Marlenos Dietrich meilužių sąraše – žymiausi pasaulio vyrai

Marie Magdalene Dietrich, kitaip žinoma kaip Marlena – tai XX amžiaus aktorė ir dainininkė, daugelio žinomų vyrų gyvenimus įpynusi į savo legendomis tapusių romanų istorijas.

Intriguojančiai besišypsanti, laisva ir seksuali moteris, besislepianti po legendomis apipintų romanų šydu, žvaigždė ne tik scenoje, bet ir daugelio vyrų gyvenimuose – šiais laikais visa tai skamba gana įprastai, netgi nuobodžiai. Tačiau ši moteris paliko didelį įspaudą pasaulio istorijoje ir apvertė daugelio įžymių vyrų gyvenimus aukštyn kojomis.

Marlene Dietrich filme „Seven sinners“, 1940 m.
Marlene Dietrich filme „Seven sinners“, 1940 m.
Vida Press

Marie Magdalene Dietrich gimė XX amžiaus viduriniosios klasės vokiečių šeimoje. Būdama dar visai vaikas, Marlena išgyveno tėvo mirtį, todėl ją su seserimi užaugino motina, įskiepijusi būsimai aktorei reikalingą griežtą discipliną. Tuomet niekas nenumanė, jog mergaitė, gimusi Dietrich šeimoje, ir jos pseudonimas „Marlene“ bus įamžintas istorijoje.

Marie Magdalene, vėliau pasivadinusi Marlena, išgyveno pirmąjį pasaulinį karą, baigė aukštąją mokyklą ir nors jaunystėje siekė būti smuikininke, didelės ambicijos merginą atvedė į kino pasaulį. Tam, kad Dietrich susimokėtų nuomą, jai teko būti fotomodeliu, demonstruojančiu batus. Tačiau šis darbas prisidėjo prie jos išgarsėjimo: batų reklamos nuotraukos su dailiomis kojomis, keli pasirodymai Berlyno kabarete, pirmieji pašmėžavimai nebyliajame kine ir Marlenos kojų grožis ėmė garbinti masiškai.

Marlene Dietrich, 1939 m.
Marlene Dietrich, 1939 m.
Vida Press

Deja, žvaigžde tuo metu ji vadinama nebuvo: buvo žinoma tiesiog kaip kabareto atlikėja, dėmesį demonstruojanti tiek vyrams, tiek moterims. Tačiau 1924 metais mergina sutiko vyrą, kuris, nepaisant visų Marlenos romanų ir gyvenimo posūkių, lydėjo ją per visą gyvenimą. Filmų prodiuseris Rudolfas Sieberis vedė Dietrich, o, praėjus septyniems mėnesiams nuo tuoktuvių, jaunavedžiai jau susilaukė dukters, kuriai suteikė Marios Rivos vardą.

Už karjerą Holivude dėkinga meilužiui 

Tačiau po kurio laiko M. Dietrich susipažino su Amerikos kino režisierium Josefu von Sternbergu. Jauną moterį Berlyno kabarete režisierius pastebėjo ieškodamas šokėjos būsimam romano „Profesorius Unratas“ ekranizavimui. Ši pažintis Marlene buvo lemtinga: vėliau mentoriumi ir meilužiu tapęs J. von Sternbergas atvėrė jai duris į Holivudo pasaulį. Dailioji vokietė suvaidino dar 7 Josefo pastatytuose filmuose: iš jų istorinės svarbos juostoje „Raudonoji imperatorienė“, „Šanchajaus ekspresas“.

Marlena buvo tarsi vaškas, iš kurio Josefas nulipdė didžią scenos aktorę, fatališką moterį, kupiną ironijos ir valiūkiškumo. Deja, Marlena savo meilužį autoritetu laikė tik darbo aplinkoje, tad įtampa, tvyrojusi jų tarpusavio santykiuose, išardė bet kokius egzistavusius ryšius. 

Marlene Dietrich su Clive Brook filme „Šanchajaus ekspresas“, 1932 m.
Marlene Dietrich su Clive Brook filme „Šanchajaus ekspresas“, 1932 m.
Vida Press

Nors aktorė niekada nenutraukė ryšių su savo šeima, ji kūrė atskirą gyvenimą: Josefas buvo pirmas, bet ne paskutinis meilužis jau Holivudo žvaigžde tapusios moters gyvenime. Beje, intymius santykius Marlena mezgė ne tik su stipriosios lyties atstovais, bet ir su moterimis. Apie daugelį Marlenos ir jos gyvenime pasitaikiusių žmonių santykius žinojo ir Rudolfas, vienintelis vyras, už kurio ji buvo ištekėjusi.

Marlene meilužių sąraše – žymiausi literatūros istorijos rašytojai

Rašytojas Erichas Marija Remarkas taip pat pakliuvo į M. Dietrich meilės voratinklį: aistringą ilgametį romaną jie užmezgė 1937–aisiais. Aktorę ir rašytoją siejo komplikuoti tarpusavio santykiai, tačiau pora jų niekada nenutraukė: Remarkas rašė Marlenai aistringus ir intymius meilės laiškus.

Ši femme fatale kūrybai įkvėpė ne tik Erichą, bet ir Ernestą Hemingvėjų, kuris, kaip minima šaltiniuose, mylėjo ją iš tolo.

1941 metų vasarą Paryžiuje žavingoji aktorė sutiko Žaną Gabeną – tobula moteris sutiko tobulą vyrą. Karšto būdo Žanui nesutrukdė nei Marlenos artimi ryšiai su Hemingvėjum, nei įsiplieskęs romanas su Remarku – prancūzų aktorius užkariavo M. Dietrich širdį. Romano malonumų įsukti penktą dešimtį skaičiuojantys įsimylėjėliai apsigyveno Kalifornijoje, kur Marlena Žanui puoselėjo pracūziškų namų židinį. Deja, nuolatinis Marlene flirtas, romaniūkščiai ir nenoras nutraukti santuokos su Rudolfu Žanui kėlė vis didesnį pavydą. Tad Žanas paliko Kaliforniją, o tuo pačiu ir fatališkąją Marleną, besilaukiančią jo vaiko. Pasidariusi abortą Marlena sekė į karo naikinamą Prancūziją paskui savo mylimąjį, kur karas juos du vis dėlto išskyrė kuriam laikui.

Marlene Dietrich su meilužiu Gary Cooper filme „Marokas“, 1930 m.
Marlene Dietrich su meilužiu Gary Cooper filme „Marokas“, 1930 m.
Vida Press

Nesantuokinių romanų pasekmė – mirtis vienatvėje

Karui pasibaigus Žanas svajojo apie jaukų šeimos lizdelį, tačiau jo ir Marlenos meilė buvo beišblėstanti. Nežinios blaškoma bedarbė Marlena galiausiai paliko mylimąjį ir grįžo atgal į Ameriką. Kurį laiką pora jausmus vienas kitam puoselėjo laiškais, kol 1946 metais Žanas apsisprendė baigti šiuos ateities neturinčius santykius: „Tu buvai, esi ir būsi mano vienintelė tikra meilė. Jaučiu, kad praradau tave, nors mums buvo gera kartu. Prisiminsiu tave labai apgailestaudamas, skaudančia širdimi ir be galo liūdėdamas“, – savo paskutiniame laiške rašė Ž. Gabenas.

Marlene Dietrich, 1930 m.
Marlene Dietrich, 1930 m.
Vida Press

Tai tik keli Marlenos gyvenime didžiausius įspaudus palikę nesantuokiniai romanai.

Beje, Dietrich pavardė ip pat siejama su Prezidentu Džonu Kennedžiu, aktoriais Gary Cooper, John Wayne ir kitais. Deja, po skyrybų su paskutine savo meile Žanu Gabenu Marlena atsiskyrė nuo visuomenės ir paskendo alkoholio liūne, vildamasi, kad jos žvaigždė gerbėjų prisiminimuose niekada neužges.

1992 metais M. Dietrich vieniša mirė savo bute Paryžiuje, taip niekada ir nenutraukusi santuokos su savo dukros Marijos Rivos tėvu, pirmuoju ir vieninteliu oficialiu vyru Rudolfu Sieberiu.

******
Atsakykite į anketos klausimus ir laimėkite 100 Lt dovanų kuponą apsipirkti internetinėje parduotuvėje www.apatinukai.lt.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis