Artėjant filmo „Hobitas: Smogo dykynė“ premjerai – 6 režisieriaus patarimai

Interneto portaluose vėl linksniuojamas Naujosios Zelandijos režisieriaus Peterio Jacksono vardas, mat jau gruodžio 13 dieną į kino teatrus atkeliaus antrasis „Hobito“ trilogijos filmasHobitas: Smogo dykynė“ (angl. „The Hobbit: The Desolation of Smaug“).

Galybę gerbėjų turintis kino kūrėjas pasidalijo su tais, kurie trokšta patys kada nors nufilmuoti juostą, savo sukaupta patirtimi.

Visuomet atvirai apie savo kūrybos ir darbo procesą publikai papasakoti nevengiantis P.Jacksonas šįsyk Filmschoolrejects.com išvardijo 6 patarimus, kuriais vadovaujantis kino pasaulyje sukurti gerą darbą ir pasiekti pripažinimo bus gerokai lengviau:

Organizatorių nuotr.
1. Nufilmuoti kelionę – ir yra keliauti. Juk imatės filmo būtent tam, kad jį nufilmuotumėte, norite, kad žmonės jį pamatytų ir pamėgtų. Kas kartą pradedant dirbti yra tam tikras jaudulys, nes norite pamatyti, kaip atrodys jūsų baigtas produktas – to ir siekiate. Tad galiu sakyti, kad trilogijos prasmė iš tiesų yra trečiasis filmas. Kam reikalingi kiti du? Tam, kad logiškai pasiektumėte trečiąjį. Tokia logika vadovavausi kurdamas „Žiedų valdovo“ filmus, ja vadovaujuosi ir kurdamas „Hobito“ istoriją. Tai ne visada lengva, bet siekdami tikslo turite mėgautis procesu.

2. Kūrėjas privalo turėti asmeninę moralę. Mano filmas „Numylėtieji kaulai“ (angl. „The Lovely Bones“) nėra juosta tik apie nužudymą. Kinas – tai ginklas, tad negalime paleisti į pasaulį bet ko. Yra žmonių, kuriems patiktų stebėti, kaip nužudoma jauna mergina, tačiau nenorėčiau būti tas, kuris suteikia jiems tokį malonumą, juk po to turėčiau su tuo gyventi. Nenoriu, kad mano filmai būtų prisimenami dėl tokių dalykų. Net išžaginimas ir nužudymas gali būti pateikiamas daugybe skirtingų formų, priklausomai nuo to, kokią žinutę norite perduoti.

Organizatorių nuotr.
3. Nufilmavę juostą visada norėsite ką nors pakeisti. Ir tuo pačiu norėsite, kad filmas liktų toks pats.

4. Žinokite kameros galimybių ribas. Filmuodami „Žiedų valdovą“ ar „Hobitą“ statėme miniatiūrines dekoracijas, nors kai kurios jų buvo kambario dydžio. Tačiau tik tokiu būdu galima sukurti įspūdį, kad rodote vaizdus iš paukščio skrydžio. Kita vertus, didelės kameros neįsprausi į siauras miniatiūrines gatveles, tad įsivaizduodami filmą turite žinoti technines galimybes. Šiuo atveju gelbsti kompiuterinė grafika – su ja galima praslysti net per rakto skylutę.

Organizatorių nuotr.
5. Jei negalite pabaigti savo filmo, tiesiog imkite ir jį pabaikite. Kartais būna taip, kad pradedate kurti trumpametražę juostą, tačiau dalykai nelimpa arba nufilmuota medžiaga netelpa į laiko rėmus, taip man buvo su filmu „Prastas skonis“ (angl. „Bad Taste“). Po metų kančių galiausiai supratau, kodėl gi neišrutuliojus juostos į pilnametražę. Iš viso prireikė ketverių metų, bet darbą baigiau.

6. Jei negalite nusisamdyti kietos kompanijos kaip „Sony“, privalote padaryti viską patys (žinoma, ne kiekvienas gali sukurti savo kompiuterinių grafikos efektų kompaniją kaip kad padarė P.Jacksonas, tačiau, anot jo, kino kūrėjas turi mokėti suktis iš padėties su esamomis priemonėmis arba jas sukurti.)

Organizatorių nuotr.
Filme „Hobitas: Smogo dykynė“ antroji hobito nuotykių dalis tęsiasi ten pat, kur pasibaigė pirmoji – „Hobitas: nelaukta kelionė“. Naujojoje juostoje Bilbas Beginsas drauge su Gendalfu ir Ereboro nykštukais tęsia nelengvą kelionę į slibino Smogo rūmus, kur jie mėgins atkovoti atimtus namus ir pavogtas brangenybes. Tačiau iki susidūrimo su baisūnu jų dar laukia daugybė išbandymų, spąstų ir priešiškai nusiteikusių būtybių, pažįstamų britų rašytojo Johno Ronaldo Reuelio Tolkieno gerbėjams.

Lietuvos kino teatrus įtraukiančios istorijos apie hobito ir jo bičiulių kelionę tęsinys pasieks pasaulinės premjeros metu, gruodžio 13 dieną.

Filmo „Hobitas: Smogo dykynė“ anonsas:

http://www.youtube.com/watch?v=hrG2noeMKHc

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis