Nėštumas, gimdymas ir plaukų priežiūra (konsultuoja gyd. dermatologė)

Kokios plaukų problemos galimos nėštumo metu? Ar galima juos dažyti? O kaip atgaivinti plaukus po gimdymo, maitinant kūdikį? Į skaitytojoms dažniausia kylančius klausimus atsako gydytoja dermatologė.

Konsultuoja gydytoja dermatologė Julija Mozūraitienė

1. „Laukiuosi pirmo vaikučio, man dabar 24–a nėštumo savaitė. Mūsų giminės moterų plaukai silpni, jie gana ploni. Ne išimtis ir aš. Tačiau pastebėjau, kad pastaruoju metu jie tarsi pastorėjo, žvilga. Tikrai veidrodyje atrodau sau daug patrauklesnė. Ar gali taip būti?“ Sandra

Iš tikrųjų, pats plaukų kiekis ar plauko storis per nėštumą nesikeičia, nors moteriai ir gali taip atrodyti. Įprastai 85–95 proc. žmogaus plaukų nuolat auga, o 5–15 proc. plaukų patiria poilsio (ramybės) fazę. Plaukai, kurie „ilsisi“, laikui bėgant iškrinta. Per dieną galime prarasti iki 100 plaukų. Per nėštumą pasikeičia moters hormonų pusiausvyra ir dėl to pakinta plaukų augimo fazės. Praktiškai visi plaukai gali tik augti, vadinasi, mažiau jų iškris. Todėl moterims ir atrodo, kad per nėštumą jie labiau žvilga, yra gražesni ir storesni.

Tačiau gali nutikti ir priešingai, kai besilaukiančios moters plaukai ima labiau negu įprastai slinkti, sausėti, skilinėti. Taip yra todėl, kad per nėštumą pasikeitę hormonai moteris gali veikti nevienodai – kitoms gali padaugėti ne augančių, o „besiilsinčių“ plaukų, dėl to jie labiau slenka.

Taip gali būti nėščiosioms, kurioms trūksta tam tikrų medžiagų, pavyzdžiui, geležies, jodo, baltymų. Neretai taip gali nutikti ir toms, kurios pirmąjį nėštumo trimestrą patiria stiprias toksikozes – dažnai vemia ir netenka daug gerųjų medžiagų, negali visavertiškai maitintis. Tokių moterų plaukai gali tapti gerokai sausesni, pradėti labiau slinkti. Todėl reikia pasirūpinti, kad būsimoms mamoms netrūktų mineralinių medžiagų, ir vienas svarbiausių dalykų – visavertė mityba.

2.„Norėčiau daugiau sužinoti apie plaukų dažymą per nėštumą. Ar tai tikrai saugu mamai ir būsimam vaikui? Dažau plaukus jau daug metų, be to neįsivaizduoju savo gyvenimo, tačiau draugės sako, kad bent 9 mėnesius reikėtų susilaikyti.“ Giedrė

Manau, kad plaukus dažyti per nėštumą yra pakankamai saugu. Dažymo priemonės, plaukų kosmetika neturi labai daug nuodingųjų medžiagų, o kontaktas su oda trumpas, kad jos per odą patektų į moters organizmą – į bendrąją kraujo cirkuliaciją, o per ją – į placentą. Atliekant bandymus su gyvūnais, žalingas poveikis vaisiui buvo pastebėtas, kai buvo naudojama labai daug nuodingųjų medžiagų. Tokio kiekio moterys niekada negauna, nors ir reguliariai dažytųsi plaukus kartą per mėnesį ar kas du. Dauguma mokslininkų pritaria šiaip nuomonei, vadinasi, moterys gali drąsiai gražintis. Jeigu jos labai bijo, patarčiau vengti plaukus dažyti pirmąjį nėštumo trimestrą, kai formuojasi visi vaisiaus organai. Ir, žinoma, saugiausia juos dažyti sruogelėmis, nes tada odos kontaktas su dažais mažiausias.

3.„Po gimdymo praėjo pusė metų, bet turiu didelę bėdą – labai smarkiai slenka plaukai. Ryte ant pagalvės randu gerą kuokštelį, o išsitrinkusi galvą iššukuoju dar daugiau. Žinau, kad ir kitos turi panašių bėdų, tačiau baiminuosi, ar ne per ilgai man jos užsitęsė.“ Saulė

Nėštumas ir gimdymas mūsų organizmui yra savita įtampa. Po gimdymo pradeda keistis hormonų pusiausvyra, ji grįžta į prieš nėštumą buvusį ritmą. Pagimdžiusios moterys skundžiasi, kad plaukai slenka labiau nei įprastai, ypač tai akivaizdu, kai kūdikiui būna 3–6 mėnesiai. Per nėštumą beveik visų plaukų fazė buvo augimo, dabar labiau poilsio, per kurią jie krinta. Tačiau per maždaug vienus metus fazių ritmas susitvarko ir plaukai nustoja slinkti. Kodėl taip ilgai? Todėl, kad ne visi plaukai vienu metu krinta arba vienu metu auga, jie gali augti iki trejų metų, o ramybės fazė trunka iki trijų mėnesių.

Jeigu plaukai slenka gerokai ilgiau arba labai gausiai, galvoje atsiranda plikimo židinių, tai nėra įprastas reiškinys ir tokiu atveju reikia kreiptis į gydytoją. Taip pat verta sunerimti, jeigu slenkant plaukams blogėja bendra odos būklė: ji labai išsausėja, trūkinėja lūpų kampučiai ir pan. Gerai plaukų būklei reikia, kad moteriai po gimdymo netrūktų geležies, cinko, baltymų, o juk pasitaiko, kad pagimdžiusios riboja maistą, pavyzdžiui, dėl to, kad maitinamam krūtimi vaikučiui nepūstų pilvuko. Vis dėlto reikėtų tai derinti su sveika mityba, nebadauti, o valgyti visavertį maistą su daug daržovių, vaisių, mėsos.

4. „Dukrytei Patricijai – 10 mėnesių ir aš ją maitinu krūtimi. Iki šešių mėnesių ji valgė tik mamos pieną, dabar jau ragauja ir košių. Močiutė sako, kad metas atjunkyti. Pasak jos, žindantis vaikas „atima“ iš mamos gerąsias medžiagas, dėl to esą man ir slenka plaukai. Nežinau, ką ir galvoti, nes buvau nusiteikusi krūtimi maitinti mažiausiai iki metų ir dviejų mėnesių.“ Kristina

Žindymas niekaip nesusijęs su slenkančiais plaukais. Maitinti krūtimi reikia, tai sveika vaikui, o plaukai slenka dėl pasikeitusios hormonų pusiausvyros po gimdymo. Pastebiu, kad labai dažnai mamos to baiminasi, jautriai reaguoja į slenkančius plaukus. Noriu nuraminti: šį reiškinį po gimdymo lemia plauko augimo fazės ir tai niekaip nesusiję su tuo, kad moteris žindo ar yra pavargusi. Reikia toliau žindyti vaikutį ir tiesiog išlaukti, kada tai praeis. Dažnai moterys nenori laukti, nori pagelbėti sau iš karto, tokiu atveju plaukams pastiprinti galima naudoti kaukes, aliejus, specialias kapsules. Trenkant plaukus galima lengvais judesiais pamasažuoti galvą, taip paskatinsite kraujotaką ir plaukai augs sparčiau.

5. „Viena mano pažįstama yra pasakojusi įdomų atvejį, kad jos giminaitei po gimdymo pradėjo... garbanotis plaukai. Iki tol jie buvo gana tiesūs, o pagimdžiusiai pasikeitė. Ar gali būti tai tiesa, ar moterys tokius dalykus išsigalvoja?“ Rasa
Tai tikrai įmanoma. Per nėštumą dėl hormonų įtakos gali pasikeisti plauko struktūra. Pavyzdžiui, plaukai gali pašviesėti arba iš banguotų pasidaryti tiesesni ir priešingai.

Tai įdomu
- Suaugusio žmogaus galvoje yra apie 100 tūkst. plaukų.
- Įprastai per dieną netekama iki 100 plaukų.
- Blondinai turi daugiau plaukų negu brunetai.
- Plaukas gali gyventi iki 5–6 m., tačiau dažniausiai – 2–3 m.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis