5 porcijos
Reikės:
6, 7 bulvių,
2 ropių (gelsvų arba rausvų),
2 morkų,
300–400 g kiaulienos kumpio,
2, 3 česnako skiltelių,
1/2 šaukštelio kiniško penkių prieskonių mišinio,
1, 2 valgomųjų šaukštų aliejaus,
saujelės rėžiukų arba kitokių žalumynų,
druskos,
šviežiai maltų pipirų.
Padažui reikės:
3 valgomųjų šaukštų aliejaus,
50 g sviesto,
4, 5 didelių svogūnų,
2/3 valgomojo šaukšto miltų,
1,5 valgomojo šaukšto balzaminio acto,
200 ml mėsos sultinio arba daržovių nuoviro,
druskos, pipirų.
* Bulves, ropes ir morkas nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite gabaliukais. Suberkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 15–20 min. – iki bus minkštos. Tada nusunkite, sugrūskite košę ir padėkite šiltai.
* Ruoškite padažą. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, sukrėskite į keptuvę su įkaitintu aliejumi, įdėkite sviestą, pabarstykite druska, pipirais. Pamaišydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies, iki svogūnai ims rusvėti, karamelizuotis. Tada suberkite į keptuvę miltus, 1–2 min. maišydami pakepinkite. Įpilkite sultinį, balzaminį actą, išmaišykite. Užvirkite ir palaikykite ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Jeigu reikia, dar įberkite druskos, pipirų.
* Česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite ir sumeskite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. 1–2 min. kepkite pamaišydami ant nesmarkios ugnies. Mėsą nuplaukite, supjaustykite kubeliais (2×2 cm) ir sumeskite į keptuvę su česnakais. Pabarstykite penkių prieskonių mišiniu, druska ir pamaišydami kepkite ant nesmarkios ugnies, iki ims rusvėti. Iškeptą mėsą sudėkite į lėkštes ant bulvių košės, užberkite rėžiukų ar kitų žalumynų ir patiekite su svogūnų padažu.
P. S. Penkių prieskonių mišinio sudedamosios dalys: maltas cinamonas, gvazdikėliai, anyžiai, pankolių sėklos, juodieji pipirai.