S. Prūsaitis apie karjeristes: anksčiau maniau, kad per galvas lipa tik vyrai...

Kokios moterys domisi karjera? Kuo jos patrauklios arba kuo gąsdina vyrus? Ką laimi ir ką praranda? Ar įmanoma laiminga santuoka su profesinių, verslo, meno aukštumų siekiančia partnere? To teiraujamės Sauliaus Prūsaičio, Egmonto Bžesko, Arvydo Avulio ir Roberto Dargio.

Egmontas Bžeskas: mane žavi stiprios, tobulėjančios moterys
Dailininkas, muzikos prodiuseris, verslininkas, 29 m.

Žurnalas "Moteris"
„Mane žavi stiprios, profesiškai tobulėjančios, protingos moterys. Nenoriu žeminti tų, kurios didelių tikslų nepuoselėja, tik manau, kad mano vaikui bus įdomiau turėti mamą, kuri gali išmokyti ne vien košę virti, o kur kas daugiau. Man pačiam įdomu gyventi su Reda (E. Bžesko žmona Reda Bžeskienė yra gera verslininkė, šeima augina dukrelę Ameliją – aut. past.). Ji yra tiksliukė, o aš – meniškos natūros žmogus. Esame gera komanda, turime savo verslą, jaučiuosi laimingas, kad mūsų įmonės direktorė yra mano žmona. Šiuo metu abu esame išėję motinystės atostogų.
Esu moterų gynėjas, dėl to daugelis vyrų manęs gal ir nemėgsta. Jūs esate daug veržlesnės ir daug sudėtingesnės šios planetos būtybės, turite stiprią nuojautą, kitų Dievo dovanų. Vyrai, kurie klauso savo žmonų, daug daugiau pasiekia.

Visuomenės modelis kol kas palankus vyrams laikyti frontą, bet aš esu už tai, kad valdžios struktūrose būtų daugiau moterų. Karjeros laiptais lengviau lipa vyrai, nes vyras vyrą palaiko, o moteris moterį gali ir paskandinti. O štai komandoje dailiosios lyties atstovės atneša daugiau naudos: kol vyrai plepa, jos išgvildena problemą ir numato sprendimo būdus.

Bet kurios lyties karjeristui nereiktų perlenkti lazdos. Yra žmonių, kurie taip panyra į darbo reikalus, kad pamiršta šeimą, nebedalyvauja jos gyvenime. Pinigai nekompensuoja dėmesio vaikams, trūkumo antrai pusei. Verčiau laikytis aukso viduriuko. Jei namų židinį saugoti pašauktos moters namuose nėra, juose pasidaro šalta.

Kitas dalykas, kad statistinis karjeristės sutuoktinis vargiai norės apsikeisti su ja pozicijomis – kai kurie namų darbai jam atrodo nevyriški. Skandinavų šalyse vyrai iš šių kompleksų seniai išsivadavo. Tik silpni tipai skirsto darbus į vyriškus ir moteriškus, bijo rodyti jausmus savo atžaloms. Kai kuriose Afrikos gentyse vaiką ant rankų paėmusį vyrą užmėto akmenimis. Mes gyvename civilizuotoje visuomenėje. Pažįstu tėvelių, kuriems tenka prižiūrėti vaikus, bet jie problemos dėl to nedaro. Ir aš pats išmokau keisti sauskelnes, vežimėlį tampyti. Savo dukrai kol kas esu nereikalingas tik tada, kai ji nori valgyti – reikia mamos krūties.“

Saulius Prūsaitis: per galvas lipančioms moterims pagarbos nejaučiu
Muzikos grupės „Happyendless“ vokalistas, TV3 projekto „X faktorius“ teisėjas, 35 m.

Saulius Prūsaitis
Saulius Prūsaitis
DELFI / Šarūnas Mažeika
„Profesinės, verslo karjeros moteris vertinu pozityviai tada, kai aukštą laiptuką jos pasiekia nuoširdžiai dirbdamos, kai turi talentą, kai jas lydi sėkmė ar atsitiktiniai veiksniai. Tiesa, yra ir kitas būdas – lipti per galvas, tik man jis nepriimtinas, negražus, neskanus, negarbingas.

Esu tylus stebėtojas, daug matau ne tik nuo scenos, bet ir tyrinėdamas gyvenimą. Anksčiau maniau, kad lipti per galvas būdinga tik vyrams, o vėliau pastebėjau: arši kova už savo šiltą kėdę, profesinę poziciją nėra svetima ir moterims. Yra tokių, kurios bet ką „išdurs“, į bet ką nusišluostys kojas, kad tik išlaikytų vadeles savo rankose.

Kita vertus, faktas, kad aukštąsias mokyklas baigia daugiau merginų, tačiau jų mažiau nei vyrų dirba vadovaujamą darbą, rodo, jog stipriosios lyties atstovai vis dėlto sugeba geriau keberiotis per galvas. Normalios moterys turi mažiau įžūlumo siekti atkreipti į save dėmesį. Diplomuotų daugiau dar ir todėl, kad pasaulis per greitai sukasi. Ankstesnių laikų dvidešimtmetis turbūt prilygtų šiandieniam trisdešimtmečiam. Vaikinai ir taip lėčiau bręsta, vėliau susitupi, o dabar dar ir senti vėliau pradėjo. Jiems labiau rūpi pramogos, o ne šeima, verslo, profesiniai laimėjimai.

Tačiau karjeros siekiančios merginos dabar nebūtinai aukoja šeimą – priešingai nei anksčiau. Tarybiniais laikais buvo tokia gyvenimo schema: jei esi namų šeimininkė, daugiausia, ką gali, tai kepti tortus arba megzti megztukus ir pardavinėti juos Rusijoje. Dabar pasaulis atviresnis, negali žinoti, kas šaus į galvą namų šeimininkei. Galimybės siekti savo tikslų neribotos, derinti šeimą ir karjerą – taip pat. Karjerą padaro įžvalgios, darbščios, galbūt mylinčios moterys. Nepritariu nuomonei, kad portfelius dažniau renkasi vyrams mažiau patrauklios dailiosios lyties atstovės – mat mano, jog nesukurs šeimos.

Ar norėčiau, kad mano moteris (S. Prūsaičio žmona yra garsi kostiumų dizainerė Agnė Kuzmickaitė, šeima augina dukrelę Leonardą – aut. past.) jaukiai darbuotųsi tik namuose ir atsidėtų vien šeimai? Ne. Man nebūtų įdomu. Man malonu matyti, kai moteris turi tikslų, kai juos, sunkiai dirbdama, įgyvendina.

Nežinau, ar vyrams patinka, kai moteris gerai uždirba, eina aukštas pareigas, turi vadovės savybių ir dar namuose laiko keturis kampus. Man nepatinka, kad moterims kartais taip atrodo. Jos yra linkusios persirūpinti, persinervinti, lengvai susireikšminti, kibti į atlapus, pareikšti: „Aš viena laikau keturis kampus ir net pinigų už tave daugiau namo parnešu!“ Žinoma, tai gali būti objektyvi tiesa, tačiau žmonos dažniau tiesiog aikštijasi. Jei pažvelgsime į statistinę valdininkų šeimą, faktas, kad sutuoktinio alga mažesnė nei vadovės pareigas einančios žmonos, galėtų kaišioti pagalius į poros ratus – juk vyrui paprastai sunku pripažinti, kad jo piniginis indėlis kuriant šeimos gerovę yra menkesnis.“

Arvydas Avulis: man sunku įsivaizduoti statyboms vadovaujančią moterį
Verslininkas, statybų bendrovės „Hanner“ vadovas, Verslo šlovės galerijos laureatas, 57 m.

Žurnalas "Moteris"
Beveik du trečdaliai Lietuvos universitetų absolventų – moterys, tačiau vadovų vyrų yra kur kas daugiau nei vadovių moterų. Kaip manote – kodėl?
Lietuvos moterys išsilavinusios, siekia mokslo, ir tai yra didžiausia vertybė. Kodėl jų mažiau dirba vadovaujamą darbą? Reikėtų įvertinti ir tai, kad kiekvienas žmogus laikosi tam tikrų vertybių, turi pomėgių, potraukių.

Tradiciškai yra susiformavęs požiūris, kad moterys labiau nei vyrai linkusios rūpintis šeima, joms svarbu vaikai, namų židinys, jaukumas, o vyrai aktyvesni, agresyvesni. Tad jie ir siekia pozicijos, kuriai gauti reikia daugiau kovingumo, aštrumo. Moterys nėra linkusios kautis, jos labiau vertina harmoniją. Be abejo, yra tikrai talentingų vadybininkių ir vadovių, išsiskiriančių savo žiniomis ir pasiekimais.

Ar moterimis specialistėmis pasitikima taip pat, kaip ir vyrais specialistais?
Nelygu, kokia įmonė. Reklamos, rinkodaros, kai reikia daug emocinės galios, vadovauti galbūt labiau tiktų moteris. Kita vertus, tiek vyrui, tiek moteriai svarbu rasti sau tinkamą vietą, tada galima tikėtis aukštesnių veiklos rezultatų. Aš dirbu statybos sektoriuje ir man labai sunku įsivaizduoti moterį, kuri valdytų šią sritį. Tai tikrai sunkus, didelių psichologinių ir fizinių jėgų, aštrumo reikalaujantis darbas. Taigi tose srityse, kur labiau vertinamas emocinis intelektas, moterys turi daugiau pranašumų nei vyrai, o tose, kur labiau reikia kovingumo, pranašesni stipriosios lyties atstovai.

Ar pastebite, kad karjeros siekiama vis agresyviau?
Gyvenimas taip klostosi, daug lemia ir aplinkybės – jos formuoja augančio jaunimo požiūrį į darbą. Vaikai mato, kaip elgiasi tėvai arba kaip negarbingai kartais kai kurie žmonės elgiasi su jų tėvais. Yra daug filmų, kompiuterinių žaidimų su gausybe kovos elementų, kai nugali įžūlesni, brutalia jėga pasižymintys herojai. Visa tai formuoja asmenybę.

Karjerą vertinu ne pagal lytį, o pagal darbo specifiką. Tarkim, paslaugų srityje daugiau geresnių pozicijų turi moterys, nes čia reikia kruopštumo, atidumo, emocinio intelekto. Yra labai daug darbų, su kuriais moterys susitvarko daug geriau nei vyrai. Pagaliau svarbu ir moters prioritetai: ar jai labiau rūpi šeima, ar karjera, profesinis tobulėjimas. Statistika vis dėlto liudija, kad daugiau dailiosios lyties atstovių prioritetu laiko šeimą ir namų aplinką.

Ar įmanoma laiminga šeima, jei abu partneriai siekia verslo ar profesinių aukštumų?
Turbūt darniausia šeima yra tada, kai vienas – aktyvesnis, o kitas su tuo sutinka, nes tada jie nekonkuruoja. Nesvarbu, kas lyderis – vyras ar moteris, jie vienas kitą papildo. Priešingu atveju, šeima gali nukentėti. Jei vaikui ims trūkti vieno iš tėvų, nežinau, ar šeima ilgai bus labai laiminga.

Ar galėtumėte įsivaizduoti save namų šeimininku?
Lemia du dalykai: galimybė daryti karjerą ir sveikas protas. Kodėl neatsidėti šeimai, jei supranti, kad tokia situacija yra geresnė tau pačiam, tavo mylimai žmonai? Jei mano prioritetai kitokie, ambicijos didelės, bus labai sunku susitaikyti su namų vyro padėtimi. Manau, nėra svarbu, kokią turi poziciją, svarbu, kaip jautiesi. Yra žmonių, kurie eina aukštas pareigas, gerai uždirba, bet nesijaučia laimingi.

Kokios moterys Jus žavi?
Žaviuosi protingais žmonėmis, kurie elgiasi sąmoningai. Man labai patinka moterys, kurios rūpinasi, puoselėja savo šeimas, bet kartu ir domisi kitais dalykais, yra išmintingos, įdomios pašnekovės. Patinka ir karjeros moterys.

Esu dėkingas savo žmonai Ritai – nuo tada, kai pradėjau daryti verslą, ji aktyviai visapusiškai mane palaiko, rūpinasi šeima, dukterimis Ieva ir Gintare, namų jaukumu, komfortiška atmosfera.

Robertas Dargis: kai kareivių nebereikia, jie tampa namų šeimininkėmis
Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas, įmonių grupės „Eika“ generalinis direktorius, 53 m.

Žurnalas "Moteris"
Kokios moterys padaro karjerą?
Kryptingos, siekiančios tikslo. Šiandien Lietuvoje yra puikių moterų vadovių, daug pasiekusių ne tik mūsų šalyje, bet ir tarptautiniu mastu. Pavyzdžiui, finansų grupės „Nordea“ padalinio „Nordea Bank Lietuva“ generalinė direktorė Inga Skisaker dabar vadovauja šios grupės filialams Baltijos šalyse. Jos karjera stipriame bankų sektoriuje, kur tradiciškai dominuodavo vyrai, yra puiki sėkmės istorija. Arba SEB grupės prezidentė Annika Falkengren. Skandinavijos bankų sistemoje yra ir daugiau sėkmingai dirbančių vadovių. Moters gebėjimas siekti tikslo, kruopščiai dirbti ir lemia jos karjeros sėkmę.

Kreditų biuro „Creditinfo“ duomenimis, iš visų mažų įmonių vadovų moterys sudaro 30 proc., o iš didžiausių – tik 10 proc. Kas tai lemia?
Vyrai ir moterys pasižymi skirtingomis savybėmis Pirmykštėse bendruomenėse vyrai, veržlioji genties dalis, buvo medžiotojai. Nusistūmę nuo olos akmenį, jie nerdavo į rizikingas situacijas, nepažintus kraštus. Moterys saugodavo ugnį, augindavo vaikus, ruošdavo maistą. Veiklos pasidalijimas buvo racionalus. Grįžkime prie įmonių: natūralu, kad plečiantis, užkariaujant rinkas, kai neapibrėžta situacija reikalauja greitų, kartais ir rizikingų sprendimų, vyrai gali nerti stačia galva. O moterys geba išsaugoti stabilumą, palaikyti kompaniją. Tiesa, šiuolaikiniame pasaulyje padėtis keičiasi: stiprios moterys perima vyrų bruožus, o nekariavę vyrai – moterų. Tai nėra blogai. Ateityje daugiau vadovių matysime tarp įmonių valdybos narių ne tik dėl Europos Sąjungos direktyvų, kuriomis nurodoma į šią veiklą įtraukti daugiau dailiosios lyties atstovių. Mūsų įmonėje moterų yra šiek tiek daugiau nei vyrų. Departamentams vadovauja po lygiai moterų ir vyrų: jos valdo Finansų valdymo ir Turto valdymo departamentus, Statybų valdymo ir Statybų plėtros departamentai patikėti jiems.

Vis dažniau prabylama apie X kartą ir jos moteris – karjeros siekiančias bet kokiais, net ir nesąžiningais, metodais...
Tai iš Vakarų, JAV, kur dominuoja asmenybės kultas, tikėjimo „tu gali“ fenomenas. Vaikinų agresyvumas siekti savo tikslų seniai priimamas kaip norma, o štai įžūlios karjeristės kai kam atrodo naujiena. Jei gebi siekti karjeros neskandindamas kito, tai yra pozityvu, o jei darai tai murkdydamas kolegą... Kita vertus, prisiminkime posakį: „Skęstančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas.“

Ar įmanoma laiminga šeima, kai namų kerteles laiko vyras?
Kai kareivių nebereikia, jie tampa namų šeimininkėmis. Žmogus nėra vienalytis, jis turi moteriškąją ir vyriškąją puses. Labiau išugdyta dominuoja ir bendraujant su kitu žmogumi. Normalu, kad moteriškąjį pradą tėvų šeimoje labiau išsiugdęs vyras nejaučia didelio alkio žygiams su kalaviju ant žirgo. Pasikeitimas vaidmenimis su žmona jam nekelia dvasinio diskomforto. Jei ant šeimos lieptelio susitinka du karžygiai, kalavijų žiežirbų neišvengsi. Kažin, ar ilgai jie išbus kartu. Apskritai tolerancijos šeimose šiandien yra mažiau. Kartais nebenorime suprasti savo sutuoktinio, ieškoti kompromisų. Tai rodo ir skyrybų statistika. Pernelyg iškeliame save, mūsų norai dominuoja kito žmogaus sąskaita.

Vyrai karjeristėms žmonoms neretai sako: „Pati norėjai, prisiprašei, tad dirbk, bet ir rūpinkis vaikais, laikyk keturis namų kampus.“
Jei moteris savo gyvenimą įsivaizduoja kaip karjeros siekimą, pasitenkinimas kūrybine sėkme devalvuoja kitą pasitenkinimą – būti šeimos mama, vaikų auklėtoja, kerčių saugotoja. Daug karjeros moterų yra vienišos. Jos neturi vaikų, šeimos, bet jaučiasi patenkintos savo pasirinkimu.

Kokios moterys Jums patinka?
Protingos, turinčios gerą humoro jausmą. Man miela yra atjaučianti, suprantanti, šeimos šilumą sauganti, dėmesio vaikams skirianti, nedominuojanti moteris, nes aš pats esu dominuojančio prado. Žmoną rinkausi iš panašios aplinkos. Su Violeta gyvename 30 metų, užauginome sūnų Domą, dukras Indrę ir Ievą. Verslas, pasiekimai – viena, tačiau ne mažiau svarbu, ką po savęs palieki. Matydamas, kad mūsų vaikai yra teisingai išauklėti, darbštūs, atsakingi, kūrybiški, žino savo gyvenimo tikslus, džiaugiuosi, kad po savęs paliekame gerus, dorus žmones.

Kai vyras pasiekia karjeros aukštumas, sakoma, reikia pažiūrėti į moterį, su kuria gyvena: tai ji pastato savo vyrui pjedestalą...
Jei namuose atmosfera būtų nemaloni, erzinanti, būtų sunku ką nors daryti, blaškytumeisi. Nors... gyvenimą reikia suprasti kaip dideles bangas. Mus ištinkančios krizės – natūralūs amžiaus tarpsnių dėsniai. Tai kartu ir proga permąstyti savo gyvenimą, elgseną, santykius. Moteris, kuri supranta ir protingai vertina vyro krizę, nepuola daryti skubotų sprendimų, manau, tik laimi. Nes laikas praeina, audros nurimsta, žmogus grįžta į savo buvusius vandenis.

Nuotraukos – Liudo Masio ir iš TV, redakcijos archyvo

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis