Grįžo moteriškumą garbinanti 5-ojo dešimtmečio mada

Penktojo dešimtmečio dvasia sklandė šio rudens bei žiemos sezono kolekcijų pristatymuose.

„Bottega Veneta“, „Lanvin“, „Oscar de la Renta“, „Prada“, „Nina Ricci“, „Rochas“ atgaivino prancūzišką klasiką – Christiano Dioro išrastą New Look stilių.

Scanpix
„Sukūriau žydinčias moteris“ – taip vieną reikšmingiausių XX a. mados krypčių yra apibūdinęs pats jos autorius.

Praeitis
1947 metų vasario 12 dieną Paryžiuje, Avenue Montaigne įsikūrusiame Christiano Dioro salone skambėjo susižavėjimo šūksniai. „Tai revoliucija, brangusis Christianai. Tavo suknelės turi tokią naują išvaizdą (angl. new look),“ – tokiais žodžiais į kolekcijos kūrėją kreipėsi žurnalo „Harper’s Bazaar“ redaktorius Carmel Snow.

New Look pagal dizainerį Johną Gallianą. 2011 m. haute couture kolekcija
Scanpix
Tuo metu pokario Europoje vyravusiai praktiškai bei asketiškai madai buvo mesta balta prancūziška pirštinė. Dioro pristatyta kolekcija garbino moteriškumą. New Look modeliai pabrėžė liauną moters liemenį, biustą bei klubus. Paryžius šios Christiano Dioro kolekcijos dėka susigražino mados sostinės titulą.

NewLlook pagal dizainerį Johną Gallianą. 2011 m. haute couture kolekcija
Scanpix
Tačiau ne visur šie novatoriški modeliai buvo sutikti palankiai. Dizainerio kūriniai buvo pasmerkti Didžiojoje Britanijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

New Look pagal dizainerį Johną Gallianą. 2011 m. haute couture kolekcija
Scanpix
„Vieno garažo savininkas iš Los Andželo prisiekė mane suplėšyti į gabalus. Jis mane kaltino dėl to, kad jo žmona atrodo kaip skudurinė lėlė,“ – yra sakęs dizaineris. Tuo tarpu britai prancūzą vadino išlaidautoju, nepelnytai švaisčiusiu medžiagų atsargas. Tarkime, New Look stiliaus sijonams pasiūti Diorui prireikė apie septynis kartus daugiau medžiagų.

New Look pagal dizainerį Johną Gallianą. 2011 m. haute couture kolekcija
Scanpix

Dabartis

„Lanvin“
Scanpix

New Look buvo atgaivintas daugelyje šio sezono kolekcijų. Norinčioms išbandyti šį įvaizdį siūlome įsigyti midi ilgio balerinos arba pieštuko formos sijoną. Nevenkite ryškesnių spalvų ar tokių raštų kaip langeliai („Prada“) ar gėlės („Rochas“). Rinkitės sijonus, pasiūtus iš medvilnės, šilko, odos. Jei turite plonytę taliją, nebijokite drabužių paaukštintu liemeniu.
„Bottega Veneta“
Scanpix

„Prada“
Scanpix
Kitas svarbus šios mados krypties atributas – įdomaus kirpimo švarkas arba paltas. Norinčioms išsiskirti iš minios patariame: rinkitės švarkus įdomiomis apykaklėmis (pavyzdžiui, dekoruotomis kailio, odos aplikacijomis) ar trijų ketvirčių rankovėmis.

„Rochas“
Scanpix
Šiuos drabužius derinkite su diržais, pirštinėmis bei skrybėlėmis. Siūlome nebijoti eksperimentuoti su įvairaus pločio diržais.

„Oscar de la Renta“
Scanpix

„Prada“
Scanpix
Išryškinkite liemenį vienu ar keliais plonyčiais dirželiais. Nusipirkote naują vyriško kirpimo švarką ar liemenę? Papuoškite šiuos, atrodytų, didokus drabužius diržu. Jei norite originaliai paryškinti liemens liniją, naudokite kaspinus iš atlaso ar šilko.

„Bottega Veneta“
Scanpix

„Lanvin“
Scanpix
Praktiškas ir stilingas penktojo dešimtmečio stiliaus atributas – pirštinės bei skrybėlės. Šiuos aksesuarus naudokite tiek dieniniam, tiek vakariniam įvaizdžiui pagardinti.
„Oscar de la Renta“
Scanpix

„Lanvin“
Scanpix

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis