Ne visai patogūs gimdyvės klausimai

Nėščia moteris jaudinasi dėl kūdikėlio - ar sveikas, koks gims, kada. Negana to, jai dar kyla daugybė klausimų apie patį gimdymą. Tarp jų – ir labai „nepatogių“, todėl nutylimų. Pabandysime atsakyti.

Konsultuoja akušerė ginekologė Laima Bagušytė

Gimdyvė – bedarbė

Jei būsima mama lankosi darbo biržoje, ligoninėje, būtinas ir bedarbio pažymėjimas. Jis užtikrina tokias pačias socialines garantijas, kaip ir dirbančiajai: medicinos pagalbą, nedarbingumo pažymą ir jos pratęsimą. Nedirbančiai nėščiajai reikėtų žinoti, kad net ir būdama bedarbė ji nuo 30-os nėštumo savaitės gali būti išleista nėštumo ir gimdymo atostogų. Jeigu bus atlikta cezario pjūvio operacija, nedarbingumo pažyma pratęsiama dar 14 d. Tam reikia tikslaus bedarbio pažymėjimo numerio. Susitvarkiusiai visus dokumentus moteriai nereikia vaikščioti į darbo biržą.

Kai kurios darbo biržos, galimai siekiančios mažinti bedarbių skaičių Lietuvoje, nuo 28 nėštumo savaitės bedarbę išbraukia iš savo klientų sąrašų, nes visas būsimas gimdyves apdraudžia valstybė. Jeigu iš biržos nėščioji pinigų negauna, tada būsimai mamai nėra jokio skirtumo, ar jos pavardė bus bedarbių sąrašuose. Tačiau jei gauna pašalpą, tada prarastų gimdymo atostogų ir už jas priklausančius pinigus.

Vaistinėlė

Jei moteris serga lėtine liga ir nuolat vartoja vaistus, jų patartina atsivežti ir į ligoninę, nes pirmomis valandomis, naktį ar savaitgalį akušerijos skyriuje ne gimdymui skirtų vaistų atsargų gali nebūti. Vėliau personalas užsakys ir ligoninės vaistinė pasirūpins, kad moteris visų reikiamų vaistų gautų ligoninės sąskaita. Tačiau jei jie labai specifiniai, geriau turėti savų.

Lietuvoje galima nusipirkti arba išsinuomoti prietaisėlį, kuris padeda malšinti gimdymo ar kitokios kilmės skausmą. Prietaisėlis elektra aktyvina tam tikrus taškus ir primena akupunktūros metodą. Tačiau aparatas padeda malšinti tik lengvą skausmą. Geriausiai skausmą mažina gimdyvę psichologiškai palaikantys artimieji, jos pasitikėjimas savimi ir kvalifikuota medikų pagalba.

Drabužinė

Dabar moteris gali pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje nori gimdyti, gali susipažinti su ligoninės aplinka ir reikalavimais. Visų ligoninių akušerijos skyriuje ir pačioje gimdykloje moteris dažniausiai perrengiama ligoninės drabužiais. Nes moters, jei ji serga užkrečiamąja liga, vaisiaus vandenys, kraujas ir kiti fiziologiniai skysčiai, sutepę drabužius, gali būti pavojingi aplinkai. Ligoninės drabužiai vėliau dezinfekuojami, o namie tai paprastai nedaroma, jie tik išskalbiami.

Po gimdymo mama palatoje gali vilkėti savus, patogius, bet švarius drabužius. Priekyje užsagstoma pižama (patogu žindyti) ar chalatas turėtų būti natūralaus pluošto, nevaržyti judesių ir būti lengvai išskalbiami, nes gali susitepti krauju bei kitomis išskyromis. Žinoma, baltinių, pižamų, chalatų ligoninėje yra, tačiau gali netenkinti jų kokybė ir išvaizda. Korsetai po gimdymo atlieka kosmetinę funkciją, todėl į ligoninę vežtis nebūtina.

Jei šalta, reikėtų nepamiršti medvilninių ar vilnonių kojinaičių, o moteriai, kurios venų kojų kraujotaka trinka ir medikai patarė mūvėti apspaudžiančias kojines, patartina jas taip pat atsivežti, nes padeda išvengti trombozės. Suprantama, kiekvienai gimdyvei reikia patogios kambarinės avalynės. Sportiniais bateliais galės avėti palatoje.

Apatinis trikotažas turėtų būti tik natūralaus pluošto. Šių drabužėlių pakanka 2-3 „pamainų“, nes ligoninėje mama ilgai neužtrunka. Jei viskas gerai, po kelių dienų išvyksta namo. Pirmomis paromis po gimdymo labai patogios vaistinėje parduodamos tinklinės kelnaitės. Jos padeda prilaikyti tarp kojų palutę skysčiams sugerti, nevaržo judesių. Vėlesnėmis dienomis galima dėvėti įprastas natūralaus pluošto kelnaites ir naudoti higieninius įklotus gausesniam skysčių kiekiui sugerti.

Žindyti skirta liemenėlė ligoninėje labai praverčia, bet geriau, kai būna kintamo dydžio. Juk numatyti krūtinės matmenis po gimdymo nėra paprasta, o per nėštumą įsigyta vėliau gali būti mažoka. Būtina, kad liemenėlė būtų natūralaus pluošto, lengvai skalbiama, švari. Gerai būtų pasirūpinti specialiais liemenėlės tamponėliais pienui sugerti, nes pienukas gali tekėti iš krūtų ir nežindant naujagimio.

Higienos krepšelis

Kaip ir namie, ligoninėje reikia asmens higienos priemonių: dantų šepetėlio, pastos, šukų, muilo. Na, ir tualetinio popieriaus, nes ne visos ligoninės randa jam lėšų, be to, reikiamu laiku gali pritrūkti. Apsiprausus tarpvietę labai praverčia vienkartiniai rankšluostukai. Įprastų rankšluosčių (atskirą tarpvietei) vežtis nebūtina, bet savais naudotis visada maloniau. Taip pat patartina įsidėti 1-2 didelius įklotus, gaminamus specialiai pogimdiniam kraujavimui (iš vaistinės). Pirmą parą, kai moteriai sunku judėti, galima naudoti medvilnines palutes (duoda ligoninėje), kurias gerai prilaiko tinklinės kelnaitės. Kai pradedama kraujuoti mažiau, galima naudoti įprastus, bet gausiai per mėnesines kraujuojant skirtus įklotus.

Rūpesčiai dėl „pievelės“

Kone kiekviena būsima mama suka galvą, ar reikia namie atlikti depiliaciją. Viena važiuoja jau be jos, o kita kliaujasi slaugytoja ar akušere. Kaip reikia iš tiesų? Naujausi medicinos tyrimai rodo, kad depiliuoti intymią vietą nebūtina. Tačiau jei moteris pratusi ir po procedūros oda nesudirgsta, gali elgtis taip, kaip patogiau. O jei prireiks cezario pjūvio, operacinio lauko vietoje plaukai bus nuskutami arba depiliuojami kremu. Šis būdas nepažeidžia odos paviršiaus, todėl tinkamesnis. Jei moteriai numatyta operacija, plaukus gali pati pašalinti namie naudodama kremą. Skusti geriau ligoninėje prieš pat gimdymą, nes namie, jei bus pažeista oda, galimas užkrato pavojus.

Ar valyti žarnyną?

Dažna moteris bijo, kad besistangindama gali pasituštinti, dėl to yra įsitempusi, bijo. Todėl svarsto: gal reikia panaudoti vidurius laisvinančią žvakutę? Tačiau įprasta, visoms moterims atliekama valomoji klizma prieš gimdymą dabar laikoma žalingu nėštumo ir gimdymo priežiūros veiksniu. Todėl ją atlikti nepatartina. Akušerė ginekologė L.Bagušytė sako, kad yra buvę grėsmingų šios procedūros komplikacijų (pvz., perdurta žarnos sienelė). Jei moteris ne kasdien tuštinasi, žarnyną gali išvalyti specialia žvakute arba maža vaistų klizmute iš vaistinės. Tačiau tai tikrai nėra būtina, nes išmatos žarnyne nepadaro žalos gimdymo eigai. Kai gimdymo takais pradeda slinkti vaisiaus galvytė, jų gali pasirodyti net ir išvalius žarnyną, nes jis toliau veikia, todėl suvirškintas maistas gali vėliau atkeliauti į tiesiąją žarną. Vaisius, slinkdamas gimdymo takais, spaudžia ir šlapimo pūslę, todėl jo taip pat gali ištekėti. Tai fiziologiškai įprasta. Tikrai nereikia gėdytis, kad išskyras gali pamatyti gimdyme dalyvaujantis vyras. Juk kaip ir jis moteris ir šlapinasi, ir tuštinasi,.

Tik itin retai pasitaiko, kai dėl žarnyno inervacijos ir judrumo pokyčių arba psichikos sutrikimo moteris nesituština savaitėmis ar net mėnesiais. Vienai gimdyti atvykusiai moteriai gydytojas po apčiuopos įtarė didžiulį auglį dubenyje. Bet vėliau paaiškėjo, kad tai didžiulė išmatų sankaupa, kuri trukdė gimdyti. Jai tikrai buvo būtina žarnyną išvalyti.

P.S. Nors gimdyti atvyksite su dokumentais, o gal be jų, nešina didžiausiu higienos reikmenų krepšiu ar net visai be jo, gydytojai jums vis tiek suteiks visą būtiną pagalbą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis