Kodėl žiemą padažnėja ginekologinių uždegimų?

Erzinantys mamų ir anytų patarimai žiemą atsisakyti trumpų sijonų, mūvėti pėdkelnes po kelnėmis, rudenį nebevilkėti trumpų odinukių ir nesėdėti ant šaltos žemės nėra iš piršto laužtos priekabės.

Šaltasis sezonas grasina intymiausiais uždegimais, sukeltais susilpnėjusio imuniteto. Kokie ginekologiniai uždegimai tyko šaltuoju metų laiku ir kaip apsaugoti savo organizmą nuo jų, pasakoja privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja akušerė-ginekologė Birutė Ramanauskienė.

Ginekologiniai uždegimai žiemą – dažnesni

„Įvairūs ginekologiniai uždegimai žymiai dažniau pasitaiko šaltuoju metų laiku. Rudenį ar žiemą prasidėjęs uždegimas dažniausiai būna sukeltas peršalimo. Visiškai tipinė situacija: moteris pašąla kojas per žvarbius ir drėgnus orus, peršala, krenta imunitetas, atsiranda sloga, kosulys, gerklės skausmai ir lygiagrečiai prasideda maudimas pilvo apačioje, atsiranda daugiau išskyrų – prasideda uždegimas“, – dažno uždegimo pradžią nupasakoja gydytoja.

Kol moteris yra vaisingo amžiaus, tol ji turės ir išskyrų. Prasidėjus menopauzei išskyrų sumažėja ir dėl hormono estrogeno nebuvimo atsiranda kita problema – makšties sausumas. Kiekvienos moters išskyros skiriasi, tačiau dažniausiai jos būna bespalvės, bekvapės, jų kiekis kinta viso menstruacinio ciklo metu – iškart po mėnesinių jų būna mažai, artėjant ciklo viduriui po truputį daugėja, ovuliacijos metu būna daugiausia, o likus dekadai iki mėnesinių išskyrų praktiškai nebebūna. Moteris sunerimti turėtų pastebėjusi išskyrų spalvos pokytį – iš bespalvių joms tapus gelsvoms, žalsvoms, rudoms, su krauju bei atsiradus keistam kvapui galima manyti, kad prasidėjo bakterinės kilmės uždegimas.

Pas ginekologą – kartą per metus

Neturint lytinių santykių ir problemų su intymia sveikata, B. Ramanauskienė pirmąjį apsilankymą pas ginekologą rekomenduoja planuoti sulaukus 18-20 metų. „Nepilnametėms, nesiskundžiančioms intymia sveikata, pas ginekologą lankytis nereikia. Tačiau sulaukus pilnametystės rekomenduojama ateiti – pirmasis susitikimas dažniausiai būna paprastas pokalbis apie sveikatą ir kaip ja rūpintis. Pradėjus lytinį gyvenimą, pirmaisiais metais nuo jo pradžios, reikėtų apsilankyti pas gydytoją. Vėliau užtenka atvykti kartą per metus. Reguliariai rūpinantis savo intymia sveikata, uždegimus ir ligas gydytojas pastebi dar ankstyvos stadijos“, – teigia akušerė-ginekologė.

Lytinių organų uždegimai būdingi jaunoms, vaisingo amžiaus moterims. Menopauzės metu uždegimai yra daug retesni. Polinkį į uždegimus sąlygoja susilpnėjęs imunitetas, lėtinės ligos, vaistų vartojimas, didesnis seksualinių partnerių skaičius, pernelyg didelė higiena. Uždegimai žymiai dažnesni moterims, turinčioms daugiau kaip vieną seksualinį partnerį. Makštyje ir bakterijų, ir epitelio, ir grybelio yra labai nedaug, tačiau kritus imunitetui ir peršalus, mikroorganizmų santykis pasikeičia, jų prisidaugina ir kyla uždegimas. Sistemiškai vartojami vaistai veikia visą organizmą, taip pat ir makšties terpę, tad, pavyzdžiui, pienligės grybelis dažnai atsiranda kaip kitų vaistų, dažnai antibiotikų, pasekmė.

Skamba keistai, tačiau per didelė higiena padaro priešingą darbą nei tikimasi. „Makšties gleivinė yra padengta švelniu riebaliniu apsauginiu sluoksniu. Prausiantis kvepiančiais prausikliais dažniau kaip porą kartų per dieną yra nuplaunamas apsauginis sluoksnis, kuris nespėja greitai atsigaminti. Makšties gleivinė tampa sausesnė, jautresnė ir greičiau prasideda įvairūs uždegimai. Kitaip tariant, per dažnai praustis nereikia“, – pataria privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja akušerė-ginekologė Birutė Ramanauskienė.

Gydytoja neigiamai vertina ir apsiprausimą muilu. Įvairūs antibakteriniai prausikliai itin reklamuojami, tačiau jie išsausina makšties gleivinę. Makštis išsivalo pati, tad dalis silpnų uždegimų pranyksta savaime, o jei makštis yra išsausėjusi, atsiradęs diskomfortas nepranyks ir tik didės.

Net menkiausias uždegimas gali pakenkti moters vaisingumui

Prasidėjus uždegimui ir negydant jo, uždegimas „keliauja“ į viršų ir galiausiai gali virsti dubens uždegimine liga. Jos metu formuojasi sąaugos, lemiančios lėtinius skausmus. Dėl sąaugų moteris gali tapti nevaisinga. „Didžioji dalis moterų yra labai kantrios – joms skauda pilvo apačią, tačiau jos išgeria vaistų nuo uždegimo ir toliau kenčia. Taip elgtis negerai, kartais nuo uždegimo susiformuoja pūliniai, kuriuos tenka operuoti, jei nepavyksta išgydyti vaistais“, – patirtimi dalijasi akušerė-ginekologė.

Nelytiniu keliu plintančius uždegimus galima suskirstyti pagal jų kilimo vietą. Išorėje – tarpvietėje – atsiradęs uždegimas vadinamas vulvitu. Jam būdingas deginimas, niežulys ir praktiškai nėra išskyrų, o išoriniai lytiniai organai gali būti patinę ir paraudę. Kalpitas – makšties uždegimas – pasireiškia nemaloniomis, gausiomis, kartais turinčiomis kvapą išskyromis, kurių spalva būna gelsva ar žalsva. Šio uždegimo metu jaučiamas maudimas pilvo apačioje. Gimdos kaklelio uždegimo metu atsiranda daugiau išskyrų, kurios kartais būna pūlingos ar net kraujingos, taip pat jaučiamas stipresnis maudimas pilvo apačioje. Dubens uždegiminė liga – rimčiausia. Šiam uždegimui būdinga pakilusi moters kūno temperatūra (37-38°C), skausmas pilvo apačioje ir šonuose, taip pat gali mausti strėnas ar kirkšnis. Pajutus šiuos simptomus, būtina keliauti pas gydytoją.

Sintetiniai apatiniai – viena iš uždegimų atsiradimo priežasčių

„Kelnaitės su juostele gali truputį erzinti lytinius organus – kelnaitės aktyviau liečiasi prie jų ir greičiau nusitrina gleivinė. Moterims, kurias dažnai vargina uždegimai, reikėtų peržvelgti savo apatinių stalčių. Sintetinės apatinės kelnaitės yra gražios, tačiau jų medžiaga – nepralaidi orui ir leidžia mikroorganizmams lengviau daugintis“, – sako B. Ramanauskienė. Ji rekomenduoja dėvėti medvilninius apatinius, kurie yra pralaidūs orui.

Kasdienius įklotus naudojanti ir sveikatos pokyčių nejaučianti moteris jaudintis neturėtų. Tačiau jei vargina dažni uždegimai, reikėtų pirkti tokius įklotus, kurie yra medvilniniai ir bekvapiai. Tamponus reikėtų naudoti tik menstruacijų metu, atidžiai laikantis instrukcijų informaciniame lapelyje.

„Moterys kartais miršta nuo per ilgai nešioto tampono sukelto toksinio šoko sindromo. Turėjau atvejų, kai tekdavo išimti tamponą moteriai, pamiršusiai jį prieš 5 dienas. Taip galima sukelti sau labai rimtą uždegimą. O kasdienai skirti įklotai niekur nenuslys, makštyje neliks, jo pamiršti neįmanoma“, – pasakojo gydytoja.

Dėl dažnų uždegimų gali būti kaltas partneris

Gydytis pačioms, nepasitarus su gydytoju pradėti vartoti antibakterines terapijas ar antibiotikus akušerė-ginekologė nerekomenduoja. Ji teigia, kad toks gydymas dažnai nepadeda, nes dalis uždegimų yra virusiniai, o antibiotikai gydo tik bakterinės kilmės uždegimus. Savigyda užsiiminėti nereikėtų – jai nepasiteisinus galiausiai tenka kreiptis į gydytojus.

„Pirmiausia reikėtų šiltai rengtis – stengtis neperšalti, šiltai laikyti kojas, žiemą mūvėti pėdkelnes po kelnėmis, vartoti papildus ir grūdintis. Esant geros bendros sveikatos ir ginekologinė sveikata bus gera. Tik pajutus uždegimo požymius, reikėtų apsilankyti pas gydytoją – po ginekologinės apžiūros jis paims tepinėlius, pasėlį iš gimdos kaklelio, jei reikės – padarys echoskopiją, vulvoskopiją, nusiųs pasidaryti kraujo tyrimų, taip pat – tyrimo dėl lytiškai plintančių ligų. Svarbu, kad uždegimai baigtųsi vos prasidėję“, – teigia B. Ramanauskienė. Dažnai kartojantis uždegimams, moteris turėtų ir savo partnerį nusiųsti pasitikrinti pas urologą. Partneriai gali turėti skirtingas floras ir jų nesuderinamumas taip pat gali iššaukti moteriai uždegimus.

Užsakymo nr.: PT_63448890

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis