“Scanoramos” filmai atskleis, ką moterys daro dėl meilės

Jau lapkričio 7 dieną, ketvirtadienį, prasidės Europos šalių kino forumas “Scanorama”. Vienuoliktą kartą vyksiančio festivalio programoje bus galima atrasti ir filmų apie svarbiausią jausmą – pasaulį pirmyn varančią meilę. Pamišėlišką, romantišką, nepažabojamą, kartais – be atsako.

Festivalio organizatoriai specialiai Moteris.lt skaitytojoms pristato jausmingus festivalio filmus.

“Pilis Italijoje”, rež. Valeria Bruni Tedeschi

- Man reikėjo daugiau erdvės.
- Erdvės kam?
- Gyvenimui.

Konkursinėje Kanų kino festivalio programoje pristatytas filmas pasakoja apie Luizą – vienišą moterį. Ji trokšta turėti šeimą, vaikų, tačiau gyvenimas klostosi kitaip. Jos brolis serga AIDS, artimieji ketina parduoti šeimos pilį Italijoje... Vieną dieną Luizos gyvenime pasirodo Natanas. Ji susižavi kur kas jaunesniu vyru ir vėl pradeda svajoti. Ar du skirtingi žmonės galės būti kartu? Ir koks gražiosios pilies likimas? Herojus suvaidino prancūzų kino pažibos – filmo autorė Valeria Bruni Tedeschi ir Louis Garrelis.

“Pilis Italijoje”
Shutterstock nuotr.
“Renuaras”, rež. Gilles Bourdos

- Visas moteris, ar jos būtų prostitutės ar karalienės, privalai gerbti vienodai.

Filmas apie dviejų iškilių menininkų Renuarų meilę vienai moteriai. Tėvo ir sūnaus. Dailinininko Pjero Ogiusto ir kino režisieriaus Žano. Pjeras sunkiai valdo kojas ir rankas, tačiau senatvė netrukdo jam toliau tapyti. Tiesa, ne tą, ką labiausiai mėgdavo – moters kūną. Jo sūnus Žanas ką tik grįžo iš Pirmojo pasaulinio karo įkarščio. Jis nusivylęs ir savimi, ir gyvenimu. Vieną dieną jų namuose pasirodo gražioji Andrėja. Vėl pabunda tėvo ir sūnaus aistra gyventi bei kurti.

“Egipto princesė”, rež. Jan Forsström

– Mama, padariau pusryčius. Aš nenoriu į mokyklą. Noriu būt su tavim.

Marja ir dukrelė Julija yra lyg geriausios draugės. Kartu žaidžia, kartu miega, kartu laukia pirmųjų Julijos mokslo metų pradžios. Tačiau jų idilę sugriaus buvęs Marjos vaikinas. Vyras įsitikinęs, jog Julija yra jo duktė. Jis nori susipažinti su mergaite, bet motina padarys viską, kad tai neįvyktų. Kaip teigia režisisierius – tai tikrais faktais paremta istorija.

“Egipto princesė”
Shutterstock nuotr.
“Viskas, ką darom dėl meilės”, rež. Matti Ijäs

- Tu myli žmogų, kuris nemyli tavęs.
- Žinau, koks tai jausmas.

Kuklus ir romantiškas Varalas fotografuoja tą patį suoliuką atokiuose gamtos kampeliuose. Tai keista jo vienatvės vizija. Vieną dieną jis sutinka žavią ir energingą Ansą ir iškart ją įsimyli. Tačiau šių žmonių meilė patirs išbandymų. Droviajam Varalui teks įveikti savo silpnybes, buvusio Ansos vyro pavydą bei suvaldyti pačią Ansą. Aplinkybės Varalą vers daryti viską, kas daroma dėl meilės.

“Viskas, ką darom dėl meilės”
Shutterstock nuotr.

Europos šalių kino forumas SCANORAMA vyks lapkričio 7–17 dienomis Vilniuje, Kaune – lapkričio 14-24 dienomis, Klaipėdoje – lapkričio 14-17 dienomis ir Šiauliuose – lapkričio 23-24 dienomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis