Interjero dizaineris D. Serapinas - apie namų apšvietimą

Žinomas interjero kūrėjas – Dovas Serapinas – interjerus kuria jau daugiau nei 8 metus. Pasak jo, apšvietimas – vienas svarbiausių elementų, kurio dėka savo namuose jaučiamės ramiai ir saugiai.

Viena iš pagrindinių šiuo metu namų apšvietimui naudojamų priemonių – taupioji lemputė, kurios iš prekybos išėmus kaitrines lemputes, tampa vis populiaresnės. Dizaineris prasitaria, kad jam dar neteko kurti interjero, kuriame nebūtų bent kartą panaudota taupioji lemputė.

Asmeninio archyvo nuotr.
„Šiuolaikinės technologijos leidžia energiją taupančias lemputes pritaikyti taip, kad apšvietimą būtų galima reguliuoti pagal nuotaiką, akimirką arba panaudoti kaip namų aksesuarą. Žmones džiugina ir maža sąskaita už namo apšvietimą, jei jis įrengtas naudojant taupiąsias lemputes“, – pastebi Dovas Serapinas. Tiesa, taupiosios lempos skleidžia kitokią – išsklaidytą šviesą, kuri yra labai aktyvi, sklindanti į visas puses ir netinkamai nukreipta, gali akinti. Tačiau, dizainerio teigimu, puikiai galima išvengti šio nepatogumo, jei lemputės bus naudojamos tinkamai.

5 Dovo Serapino patarimai, įrenginėjant namų apšvietimą su taupiosiomis lemputėmis:

1. Taupiosios lemputės gali būti derinamos su kito tipo lempomis. Norint išgauti šiltai jaukų apšvietimą taupiąsias lempas reikia derinti su halogeninėmis: tokiu atveju halogeniniais šviestuvais pašviečiami pagrindiniai interjero akcentai, kuriant jaukius šešėlius, o taupiosiomis lemputėmis – bendrieji plotai. Šis tinkamai suderintas šviesų tandemas primena besileidžiančios saulės šviesos spektrą, kuria ekonomišką šiltų atspalvių apšvietimą.

Asmeninio archyvo nuotr.
2. Naudoti skirtingo spalvinio spektro taupiąsias lemputes. „Jei patalpoje naudojamos stipraus galingumo taupiosios lemputės, pavyzdžiui, norint gerai apšviesti virtuvinį darbastalį, pati lemputė gali būti ir vos šaltesnio spektro. Tokiu būdu galima išgauti kontrastą su kitokio intensyvumo bei spalvinio spektro šviestuvais toje pačioje erdvėje“. Dizaineris priduria, kad visgi, namuose nepatartina naudoti paties šalčiausio spektro taupiųjų lempučių, nes jų skleidžiama šviesa nėra jauki.

3. Taupiąją lemputę reikia uždengti. „Neuždengta lemputė plieks tiesiai į akis, vargins, žmogus jausis nemaloniai, todėl pačią lemputę reikia paslėpti po gaubtu”, – sako D. Serapinas. Kaip alternatyva gali būti lubose „paslėptas apšvietimas", kai lempučių visai nesimato. Be to, svarbu atkreipti dėmesį ir į lemputės dydį: lemputę reikia rinktis tokią, kad šviestuve būtų kuo mažiau pastebima.

Asmeninio archyvo nuotr.
4. Taupiųjų lempučių neverta naudoti patalpose, kuriose dažnai junginėjama šviesa, ypač, kartu su judesio detektoriumi. Taupiosios lemputės, kad pasiektų 100 proc. šviesos našumą, turi įkaisti. Tai gali trukti minutę ar ilgiau, todėl kaskart jas įjungiant eikvojama daugiau elektros energijos.

5. Patarimo verta kreiptis į profesionalą. „Investuoti į tai, kas atsiperka. Savo darbą išmanantis žmogus ne tik pasistengs įgyvendinti užsakovo poreikius, bet ir padės priimti tinkamus sprendimus, kurie ateityje tikrai pasiteisins“.

Asmeninio archyvo nuotr.
Dar vienas svarbus aspektas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį įrengiant namų apšvietimą taupiosiomis lemputėmis - šių lempučių sudėtyje yra gyvsidabrio, kuris, patekęs iš sudaužytos lemputės į aplinką, yra pavojingas.Todėl perdegusias lemputes reikia atiduoti į specialius jų surinkimo punktus. „Nors šios lemputės yra akivaizdžiai naudingesnės vartotojams, tačiau netinkamai išmestos perdegusios, kelia pavojų ir gamtai, ir žmogaus sveikatai“ – sako energiją taupančių lempučių surinkimą Lietuvoje organizuojančios VšĮ „Ekošviesa“ vadovas Tadas Ruželė.
Asmeninio archyvo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis