alergiją ima mažėti. Po 50 metų žmones mažiau veikia sezoninė alergija, pavyzdžiui, šienligė, nes jų organizmas gamina mažiau alerginių antikūnių, sužadinančių reakciją.


Shutterstock nuotr.


„Dauguma mano pacientų yra vaikai ir jaunimas. Vyresnio amžiaus pacientai taip pat neretai skundžiasi panašiais į alergiją simptomais, tačiau paprastai jų priežastis būna kita – pavyzdžiui, rūkymas, vaistai, klimato pokyčiai ir infekcijos. Tiesa, sunkesnės formos alergijos (pavyzdžiui, žemės riešutų) turi mažesnę tikimybę su amžiumi sumažėti“, – sako Lindsey McManus, Jungtinės Karalystės alergologas.


2. Retesnė migrena


Kai kurie tyrimai rodo, kad apie 67 proc. migreną kenčiančių moterų, sulaukusios 65-ių, gali atsikvėpti – migrena arba liaujasi visiškai (40 proc.) arba jos priepuoliai tampa retesni ir silpnesni. Tai mokslininkai aiškina menopauze, dėl kurios kraujyje sumažėja estrogeno. Manoma, kad pakilęs šio hormono lygis yra viena iš migrenos priežasčių.


Shutterstock nuotr.


Deja, migrena sergantiems vyrams amžius nesuteikia tokio atokvėpio. Kita vertus, jie ir jaunystėje šiuo negalavimu skundžiasi daug rečiau.


3. Mažiau prakaituojama


Menopauzė neretai krečia mums nemalonių pokštų, kai prakaitavimas tampa itin intensyvus ir staigus. Tačiau ją prašokusios turėtume atsikvėpti. Mat su amžiumi mūsų prakaito liaukos pradeda trauktis ir tampa mažiau jautrios, todėl galime sutaupyti dezodorantams.


Tyrimai, publikuoti leidinyje „Journal of Applied Physiology“ nustatė, kad moterys, nuo 52 iki 62 metų prakaituoja kur kas mažiau nei tos, kurioms 20 – 30 metų. Taip nutinka prakaito liaukų siaurėjimo ir mažėjančio jų atsako į nervų sistemos siunčiamus dirgiklius.


4. Rečiau sergama peršalimo ligomis


Ekspertai teigia, kad 50 metų žmogus vidutiniškai peršalimo ligomis serga 1-2 kartus per metus, kai tuo tarpu 20-metis serga 2-3 kartus. Taip nutinka todėl, kad kiekvieną kartą, kai užsikrečiame virusu, mūsų organizme vystosi antikūniai, kurie padeda apsisaugoti nuo šio tipo viruso ateityje.


Shutterstock nuotr.


Sulaukęs 50-ties žmogus būna jau patyręs maždaug 200 peršalimo ligų virusų atakas. Deja, šis dėsnis negalioja gripo virusui, kuris mutuoja kasmet. Negana to, vyresnio amžiaus žmonėms jis sukelia daugiau komplikacijų.


5. Rečiau kankina dantų jautrumo problema


Dantų jautrumą sukelia karštis arba šaltis, pro mikroskopines poras pasiekęs išorinį danties nervą.

„International Dental Journal“ ataskaitoje rašoma, kad su amžiumi tuos kanalėlius užpildo dentinas, kuris kaupiasi tarp emalio ir nervų, taip sukurdamas vis didesnę izoliaciją. Dėl to ne tik šaltis ir karštis tampa mažiau juntami, bet ir kariesas užklumpa vis rečiau.


Tiesa, lazda turi du galus – jautriau į temperatūros pokyčius ima reaguoti dantų šaknys, kurias dantenos vis labiau atidengia.


5. Protas tampa aštresnis


Atrodytų, sunku tuo patikėti, bet senstant kai kurie protiniai gebėjimai ne silpsta, o priešingai – pagerėja. Tarkim, Teksaso universitete neseniai atliktas tyrimas nustatė, kad žmonės virš 60 metų geriau priima sprendimus, užtikrinančius ilgalaikę naudą, nei tie, kuriems yra 20–30 metų. Tyrimo metu vyresnio amžiaus dalyviai nuolat aplenkdavo savo jaunesnius varžovus, pasirinkdami variantą, kuris garantavo geresnį ilgalaikį atlygį.


Smegenų skenavimas rodo, kad jauni žmonės dažnai naudoja tik vieną savo smegenų pusrutulį, atlikdami tam tikrą užduotį, o vidutinio amžiaus ir vyresni sugeba vienu metu įjungti abu pusrutulius. Daugumos žmonių kairysis pusrutulis „specializuojasi“ kalbos ir loginio mąstymo srityje, o dešinysis pusrutulis įsijungia, kai reikia daugiau intuicijos, pavyzdžiui, skaitant kūno kalbą, atpažįstant emocijas. Jei priverčiame išsyk dirbti abu savo pusrutulius, mums pavyksta susidaryti išsamesnį vaizdą ir priimti geresnį sprendimą. Deja, tai daryti mūsų smegenys išmoksta tik su amžiumi. Ypač ši problema aktuali vyrams, kurių gebėjimas naudotis išsyk abiem pusrutuliais yra gerokai prastesnis nei moterų.


Shutterstock nuotr.


Smegenų skenavimas taip pat parodė, kad mokydamiesi mes auginame naujas smegenų ląsteles. Tad visada laimi tie žmonės, kurie neleidžia savo protui tinginiauti, nuolat mokosi naujų dalykų, daug skaito ir lavina atmintį. „Jeigu nuolat versite savo atmintį dirbti, gali būti, kad būdami vyresnio amžiaus turėsite aktyviau veikiančias smegenis nei tuomet, kai buvote jauni“, – sako neurologas dr. Gary Smallas, knygos „The Memory Bible“ („Atminties Biblija“) autorius.Be to, vyresniame amžiuje žmonės nejaučia tokio spaudimo, todėl daug dalykų daro mėgaudamiesi ir dėl to padaro juos geriau. Oregono universitete už paprastą matematikos galvosūkį buvo pasiūlytas piniginis prizas tiems, kurie išspręs jį greičiausiai. Net 70 proc. 45 – 54 metų vyrų jį spėjo išspręsti laiku, o štai tarp 25 - 34 vyrų tokių buvo tik 50 procentų. Mokslininkai mano, kad jaunesni vyrai pernelyg išsekinti konkurencinės kovos, todėl jaučia nuolatinę įtampą, ir tai trukdo jiems priimti teisingus sprendimus. Paaiškinti vyresnių vyrų atsipalaidavimą galima ir hormono testosterono, skatinančio agresiją ir konkurenciją, sumažėjimu. Matyt, todėl su moterimis šis tyrimas nepasitvirtino – tiek jaunesnių, tiek vyresnių polinkis konkuruoti buvo nedidelis.


6. Geresnis seksas


Atrodytų, ko jau ko, bet sekso jaunystėje tikrai turime daugiau. Pasirodo, nebūtinai. Tarptautinis Senėjimo problemų tyrimas parodė, kad net 74 proc. vyrų ir 70 proc. moterų, sulaukę 60-ties metų, yra labiau patenkinti savo seksualiniu gyvenimu nei tie, kuriems nėra 40-ties.


Shutterstock nuotr.


Taikomosios sveikatos mokslo dėstytoja iš Indianos universiteto dr. Debby Herbenick teigia, kad tai susiję su gebėjimu patirti orgazmą. Anot jos, su amžiumi jis vis didėja. „Į klausimą, ar pastarųjų seksualinių santykių metu patyrė orgazmą, teigiamai atsakė 61 proc. moterų nuo 18 iki 24 metų, 65 proc. moterų virš 30-ties ir apie 70 proc. 40–50 metų moterų“, – sako ji. Ji mano, kad vyresnės moterys yra labiau seksualiai patyrusios, turi daugiau pasitikėjimo ir yra labiau atsipalaidavusios.Vyrų pasaulyje situacija labiau komplikuota, nes senstant jų erekcija silpnėja, tačiau padėtis nėra tokia liūdna, kaip mano jauni žmonės – 2008 metais atliktas „British Medical Journal“ tyrimas nustatė, kad daugėja vyrų, kurie net sulaukę 70 metų amžiaus pakankamai dažnai mėgaujasi geru seksu.


7. Daugiau laimės


Stanfordo universitete atlikti tyrimai parodė, kad vyresni žmonės labiau moka džiaugtis gyvenimu ir pasižymi didesniu emociniu stabilumu. Šias savybes mes siejame su jų sukaupta patirtimi ir išmintimi, tačiau taip pat gali būti, kad tai lemia ir smegenų, o konkrečiai – kankorėžinės liaukos, veikla. Tiriant 18 – 29 metų ir 70 – 90 metų savanorius, pastebėta, kad vyresnių žmonių smegenys kur kas stipriau reaguoja į džiugius, o ne į liūdnus dirgiklius. Jos tiesiog atsisako priimti skausmingas naujienas.


Shutterstock nuotr.


Profesorius Billas von Hippelis, tiriantis ryšius tarp žmonių amžiaus ir jų socialinio pasitenkinimo jausmo, teigia: „Pagyvenę žmonės greičiau pastebi gerus dalykus gyvenime ir mažiau jaudinasi dėl klaidų. Ko gero, šis sugebėjimas atrasti gėrį ir grožį mažuose kasdieniuose dalykuose ir yra vadinamas išmintimi.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis