Osteoporozė - liga, kelianti pavojų gyvybei

Pasaulyje osteoporoze serga apie 200 mln. žmonių. Dėl šios ligos kasmet įvyksta 2,5 milijono kaulų lūžių. Lūžus stuburo slanksteliui ar šlaunikauliui, mirštamumas siekia 10-15 proc.

Kaulų retėjimas – liga, kuria sergant nuolat patiriami kaulų lūžiai. „Stikliniai žmonės“ – taip vadinami sergantieji osteoporoze. Nuolatinis skausmas, baimė nukristi, kartais net negalėjimas stipriau trinktelėti ranka į stalą.

Kokie sunkumai iškyla ir kaip gyventi sergant šia liga, atsako privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja reumatologė dr. Danutė Povilėnaitė.

Kaulų retėjimas pavojingas gyvybei

Pagrindinė žmogaus kūno atrama – griaučiai, kuriuos sudaro apie 230 įvairiausių kaulų. „Osteoporozė yra kaulų liga, kuriai būdingas kaulų masės mažėjimas ir kaulinio audinio struktūros pokyčiai, dėl kurių padidėja kaulų trapumas ir atsiranda polinkis lūžti. Žmogui senstant, kaulai atsinaujina nevienodai, greičiau ir labiau išretėja stuburo slanksteliai ir šlaunikauliai. Jei žmogus, kurio kaulai išretėję, pargriūna ar susimuša, jo kaulai lūžta daug greičiau ir dažniau nei sveiko žmogaus“, – teigia gydytoja.

Sergančiajam osteoporoze dažniausiai lūžta stuburo slanksteliai, šlaunikauliai, dilbio kaulai, šonkauliai. Kaulų lūžiai sukelia stiprų skausmą, siekiant jį numalšinti vartojama daug vaistų nuo skausmo. Vyresnio amžiaus žmonėms tokie vaistai sukelia skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas ir kraujavimą iš jų. Lūžus šlaunikauliui ligoniai dažniausiai operuojami, o jei operacijos negalima atlikti dėl kokių nors priežasčių, toks ligonis turi gulėti. Dėl nuolatinio gulėjimo padidėja tikimybė susirgti plaučių uždegimu, šlapimo takų infekcijomis, gali atsirasti pragulos, susidaryti kojų venų krešuliai, kurie gali patekti į plaučius.

Gydytojai, kalbėdami apie osteoporozę, naudoja terminą „kaulų lūžių rizikos veiksniai“. „Kaulų lūžių rizika – lūžių tikimybė per likusį žmogaus gyvenimą. Riziką padidina maža kaulų masė, dėl išretėjimo anksčiau buvę kaulų lūžiai, tėvams įvykę lūžiai, mažas žmogaus kūno svoris, rūkymas.

Svarbiausia – kuo anksčiau nustatyti osteoporozę, paskyrus gydymą galima sulėtinti kaulų retėjimą, o išsiaiškinus ir įvertinus kaulų lūžių rizikos veiksnius – sumažinti lūžių skaičių“, – sako reumatologė. Ligos pradžioje nebūna jokių jos požymių. Osteoporozė dažnai nustatoma, kai dėl mažos traumos ar apskritai savaime lūžta kaulas. Tokie lūžiai vadinami osteoporoziniais. Gydytojai, konsultuodami pacientus, osteoporozę įtaria įvertinę minėtus kaulų lūžių rizikos veiksnius ir pacientą nukreipia tyrimams.

Kaulų retėjimas moterims greitėja pasibaigus menopauzei

Kaulų retėjimas moterims pagreitėja po menopauzės – nuo 50-60 metų ir vyrams nuo 60-70 metų. „Osteoporozė yra skirstoma į pirminę ir antrinę. Moterims dažniausiai diagnozuojama pirminė pomenopauzinė osteoporozė. Pirminė osteoporozė nustatoma ir senyviems žmonėms bei retai – jauniems, dar iki subrendimo amžiaus, žmonėms. Senyvo amžiaus žmonėms nustatoma osteoporozė vadinama senatvine. Kartais kaulų retėjimo priežasties nustatyti nepavyksta, tuomet nustatoma idiopatinė osteoporozė, kuri dažniau diagnozuojama vyrams.

Shutterstock nuotr.
Vyrams dažniau nei moterims nustatoma ir antrinė osteoporozė, kuri atsiranda sergant įvairiomis ligomis, sutrikdančiomis kaulinio audinio apykaitą arba tam tikrą laiką vartojant kai kuriuos vaistus“, – teigia D. Povilėnaitė. 1 iš 3 moterų ir 1 iš 8 vyrų per gyvenimą patiria bent vieną osteoporozinį lūžį. Remiantis Lietuvos osteoporozės fondo duomenimis, osteoporoze Lietuvoje serga apie 200-250 tūkst. žmonių – 10-12 proc. gyventojų.

Vyresnio amžiaus žmonių koordinacija yra blogesnė, todėl sergančiajam osteoporoze labai svarbu išvengti griuvimų. Ligonio artimieji turėtų apgalvoti, kaip sutvarkyti būstą, kad būtų kuo mažiau kliūčių vaikščiojant – aukštų slenksčių, patiesiamų kilimų, kambaryje nebūtinų baldų. Osteoporozę daug anksčiau, dar iki pirmųjų kaulų lūžių, nustatyti galima atlikus kaulų mineralinio tankio tyrimus.

Mineralinis tankis matuojamas atliekant dvisrautę radioabsorbciometriją, populiariai vadinamą densitometrija, kiekybinę kompiuterinę tomografiją ir ultragarsinę densitometriją. Kada ir kas kiek laiko reikia tirti kaulų mineralinį tankį, patarti turėtų šeimos gydytojas arba kitos srities specialistas: reumatologas ar endokrinologas.

Osteoporozės gydymo trukmė – visas gyvenimas

Osteoporozės gydymo tikslas – išvengti naujų kaulų lūžių. „Osteoporozės gydymas yra ilgalaikis, kartais net sakoma, kad iki gyvenimo pabaigos. Pirmiausia reikia mažinti jau minėtus rizikos veiksnius, didinti fizinį aktyvumą, vartoti pakankamai kalcio ir vitamino D. Gydymas vaistais skiriamas, kai nustatomas ženklus kaulų mineralinio tankio sumažėjimas arba įvyksta osteoporozinis kaulų lūžis“, – sako privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja reumatologė dr. Danutė Povilėnaitė.

Osteoporozės gydymą vaistais paskiria gydytojas, įvertinęs ligonio gretutines virškinimo trakto, širdies ir kraujagyslių sistemos ligas, inkstų funkciją, gebėjimą laikytis gydymo režimo. Kaulinio audinio apykaitą veikiančių vaistų yra kelios grupės. Pacientui yra skiriami geriami vaistai, taip pat į veną ar poodį švirkščiami vaistai. Vaistai vartojami kartą per savaitę, kartą per mėnesį, kas tris mėnesius, kas pusmetį ar kartą per metus.

Osteoporozę gydant vaistais yra vertinamas kaulų mineralinio tankio pokytis. „Išmatavus mineralinį tankį yra nustatomas T lygmuo – naudojant tam tikrus statistinius metodus nustatomas skaičius, kuris parodo paciento kaulų mineralinio tankio sumažėjimą, lyginant jį su jauno ir sveiko žmogaus kaulų tankiu. T lygmuo tiriamas kas 1,5 metų, atsižvelgiant į tyrimų rezultatus skiriamas osteoporozės gydymas. Jei T lygmuo padidėja, yra laikoma, kad gydymas veiksmingas.

Svarbiausia, kad neįvyktų naujų osteoporozinių kaulų lūžių“, – teigia gydytoja. Žmogus, sergantis kaulų retėjimu, gali gyventi įprastą gyvenimą. Jam rekomenduojama mankštintis, vaikščioti lauke, valgyti įvairų maistą, tiksliai vartoti paskirtus vaistus. Jei ligonis dėl kaulų lūžių jaučia stiprų skausmą, jis būtinai turėtų tartis su gydytoju, kokius vaistus ir kaip vartoti skausmui numalšinti.

Užsakymo nr.: PT_63506522

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis