KEPTA SKUMBRĖ
Reikės:
1 skumbrė,
5 rūšių pipirų mišinio,
1/3 citrinos sulčių,
1 šaukšto garstyčių,
įvairių mėgstamų žolelių (pvz., Provanso),
druskos,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus.
Kaip gaminti
* Visas sudedamąsias dalis sudėkite į dubenėlį, sumaišykite ir šiuo marinatu įtrinkite žuvį. Likusią citrinos žievelę sukiškite į žuvies vidų. Jeigu išeina, žuvį marinate geriausia laikyti per naktį, bet, jei skubate, galite kepti iš karto, tačiau tada reikėtų truputį įpjauti šonus, kad geriau įsiskverbtų prieskonių aromatas.
* Garnyrui galite orkaitėje išsikepti bulvių su džiovintais rozmarinais ir prie žuvies patiekti šviežių salotų.
SPANGUOLIŲ KISIELIUS
Reikės:
stiklinės cukraus,
1 l vandens,
4 šaukštų krakmolo,
150–200 g spanguolių (spanguolių ir bruknių).
Kaip gaminti
* Kelias uogas atidėkite – jas įmesite į bebaigiantį virti kisielių.
* Švarias uogas sutrinkite ir suberkite į verdantį vandenį. Pavirkite apie 5, 6 min.
* Viską perkoškite, į skystį suberkite cukrų.
* Nedideliame kiekyje šalto vandens išmaišykite krakmolą. Maišydami supilkite jį į nuo ugnies nukeltą puodą su perkoštu spanguolių nuoviru.
*Suberkite likusias uogas. Vėl užvirinkite ir iškart nukelkite nuo viryklės. Išpilstykite į indelius.
P. S. Stiklinių „šerkšnui“ sukurti reikės citrinų sulčių ir cukraus. Stiklinės kraštą pamerkite į sultis, o tada iškart – į cukrų.
KŪČIUKAI
Reikės:
600 g miltų,
20 g šviežių mielių,
100 g cukraus,
250 ml pieno,
50 ml aliejaus,
1, 2 kiaušinių,
3, 4 šaukštų aguonų,
nubraukto šaukštelio druskos.
Kaip gaminti
* Mieles ištirpinkite šiltame piene kartu su 2 šaukštais cukraus ir 2 šaukštais miltų. Palikite, kol pakils.
* Likusius miltus, aguonas, druską ir cukrų suberkite į dubenį, įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, sukrėskite pakilusias mieles. Viską gerai išmaišykite ir suminkykite. Palaikykite šiltai apie 30 min., kad tešla pakiltų.
* Iš tešlos iškočiokite plonas virveles, jas supjaustykite ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 °C orkaitėje ventiliatoriaus režimu apie 15–20 min., kol ims rusvėti.
Prikepsite pilną didelį dubenį.
Nuotraukos - G. Barauskienės