„Scanorama“ atiduoda duoklę jaunystės aistrai

Paauglystei nejaučiu jokios nostalgijos. Tai skausmingas laikotarpis“, – kalba prancūzų režisierius François Ozonas. Naujausiame filme „Jauna ir graži“ jis atsigręžia į šį žmogaus gyvenimo tarpsnį ir pasakoja kūniškais malonumais grįstą vienos merginos brendimo istoriją.

Kanų kino festivalio konkursinėje programoje rodytą dramą išvys ir artėjančios „Scanoramos“ žiūrovai. Festivalis prasidės jau lapkričio 7 dieną.

„F. Ozonas yra režisierius chameleonas, išbandęs beveik visus kino žanrus. Tikras šiuolaikinio kino veidas – besimainantis ir kaskart netikėtas. Pamačiusi šį filmą Kanuose, festivalio komanda buvo vieninga – neįtraukti jo į programą tiesiog negalėjome“, – pasakoja Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė.

„Jauna ir graži“ – tai filmas apie septyniolikmetę Izabelę ir jos kūniškus nuotykius. Mergina nori sekso, ją traukia žymiai vyresni vyrai. Ji nori to už pinigus, tačiau tie vyresni vyrai nėra vienintelis herojės tikslas. Izabelė klaidžioja prabangių Paryžiaus viešbučių koridoriais, atsiduoda klientams ir pernelyg negalvoja apie pasekmes. Vieną dieną apie jos seksualinius žaidimus sužino šeima. Izabelė turi paaiškinti – kas ir kodėl ją pastūmėjo šiems poelgiams? Jaunutė mergina neturi atsakymo, ji tyli.

„Ji neatsiprašinėja, o gyvena taip, kaip tuo metu jaučia“, – lakoniškai sako Marine Vacth, pagrindinio vaidmens atlikėja, per filmo spaudos konferenciją Kanuose paprašyta pakomentuoti herojės veiksmus. Iki šio vaidmens jauna aktorė ir modelis M. Vacth buvo beveik nežinoma, o po filmo premjeros Kanuose žiūrovai ir kino kritikai sutartinai kalbėjo – tai atradimas.

„Marine buvo nepanaši į kitas merginas. Jos akyse įžvelgiau paslaptį. Šia paslaptimi norėjau pasidalinti su žiūrovais“, – apie aktorę pasakoja F. Ozonas, filmo režisierius.

Kino kritikai negailėjo gerų žodžių prancūzo darbui. Vieni gyrė stiprų scenarijų ir nepriekaištingą aktorių darbą, kitus sužavėjo vizualinė filmo pusė, treti buvo neabejingi filmą lydinčiai paslapties atmosferai. O vieno svarbiausių Didžiosios Britanijos dienraščių „The Telegraph“ kino kritikas Robbie Collinas reziumavo: „Tai mozaikiška, tačiau kartu meistriškai užbaigta meditacija apie jaunystę.“

„Beveik po trylikos metų vėl ėmęsis istorijos apie jauną žmogų, režisierius stebina įžvalgumu. „Jaunoje ir gražioje“ jis leidžiasi į merginos vidinį pasaulį ir tai daro subtiliai bei kartu provokuojančiai“, – pasakoja G. Arlickaitė, festivalio direktorė.

11-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose lapkričio 7–24 dienomis.

Filmo „Jauna ir graži“ anonsas: http://youtu.be/3CTm06H2Vvo

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis