Mergaičių higiena ir kitos intymios paslaptys

Kokios intymios bėdelės tyko mažų mergaičių? Kaip prausti, ką daryti atsiradus paraudimams? Ką daryti, jei suauga lytinės lūpos? Kada vesti pas ginekologą?

Kaip prižiūrėti mergaičių lytinius organus nuo gimimo ir brandos, konsultuoja gydytoja akušerė ginekologė medicinos mokslų daktarė Žana Bumbulienė.

Ar tikrai, kad neužkrėstume bakterijomis, mažas mergaites reikia prausti nuo lytinių lūpų išangės link?
Tikrai, nes kitaip prausdami galime išplatinti bakterijas. Vyresnes mergaites mokykime, kad valytųsi užpakaliuką judesiu atgal, o ne į priekį. Prauskime užpakaliuką tik po tekančiu vandeniu be muilo ir kitų higienos priemonių iki lytinio brendimo pradžios, t. y. iki 7 m. amžiaus. Iš savo praktikos pastebėjau, kad mamos linkusios dukteris prausti taip pat, kaip prausiasi pačios, su muilu stengiasi pašalinti visas gleives. Tačiau tada kaip tik gali prasidėti įvairios intymių vietų užkrečiamosios ligos.

Dėl kokių bėdų į jus dažniausiai kreipiasi kūdikių mergaičių mamos?
Dažniausiai dėl suaugusių lytinių lūpų. Manoma, kad jos suauga, nes trūksta moteriškųjų hormonų. Tai šiame amžiuje yra normalu. Kita priežastis gali būti lėtinė užkrečiamoji liga. Negaliu teigti, kad šios priežastys yra vienintelės, nes tikrai ne visada lytinės lūpos suauga dėl užkrato. Moteriškųjų hormonų trūksta visoms mažoms mergaitėms, bet ne visoms suauga lytinės lūpos. Tad nelabai aišku, kodėl vienoms suauga, o kitoms – ne. Tačiau problema dažna. Beveik nėra dienos, kad kokiai nors mergaitei nereikėtų atidalyti lytinių lūpų.

Vadinasi, netiesa, kad lytinės lūpos suauga dėl per menkos higienos arba per dažnai prausiant mergaitę?
Ko gero, visos mamos vienodai prižiūri savo mažyles: pasituštinusias apiplauna, pervysto. Mergaitę kasdien reikėtų apiplauti, kaip minėjau, be muilo, o kartą per savaitę, kai maudome visą kūną, galima lytinius organus išplauti ir su muilu. Svarbu, kad to nedarytume per dažnai.

Naujagimei mergaitei tarp lytinių lūpų būna tirštų baltų apnašų. Ką su jomis daryti? Nuplauti?
Tai vienas dažniausių jaunų mamų klausimų. Nieko bloga, kad mergytei atsiranda baltų apnašų. Tai ne ligos požymis, ne vulvovaginitas, šių išskyrų turi būti. Jas reikia nuvalyti kartą per dieną, tarkim, vakare, kai ruošiame kūdikį miegui. Aš siūlyčiau po tekančiu vandeniu sušlapinti vatos tamponėlį, išspausti iš jo vandenį ir nuvalyti išskyras. Neišsigąskite, kad jų kitą dieną ir vėl gali atsirasti, nes taip turi būti. Tačiau nenuvalytos gali tapti užkrato židiniu.

Mamos skundžiasi, kad jeigu per kelionę mergaitė kartą du pasišlapina ar pasituština ir jos užpakaliuko nenuplauna po tekančiu vandeniu, šis labai greitai parausta.
Galima užpakaliuką nuplauti šiek tiek vėliau ir odelė nurims. Galbūt vertėtų jį patepti kūdikių higienai skirtu aliejuku, puikiai tinka su vitaminais A, E.

Kas lemia vulvovaginitus, lytinių organų uždegimus?
Kūdikiams lytinių organų uždegimai reti. Jie dažnesni vyresnėms mergaitėms, kurios jau pačios vaikšto, mėgsta atsisėsti ant žemės ir taip į lytines lūpas patenka nešvarumų. Vulvovaginitas greitai vystosi, jeigu mergaitė turi spalinukių. Pas mus manoma, kad jis atsiranda mergaitėms iki septynerių metų, kurios pavartoja antibiotikų. Tačiau dėl antibiotikų mergaitės uždegimu suserga kaip tik labai retai. Kai tenka imti pasėlį ir žiūrėti, kas išauga, grybelio beveik niekada nerandu.

Pastaraisiais metais apskritai nė vienai mergaitei nebuvo išaugęs grybelis iš pasėlio, o jei būtų priežastis – antibiotikai, jis ir pasirodytų. Mažų mergaičių anatomija palanki įvairiems užkratams iš žarnyno, mat šlaplė, vulva (moters lytiniai organai) ir išangė labai arti. Tad iš užpakaliuko užkratas patenka labai greitai. Mergaitė, kuri turi spalinukių ar serga lytinių organų užkrečiamąja liga, dar gali nusikasyti lytinius organus ir taip pabloginti padėtį.

Jeigu mergaitės lytinės lūpos suaugusios ir ji negali gerai pasišlapinti, o likusioje „kišenytėje“ (kuri susidaro suaugus lytinėms lūpoms) užsilieka šlapimo, gali prasidėti lytinių organų užkrečiamoji liga.

Mergaitės stengiasi labai tiksliai nusivalyti užpakaliuką ir spaudžia popierių prie lytinių lūpų. Popierius susisuka į mažus rutuliukus ir yra buvę, kad užlenda net už mergystės plėvės ir sukelia makšties uždegimą. Tada pati mama popieriaus neišims, reikia gydytojo pagalbos. Noriu patarti mamoms, kad mokytų mergaites labai švelniai nusivalyti, kaip „pasiusioja“, netrinti, o vos vos prisiliesti su popieriumi prie šlaplės.

Iš kur žinoti, kad mergaitei suauga ar jau suaugo lytinės lūpos? Mama pati tai pastebi?
Dažniausiai pačią pradžią pastebi kūdikį apžiūrintis gydytojas, tačiau pasitaiko mamų, kurios pastebi, kad kažkas ne taip, kaip turėtų būti. Suaugusias lytines lūpas reikia atidalyti. Mamoms pasiūlome dvi galimybes: lytines lūpas galima atidalyti mechaniškai arba hormoniniu tepalu. Juo tepti reikia du kartus per dieną. Šį tepalą galima naudoti ne ilgiau kaip mėnesį.

Neseniai buvo atėjusi viena mama su pusantrų metų mergaite. Pasirinko tepalą, tačiau naudoja jį dvi savaites ir kol kas nėra jokio rezultato. Tėvai bijo, kad mergytei labai skaudės mechaniškai atidalijant lūpas. Taip nėra, procedūra atliekama nuskausminus specialiu kremuku ir lūpas atidalijame be jokių įrankių, tiesiog pirštais. Šiek tiek nepatogu gali būti grįžus namo, kai mergaitė pasišlapins ir ant žaizdelės pateks šlapimo. Dieną dvi gali paskaudėti. Kiti tėvai išsigąsta hormoninių tepalų ir kaip tik renkasi atidalijimą rankomis. Tepalas yra su moteriškaisiais hormonais, kurie mažai mergaitei nebūdingi ir šiek tiek jo įsigeria į organizmą. Žalingų šalutinių reiškinių nebūna, bet gali būti lytinių lūpų hiperpigmentacija (atsirasti pigmentinių dėmių), kuri išnyks, kai liausimės jį naudoti.

Iki kokio amžiaus mergaitei gali suaugti lytinės lūpos?
Iki septynerių metų, kol prasideda lytinė branda. Kai kurioms mergaitėms jos suauga tris–keturis kartus. Kitoms pakanka kartą atidalyti ir daugiau nesuauga. Mamos labai bijo prisiliesti prie mergaičių lytinių lūpų ir taip skatina jas suaugti. Nes jei kasdien prausdamos mergaitę atskleisime lytines lūpas, jos nesuaugs. Pakaktų kartą per savaitę išmaudyti ir paguldžius pasižiūrėti, ar viskas gerai, ypač jeigu ši bėda kartojasi. Aš pastebėjau, kad ši bėda dažnesnė toms mergaitėms, kurių oda labai sausa. Joms reikėtų lytines lūpas patepti aliejukais, kad labai neišsausėtų.

Ar pasitaiko, kad niekas nepastebi, jog mergaitei suaugo lytinės lūpos? Ką tada daryti?
Būna, ateina ir dvylikos metų mergaitės, kurioms prasidėjo lytinė branda, o lūpos suaugusios ir neatidalytos. Labai retai, bet pasitaiko, kad prireikia skalpelio norint atidalyti lytines lūpas. Neseniai vienai mergaitei pavyko kabinete jas atidalyti, tačiau tai jau sudėtingesnė procedūra. Kai suauga lytinės lūpos ir laiku nesikreipiama pagalbos, mergaitės lytiniai organai tampa panašūs į vyro ir reikia pasidomėti, ar tai tik suaugusios lytinės lūpos, ar kita patologija.

Ar tiesa, kad mažai mergaitei tinka tik medvilninės kelnaitės?
Tai apskritai nuo amžiaus nepriklauso, visų mūsų kelnaitės turėtų būti medvilninės. Paauglės mėgsta gražias sintetines kelnaites, higieninius įklotus dėtis kasdien, paskui būna rimtų bėdų: negali naudoti tamponų, įklotų, kai prasideda mėnesinės, nes viskas, kas prisiliečia prie lytinių organų, sukelia didžiulį nepatogumą, kartojasi užkrečiamosios ligos. Ypač paauglės, bijodamas sutepti gražias kelnaites, kasdien naudoja įklotus. Tada oda nekvėpuoja ir, matyt, prasideda alerginė reakcija ir neaišku, iš kur atsiranda nemalonus dirginimas. Tikrai ne viena mergaitė, kai liovėsi naudoti įklotus, sakė, kad baigėsi ir nuolatinio nepatogumo jausmas. Mergaitės išgyvena, kad per ovuliaciją būna „šlapios“ kelnaitės. Jeigu tik tomis dienomis naudos įklotus, nieko bloga neatsitiks, tačiau kasdien jų tikrai nereikia.

Kada mergaitę atvesti pirmą kartą per ginekologą?
Kol mergaitė, nereikia vesti, jeigu nėra bėdų. Bet atkreipti dėmesį reikėtų į kai kuriuos dalykus.

* Mergaitė iki 13 m. turėtų pradėti vystytis, t. y. turėtų pradėti augti krūtys, atsirasti plaukų intymiose vietose. Jeigu 13–14 m. mergaitei nepradėjo didėti krūtys, neatsirado plaukų, reikėtų pasidomėti, kodėl. Tai gali būti vėlyvoji lytinė branda, tačiau tai pasakyti gali tik gydytojas.

* Iki 16 m. turėtų atsirasti mėnesinės. Jeigu jų nėra, būtina mergaitę parodyti ginekologui.

* Taip pat pasirodyti gydytojui mergaitė turėtų, jeigu mėnesinės buvo ir išnyko arba pradėjo retėti. Noriu priminti mamoms, kad pirmuosius metus mergaitės mėnesinės būna nereguliarios, tačiau antraisiais metais jau turėtų susireguliuoti. Jeigu vis tiek yra nereguliarios arba duktė kraujuoja ilgiau nei septynias dienas, reikėtų pasirodyti gydytojui ginekologui. Pasitaiko, kad į gydytoją kreipiasi kai mergaitė kraujuoja mėnesį. Taip neturėtų būti.

* Į gydytoją kreipkitės ir tada, jeigu mergaitei niežti lytinius organus, ji skundžiasi, kad skauda, jaučia nepatogumą. Taip pat jeigu skauda pilvą, pediatras neranda priežasties. Tada reikėtų padaryti echoskopiją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis