Čiulptukas – daugiau žalos ar naudos?

„Jie ramina“, – sako vienos. „Jie kenkia“, – tvirtina antros. „Be jų neišsiversi“, – porina trečios. „Jie nereikalingi“, – yra įsitikinusios ketvirtos. Jie – tai čiulptukai, apie kuriuos kalbamės su mūsų žurnalo skaitytojomis.

Prieš 20 metų čiulptukas buvo kone privalomas kiekvieno kūdikio atributas, dabar jie tampa nebemadingi, vis daugiau pažangių mamyčių jų atsisako. Tačiau kai kurios ir toliau naudoja ir nemato didelės bėdos. Paskaitykite, ką apie tai mano mamos ir specialistai, ir padarykite išvadas pačios.

Atprato natūraliai
„Čiulptuką davėme maždaug nuo trečio mėnesio, bet į jį Paulius labiausiai įniko nuo devynių mėnesių, kai atsisakė krūties. Prieš duodama tikrai neturėjau „plano“, iki kada leisiu naudoti. Atpratinti pradėjome nuo pusantrų metų: bandėme slėpti, įkalbinėdavome. Su čiulptuku jis užmigdavo labai greitai, nereikėdavo nei nešioti, nei čiūčiuoti. Be jo bandėme migdyti nešiodami ant rankų. Matydami, kad čiulptuko labai reikia, nesiimdavome ryžtingų veiksmų. Rimtai apsisprendėme artėjant antriesiems metams, kai sūnus pradėjo kalbėti. Girdėjau, kad čiulptukas gali trukdyti kalbos raidai, tad nusprendėme antrą gimtadienį sutikti be „nianės“, kaip ją vadindavo. Tuomet tvirtai apsisprendėme ir per 2 savaites be įtampos vaikui ir mums patiems atpratinome. Kaip? Iš pradžių truputį nukirpome čiulptuko galiuką, paskui – daugiau. Pasakėme, kad pelytės sugraužė. Jei prakiurdavo kojinyčių pirštukai, sakydavome, kad pelytės pragraužė, tad skylutė čiulptuke Pauliui buvo suprantamas reiškinys. Iš pradžių ji buvo maža, čiulpti dar buvo galima. Paskui didėjo, kol čiulpti darėsi nebepatogu. Pats čiulptukas niekur nedingo, jis tik pasidarė nebeskanus", – Laura, 3 m. 4 mėn. Pauliaus mama

„Čiulptuko minusai? Jų net nežinau...“
Mano dvynukės čiulptukus naudoja nuo pat gimimo, vežėmės juos į gimdymo namus. Rinkomės patvaresnius, silikoninius. Po trijų mėnesių nupirkome tos pačios firmos, tik didesnio dydžio, bet dukrytės jų nepripažino, spjaudavo. Per šalčius vienai dvynukių pradėjo šalti nosytė, iš karto nesupratau, nuo ko, paskui paaiškėjo, kad gali būti nuo čiulptuko. Jo krašteliai liečiasi su nosyte, nuo šilto oro čiulptuko viduje susidaro lašelių ir nuo drėgmės prie nosytės traukia šaltis. Ieškojome tokio, kad krašteliai būtų iki nosies šnervių, šiaip ne taip radome. Pasisekė, kad mergaiteijis tiko. Kita dvynukė iki šiol čiulpia senąjį 0–3 mėn. dydžio čiulptuką, reikės ir jai pirkti tokį kaip sesės. Turime sterilizatorių, tad čiulptukus nuolat sterilizuojame. Jų pliusai: einant į lauką vėjas nepučia į burnytę, vaikas greičiau užmiega ir daug ramiau miega. O minusai? Jų net nežinau", – Inesa, 8 mėn. Ivetos ir Arinos mama

Du vaikai užaugo be čiulptuko
„Vyriausioji čiulptuką naudojo iki 1,5 m. Ko gero, būtų ir toliau sėkmingai naudojusi, bet jos pamėgtasis suplyšo, o naujo nusprendėme neduoti. Atprato labai lengvai, be jokios įtampos. O su antruoju ir trečiuoju vaikučiais sąmoningai neturėjau nė vieno čiulptuko. Buvau tvirtai nusprendusi žindyti – ir ilgai, todėl ir nenorėjau naudoti nei buteliukų, nei čiulptukų. Draugai buvo perspėti, kad jų nedovanotų... Visada pavykdavo nuraminti vaikutį pasiūlius krūtį. Kartais užtekdavo verkiantį paimti ant rankų, panešioti, priglausti. Žindyti čiulptukas nepadeda, kalbu iš savo pačios patirties. Jeigu pravirkusiam vaikui pasiūlysime krūtį nors keliems gurkšneliams pienuko nuryti, tai labai skatins pieno gamybą. O norint maitinti to ir reikia... Dukterį krūtimi maitinau vos 4 mėnesius (naudojau čiulptuką). Antrą vaiką – 1 metus ir 8 mėnesius, o trečiąjį – 2 metus ir 9 mėnesius (nenaudojau čiulptuko)" – Edita, 16 m. Gedvilės, 12 m. Dovydo, 3 m. 3 mėn. Gedimino mama.

Specialistų komentarai
Konsultuoja odontologijos klinikos „Skraidenta“ vaikų odontologė Geda Mažeikienė

„Mamos turėtų pačios nuspręsti, duoti savo vaikučiui čiulptuką ar ne. Būdama gydytoja odontologė galiu pasakyti, kad pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais čiulptukas žalos vaiko dantims nepadarys. Tačiau bėda ta, kad paaugusiems vaikams sunku jo atsisakyti. O to nepadarius iki 2–3 metų, vyresniems vaikams gali atsirasti rimtų sąkandžio bėdų. Tokiems vaikams dažnai susiformuoja vadinamasis atviras sąkandis – kai sukandus dantis lieka priekinių dantų tarpas. Kartais pakanka laiku pastebėti ir pašalinti tai sukėlusią priežastį, tarkim, atsisakyti čiulptuko. Tačiau jei to nepavyksta padaryti, ateityje ortodontai gali ilgai gydyti. Taip pat mamos turėtų žinoti, kad tas pats gali atsitikti ir čiulpiant pirštą, ilgai burnoje laikant buteliuką arba puodelį su „snapeliu“.

Konsultuoja Vaikų ligoninės, VšĮ VULSK filialo Vaiko raidos centro Ankstyvosios reabilitacijos logopedė Birutė Žaliukienė

„Čiulptuko reikia tada, kai norime paskatinti per anksti gimusio vaikučio čiulpimo refleksą arba ankstyvojoje kūdikystėje kaip nuraminimo priemonės. Jei mama maitina krūtimi, vaiko čiulpimo poreikis patenkinamas. Vaikučiui augant galima ieškoti kitų nuraminimo būdų. Rekomenduočiau čiulptuką naudoti iki metų – ne ilgiau. Šiuo laiku siūlyčiau nustoti maitinti iš buteliuko. Mokyti gerti iš puodelio galima nuo 5–6 mėnesių, vaikai gana anksti to išmoksta. Puodelis yra daug naudingesnis burnytės motorikai negu buteliukas ar čiulptukas. Galima kūdikiui duoti kramtyti įvairių kramtukų, pamasažuoti dantenas guminiais dantų šepetėliais. Tai stimuliuos burnos motoriką, skatins kramtyti.

Ypač noriu atkreipti mamų dėmesį, kai čiulptukas naudojamas naktį arba miegant. Vaikui užmigus ar nusiraminus reikėtų jį ištraukti, o ne palikti burnytėje ilgam. Ilgai naudojant čiulptuką formuojasi netaisyklingas sąkandis, liežuvio padėtis burnytėje tampa netaisyklinga (pradeda lįsti tarp priekinių dantų). Todėl vaikas gali pradėti netaisyklingai artikuliuoti s, z, š, ž, č, c garsus, prireiks logopedo. Vaikas būdamas su čiulptuku mažiau guguoja, čiauška. Čiulpiant liežuvis atlieka primityvius judesius, o tai neskatina lavėti burnos motorikos. Kokia bus kalbos raida, ar ji nevėluos, ar garsai bus tariami taisyklingai, labiau priklauso ne nuo to, ar naudojamas čiulptukas, o nuo konkretaus vaiko raidos."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis