Garsi švedų dizainerė: verčiau atrodysiu bjauriai nei nuobodžiai

Mano asmeninis stilius keičiasi gana dažnai. Norėčiau būti iš tų žmonių, kurie susikuria savo uniformą ir ją dėvi visą savo gyvenimą. Bet aš esu pernelyg nerami ir smalsi, sako švedų dizainerė Lina Michal.

Nereikia bijoti naujovių. Pasakiau sau, jeigu visuomet bijosiu rezultato, prarasiu daugybę gerų idėjų“ – teigia Lina Michal, švedų dizainerė, įveikusi daugiau nei 300 konkurentų itališkojo žurnalo VOGUE prekinio ženklo Muuse organizuotame „Young Vision Award 2013“ konkurse.

„Heathen Hearts“
cargocollective.com nuotr.
Jos kolekcija „Heathen Hearts“ (liet. „Pagoniškos širdys“) įkvėpta gamtos bei dekoratyvinių elementų, pasiskolintų iš gimtojo, švediško, paveldo.

„Heathen Hearts“
cargocollective.com nuotr.
Kas Jus atvedė į mados pasaulį?
Smalsumas ir noras atskleisti savo kūrybiškumą. Kalbant sąžiningai - ir slaptas troškimas paveikti šiandieninius idealus.

„Heathen Hearts“
cargocollective.com nuotr.
Skandinavų mada vadinama minimalistine bei praktiška. Jūsų manymu, kokie yra išskirtiniai Šiaurės mados elementai? Kokios yra Jūsų kuriamų drabužių ypatybės?
Mes, šiauriečiai, turime ilgą funkcionalizmo bei modernizmo, dėl kurių esame žinomi pasaulyje, istoriją. Kalbant apie madą, mes visuomet turėjome kurti praktiškus drabužius - tai lemia klimatas. Juk negali vilkėti trumpos vakarinės suknelės siaučiant pūgai.

Šiaurės mados kūrėjai teikia svarbą drabužių kokybei, tačiau, mano manymu, siekiant atkreipti tarptautinės auditorijos dėmesį, turi atsirasti vietos ir kitokio pobūdžio kūriniams. Tokie švedų dizaineriai kaip Ann – Sofie Black, Sandra Backlund ir Erik Annerborn kuria ne tik praktišką minimalizmą. Mano kuriami drabužiai taip pat nėra minimalistiniai. Jų išskirtinumą lemia medžiagos bei paviršiaus manipuliacija.

cargocollective.com nuotr.
Kodėl nusprendėte dalyvauti „Young Vision Award“ konkurse?
Manau, visuomet yra gerai išbandyti naujus dalykus. Bandymai parodyti savo kūrinius ar būti pastebėtam anksčiau ar vėliau atsiperka. Galvojau, kad šis konkursas padės parodyti žmonėms savo kūrybą, tačiau nesitikėjau, kad man pavyks jį laimėti.

m
Visi jūsų kuriami drabužiai yra rankų darbo. Kokios technikos bei medžiagos Jums artimos?
Kolekcijoje „Heathen Hearts“ eksperimentavau su klostėmis, raukiniais. Manyčiau, šie elementai suteikė kolekcijai netikėtą, modernią, išvaizdą. Norėčiau juos tyrinėti bei naudoti ir ateityje.

Kokie yra iššūkiai su kuriais susiduria jauni dizaineriai?
Niekuomet nebuvo taip lengva pasiekti publiką kaip dabar - per interneto svetaines ar socialinius tinklus. Tačiau tuo pačiu egzistuoja milijonas kitų dalykų, su kuriais tenka varžytis. Pagrindinis kiekvieno jauno dizainerio iššūkis – atskleisti žmonėms savo egzistenciją.

cargocollective.com nuotr.
Jūsų manymu, mada yra verslo ar meno forma?
Žinote, mada visuomet flirtavo su menu, tačiau negalima paneigti fakto, kad ji stovi tarp komercijos ir kūrybiškumo. Ir čia nėra nieko blogo. Manyčiau, mados daugialypiškumas yra viena iš priežasčių, kodėl ši sritis yra tokia žavi. Mados pasaulyje yra sričių, kurios tau leidžia atskleisti savo kūrybiškumą, pavyzdžiui, mados šou organizavimas ar medžiagų testavimas. Tačiau egzistuoja ir kitos sritys, kurios tave taipogi gali žavėti savo komerciniais aspektais.

Ar galite atskleisti keletą detalių apie kuriamą kolekciją kartu su prekės ženklu MUUSE?
Tik pradėjome dirbti. Nekuriame aukštosios mados kolekcijos, tačiau siekiame perteikti haute couture jauseną. Tikras iššūkis!

cargocollective.com nuotr.
Kokios yra šio rudens bei žiemos sezono tendencijos? Kokius drabužius patartumėte rinktis moterims šaltuoju metų laiku?
Šiais laikais tendencijos veja viena kitą, jų yra be galo daug. Ne taip kaip anksčiau, kuomet visi dėvėjo tuos pačius drabužius, aklai sekdami vieną populiarią mados kryptį. Augdama Švedijoje, daugiau nei pusmetį dėvėdavau šiltus drabužius.

Šaltu metu išmintinga investicija yra švarkai. Nusipirkite vieną ar du įdomesnius jų modelius. Žinoma, juodas klasikinis paltas taip pat yra geras pirkinys rudens bei žiemos sezonui. Priderinus tinkamus aksesuarus, jį galima dėvėti tiek kasdien, tiek ir iškilmingomis progomis. Patarčiau nebijoti ir ryškių spalvų, įdomaus kirpimo ar neįprastų medžiagų. Pažaiskite su savo stiliumi. Juk taip neįdomu atrodyti nuobodžiai.

cargocollective.com nuotr.
Kaip apibūdintumėte savo asmeninį stilių?
Mano asmeninis stilius keičiasi gana dažnai. Norėčiau būti iš tų žmonių, kurie susikuria savo uniformą ir ją dėvi visą savo gyvenimą. Bet aš esu pernelyg nerami ir smalsi. Pasakysiu Jums štai ką: jau geriau atrodysiu bjauriai nei nuobodžiai.

cargocollective.com nuotr.
Kas laukia Linos Michal toliau?
Išvykstu į Niujorką, kuriame prisijungsiu prie prekės ženklo „Opening Ceremony“ komandos penkiems mėnesiams. Po to galiu atsidurti bet kur...
cargocollective.com nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis