Rankinių dizainerė: mieliau rankines sunaikinčiau, nei išparduočiau

Rankinių dizainerė Kristina į kūrybą pasinėrė netikėtai, tačiau šiandien ji tvirtai žino savo koncepciją ir kūrinių vertę: „Sumažinta kaina yra nepagarba visų pirma moteriai, įsigijusiai rankinę, už kurią ji vakar mokėjo daugiau nei ši kainuoja šiandien.“

Papasakokite apie pačią pradžią, kaip prasidėjo Jūsų ženklo istorija.

Darbas, kurį dirbau pagal specialybę, neturėjo nieko bendro su kūryba ir tuo, ką veikiu šiandien. Buvau valstybės tarnautoja, turėjau užtikrinti visuomenės sveikatą, mano išsilavinimas biomedicininis. Tačiau kūryba man niekada nebuvo svetima, tai sritis, kuri su manimi buvo visą gyvenimą, nuo lėlių ir drabužių sau siuvimo iki tapymo ant drobės.

Dėl mano pirmos odinės rankinės atsiradimo kaltas mano vyras, kuriam reikėjo kelioninės rankinės. Tai buvo nemenkas iššūkis man, bet labai viliojantis, kadangi mano vyras yra išrankus žmogus, turi puikią kokybės uoslę. Kurti pirmąją rankinę mylimam žmogui buvo rimtas išbandymas. Jis tikrai pasakytų tiesiai šviesiai, jei rezultatas neatitiktų lūkesčių. Tačiau pirmasis blynas ne tik neprisvilo, bet ir buvo gerai įvertintas – vyras su „Gėda Pelėda“ rankine beveik nesiskiria. Vėliau pasipylė individualūs draugų prašymai, taip ir įsibėgėjau.

"Dėl mano pirmos odinės rankinės atsiradimo kaltas mano vyras, kuriam reikėjo kelioninės rankinės", - sako rankinių dizainerė Kristina.
Asmeninio archyvo nuotr.

Kodėl būtent pelėda puošia Jūsų kuriamas rankines?

Savo kūriniams norėjau skambaus lietuviško pavadinimo, kuris atspindėtų mane, mano kuriamas rankines, kad išgirdus jį kiltų tam tikros asociacijos, kad vardas nepasimirštų. Kai netoli namų apsigyveno pelėdos, net nekilo minčių vadintis kitaip. Išgirstu įvairių atsiliepimų apie pavadinimą, kone kiekvienas išgirdęs pirmą kartą, kokį vardą parinkau savo kuriamoms rankinėms, iškart komentuoja, tad abejingų tikrai nelieka. Man smagu, kad pavadinimas turi šelmiškumo, o tai labai atitinka mano charakterį.

Kodėl pasirinkote rankinių sritį?

Rankinės yra mano arkliukas, visą gyvenimą daugiausia turėjau ne batų ar suknelių, o rankinių! Pačių įvairiausių ir spalvingiausių. Jomis tikrai domėjausi ir visada svajojau turėti jų dar daugiau, mano noras išsipildė, visas rankines pirmiausia kuriu sau. Tad tikrai nesu, kaip sakoma, batsiuvys be batų. Bet kitaip ir negalėtų būti, juk kiekvieną modelį, odos faktūrą, net rankenų plotį ar ilgį, visų pirma turiu išbandyti pati: ar funkcionalu, ar patogu, ar praktiška. Tada ramia širdimi naujai sukurtą rankinę jau galiu demonstruoti savo klientėms.

Kaip manote, kokią įtaką rankinė daro moters stiliui, kodėl tai svarbus aksesuaras?

O! Tai galingas ginklas moters garderobe! Rankine galima pakeisti, pagyvinti, atnaujinti jau įprastą drabužių ansamblį. Tai matau ir iš savo, ir iš klienčių patirties. Kartą pasiimti savo „pelėdos“ užsuko labai subtiliai, net kukliai apsirengusi moteris. Ji atrodė gražiai, bet kažko lyg trūko. Ir kai užsimetė naują rankinę, bendras vaizdas akimirksniu pasikeitė, pradinis kuklumas transformavosi į subtilų minimalizmą.

Rankinių modeliai
Rankinių modeliai "Naminė Pelėda" (k.) ir "Pirmoji Pelėda" (d.)
Asmeninio archyvo nuotr.

Pamenu, kokį džiaugsmą tuomet patyriau, pamačiusi, kad tai, ką kuriu, išties tinka moterims, pabrėžia jų individualumą, suteikia išskirtinumo ir prideda stilingumo. Tarp „Gėda Pelėda“ modelių netrūksta ne tik ramių, minimalistinių spalvų, bet ir drąsesnių, kurios net energizuoja. Vasarą moteris puošiau geltonomis, žaliosios citrinos, turkio spalvos rankinėmis, bet nepamiršau ir juodos, šokoladinės, riešutinės, jūros mėlio atspalvių. Be stiliaus ir gražaus dizaino, man svarbu funkcionalumas, kad „pelėda“ tarnautų savo šeimininkei. Kad rankinėje patogiai tilptų visi reikalingi daiktai, kad rankinė gerai nešiotųsi.

Kokį gyvenimo būdą pasirinkusioms moterims skirtos Jūsų rankinės?

Kuriu miesto moteriai, ir visai nesvarbu didmiesčio ar mažo miestelio, nes miesto moteris – tai sąvoka, o ne gyvenamoji vieta, noriu, kad jai būtų patogu gyventi su mano kurta rankine. Moteriai, kuri siekia tikslo gyvenime ir yra užimta. Visuose miestuose, visame pasaulyje vyrauja tam tikros tendencijos: gyvenimas yra greitas, reikia atrodyti gerai ir spėti nuveikti darbus. Rankinė turi ne tik puošti, bet ir gelbėti įvairiose situacijose, būti praktiška, kalbėti už jos šeimininkę, pabrėžianti jos stilių ir būdą.

Rankinių kolekcija
Rankinių kolekcija "Kviestiniai Pietūs"
Asmeninio archyvo nuotr.

Mūsų šūkis „Nesislėpk!“. Stengiuosi, kad rankinės būtų santūriai veržlios. Jos nėra iššaukiančios ar rėkiančios, bet jų nepastebėti – sunku. Pati tai patyriau daugybę kartų, stebiu aplinkinių reakciją, visada nešioju savo rankines.

Kiek rankinių ir kokioms progoms skirtų turėtų turėti stilinga moteris?

Jei spręsčiau pagal save, tai tikrai bent 10. Juk mūsų, moterų, poreikiai ir reikalavimai rankinei kinta kartu su situacija, kurioje rankinę pasiimame su savimi.

Universalus patarimas būtų turėti kelias klasikinių spalvų pagal sezoną ir pagal progą tinkančias rankines. Kadangi dabar ruduo, artėja žiema, Lietuvos kraštovaizdyje natūraliai atrodys juoda, šokoladinė, visi kavos atspalviai, nuo juodos, iki balintos, tamsiai mėlynos, tamsiai pilkos, smaragdo ir panašių. Dienai patogesni yra didesni ir talpesni modeliai, vakarui, žinoma, delninės.

Rankinė nebūtinai turi derėti prie aprangos spalvinės gamos, tai gali tapti Jūsų akcentu. Tik nepamirškite, ką norite pabrėžti, kad vienu metu nesistengtumėte atkreipti dėmesio į visus aksesuarus, nuo batų, iki auskarų, rezultatas gali tapti neskanus. Su klientėmis susirašinėju tiesiogiai, todėl visada patariu, kokia konkrečiai rankinė iš „pelėdų“ tiks pagal dydį, spalvą, faktūrą.

Šiuo metu pateikiu tik 8 rankinių modelius, bet nuolatos siūlau klientėms kažką naujo, vis kuriu ir nesiruošiu sustoti.

Rankinių modeliai
Rankinių modeliai "Didelė Gėda" (k.) ir "Lututė" (d.)
Asmeninio archyvo nuotr.

Kuo išskirtinės Jūsų rankinės?

Jos minimalistinės ir neperkrautos, naudojama drąsi oda: mažai apdirbta, unikali, su iš gamtos atsineštais patyrimo ženklais, daugelis modelių neturi pamušalo, be kurio rankinė tarnauja kur kas ilgiau.

Noriu sukurti rankinės santykius su šeimininke. Tai lyg gyvas daiktas, kurį laikai už rankos kasdien. Kartais su rankine praleidžiame daugiau laiko nei su artimais žmonėmis. Nors tai tik daiktas, bet kiekviena „Gėda Pelėda“ rankinė yra unikalus kūrinys. Kiekviena rankinė yra rankų darbo, ji sukurta su meile, kiekvienas jos kampelis kruopščiai apžiūrėtas, paruoštas ilgam tarnavimui.

Koks rankinės modelis yra Jūsų mėgstamiausias? Kodėl?

Sunku išskirti vieną. Kiekviena tinka skirtingai situacijai. Kasdieną nešioju modelius „Pirmoji Pelėda“, „Lututė“ ir „Didelė Gėda“. Į vakarėlius keliauju su „Pelėda Mieste“ delnine.

Vakarėliams tinkanti delninė
Vakarėliams tinkanti delninė "Pelėda Mieste"
Asmeninio archyvo nuotr.

Visus rankinių modelius nešioju ir testuoju prieš išleidsdama naują „pelėdą“ į laisvę. Dažnai būna, kad panešiojusi rankinę savaitę ar dvi, ją koreguoju, pastebiu dalykų, kuriuos reikėtų pataisyti, kiek pakeičiu modelį.

Kurdama rankines atsižvelgiate į mados tendencijas ar jų nepaisote?

Jei atvirai – nepaisau. Kuriu tai, kas man atrodo gražu ir praktiška. Mano rankinės nėra pataikaujančios, jos turi savo charakterį, kuris yra ir mano charakteris. Nesu linkusi į kompromisus ar nuolaidžiavimus, viską gyvenime darau, kaip suprantu, ir iki šiol tuo nenusivyliau. Nenoriu kopijuoti, nenoriu žvalgytis aplink. Esu gana kategoriška, tokios yra ir mano „pelėdos“.

Dažnai sulaukiu pageidavimų įvesti kokią korekciją viename ar kitame modelyje. Jei man tai atrodo tinkama – sutinku. Tačiau nedarau korekcijų, kurios, mano manymu, gadina rankinę. Nenaudoju netinkamų spalvų derinių, nededu kišenių kur, manau, kad nereikia. Esu už kiekvieną darbą atsakinga, turiu jį jausti, jis turi mane žavėti.

Tikra oda, rankų darbas, vienetiniai gaminiai – visa tai atrodo nepigus malonumas. Kiekvienos rankinės kaina nustatoma individualiai ar turite ribą, nuo kurios prasideda skaičiai?

Standartiniai modeliai turi įkainius ir tikrai prieinami daugeliui. Kainos labai įvairios, priklauso nuo modelio ir odos, rankinės gali kainuoti nuo kelių šimtų, iki tūkstančio litų.

Kiek žmonių dirba Jūsų komandoje, kiek laiko užtrunka gamybos procesas?

Neturiu asistentų, viską darau pati, nuo eskizų piešimo, iki tiesioginio bendravimo su klientėmis. Tai sunku, neretai nukenčia mano miego ir poilsio valandos, bet kita vertus, tuo labai džiaugiuosi, nes visad laikau ranką ant pulso, be to, dažniausiai toks ir yra butiko verslo principas. Kuriamai rankinei iki smulkmenų viską pati parenku, nuo odų, iki kniedžių ir užtrauktukų.

"Neturiu asistentų, viską darau pati – nuo naujų rankinių eskizų piešimo iki tiesioginio bendravimo su klientėmis", - sako Kristina
Asmeninio archyvo nuotr.
Techninį darbą, pačios rankinės siuvimą, atlieka meistras, nes tai specifinis ir amato žinių reikalaujantis darbas. Dirbu su tikrais odos meistrais. Taip pat vyras mane labai palaiko ir daug pataria, o tai labai svarbu. 

Teigiate, kad Jūsų kūriniai niekada nebus parduodami su nuolaidomis, akcijomis ar kitais būdais, menkinančiais jų vertę – tai drąsus pareiškimas. Manote, kad sumažinta kaina tam tikra prasme yra nepagarba savo sukurtam produktui?

Mano rankinės ne produktai, o kūriniai. Neturime bedvasio fabriko, kuriame 300 darbininkų it mašinos atlieka vieną funkciją. Viskas vyksta kitaip, kuriame po vieną rankinę ir stengiamės, kad procesas būtų lyg maža šventė, dar vienos „pelėdos“ gimimas.

Sumažinta kaina yra nepagarba visų pirma moteriai, įsigijusiai mano kurtą rankinę, už kurią ji vakar mokėjo daugiau nei ši kainuoja šiandien. Atsakome už savo dirbinių kokybę, kiekviena rankinė yra siuvama konkrečiai užsakovei, todėl nuolaidos tiesiogiai kertasi su mūsų filosofija. Garantuojame ne tik kokybę, bet ir tai, jog niekada neparduosime rankinių pigiau nei jos kainavo vakar. Moterys, įsigydamos „Gėda Pelėda“ kūrinį, kartu įsigyja ir tą išskirtinumą bei pagarbą tiek jai pačiai, tiek specialiai jai sukurtam daiktui, kuris nenuvertės ir nebus nuvertintas jokiomis akcijomis. Mieliau rinkčiausi rankines sunaikinti nei jas išparduoti.

Kaip apie Jūsų kuriamas rankines sužino klientai?

Visų pirma, žinia apie „pelėdas“ sklinda iš lūpų į lūpas, rankinės kalba pačios už save. Juk naują jūsų rankinę greičiausiai pamato, apžiūri, pačiupinėja ir įvertina Jūsų aplinka: draugės, mama, galbūt sesuo ar kolegė. Taip nutiko ir su žinomomis mūsų šalies moterimis: įsigijo viena, tada pastebėjo jos bičiulė ir taip „pelėdos“ užsitarnavo simpatijas tarp garsių moterų: Ugnės Skonsmanaitės, Beatos Nicholson, Gražinos Baikštytės, Agnės Zacharevičienės ir kitų.

Turime feisbuko profilį, ten galima greitai ir patogiai parodyti naujai užgimusias „pelėdas“, tai labai patogu tiek mumis besidomintiems nariams, tiek mums. Kol kas pelėda internetinis paukštis, bet artimiausiu metu planuojame susukti lizdelį Kaune, į kurį galėsime pakviesti klientes.

Kokie Jūsų ateities kūrybiniai planai? Galbūt rankinės vyrams ar kiti odos aksesuarai: pirštinės, diržai, piniginės?

Jau pasiūlėme pirmąjį modelį vyrams – „Begėdį“. Ateityje planuojame daugiau modelių vyrams, aksesuarus ir netgi sukneles.

Vyriškas rankinės modelis
Vyriškas rankinės modelis "Begėdis"
Asmeninio archyvo nuotr.

Nenoriu, kad „Gėda Pelėda“ būtų didelė, bet labai trokštų, kad būtų mylima. Nesvajoju apie fabriką su konvejeriais, man daug svarbiau kokybė ir išbaigtumas nei milžiniški užsakymai. Esu pakvaišusi dėl savo „pelėdų“ kaip dėl vaikų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis