Prancūziški rageliai

Prancūziškų ragelių - kruasanų - kepimas man visada asocijavosi su kažkokia mistika arba tuo, ko namuose pagaminti tiesiog neįmanoma. O, pasirodo, čia tikrai nėra nieko sudėtingo.

Paprastai tik aprašymai būna labai jau sukti, jog atrodo - misija neįmanoma, bet pasižiūrėjus nuotraukas viskas atrodo paprasta. Aš naudojau klasikinį prancūziškų ragelių receptą, tik sausas mieles pakeičiau šviežiomis ir dėjau truputį mažiau sviesto.
Taip pat puiki mintis tešlą palaikyti dvi naktis šaldytuve - kad ji tinkamai subręstų.

Kitas svarbus dalykas yra kambario temperatūra. Namuose ar virtuvėje turėtų būti šiek tiek vėsoka, na iki 20 laipsnių. Taip pat visada atvėsinkite tešlą šaldytuve, ir sviestas turi būti šaltas. Jei kočiojant tešla limpa prie stalo paviršiaus ar rankų, tiesiog ją dėkite į šaldytuvą atvėsinti, o ne berkite dar vieną saują miltų.

Surfingtheworldcuisine.com nuotr.
Taigi tokios paslaptys. Truputis darbo, daug laukimo, kad tešla atvėstų, o paskui pakiltų. Toliau - ramus kepimas orkaitėje ir smaguriavimas.

Beje, tešlą maišykite iš vakaro, tada jau trečios dienos ryte galėsite mėgautis bandelėmis.

12-13 ragelių reikės:

500 g miltų,
2 arb.š. druskos,
2 valg.š. cukraus,
140 ml pieno,
150 ml šilto vandens,
20g šviežių mielių,
40 g sviesto,

dar reikės 250 g sviesto sluoksniavimui,
1 kiaušinio bandelių aptepimui

Gaminame:

* Mieles sutrupinkite ir sudėkite į dubenį, suberkite druską ir cukrų, supilkite šiltą vandenį. Pamaišykite ir palikite mieles aktyvuotis 15 min.

* Miltus suberkite į didelį dubenį, kambario temperatūros sviestą rankomis susmulkinkite, supilkite pieną (gali būti ir šaltas, tiesiai iš šaldytuvo), bei supilkite mielių ir vandens mišinį. Viską išmaišykite ir kokias 3-4 minutes paminkykite. Nereikia ilgai minkyti, kad nesusidarytų daug glitimo. Suformuokite disko formos tešlą ir dėkite į didelį dubenį. Uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą nakčiai arba mažiausiai 6 valandoms.

* Ryte imkite šaltą sviestą ir dėkite į plastikinį maišelį. Iškočiokite stačiakampį apie 17X17cm dydžio. Dėkite į šaldytuvą, kol paruošite tešlą.

* Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite 26x26 cm dydžio kvadratą. Stenkitės, kad jis būtų kuo panašesnis į kvadratą, nes tešlą reikės lankstyti ir formuoti sluoksnius, todėl tai lengviausiai su stačiakampio formos tešla.

* Iškočiojus tešlą, į jos vidurį dėkite iškočiotą sviestą ir užlenkite tešlos kraštus. Apverskite tešlą ir kočiokite ją į pailgos formos stačiakampį. Geriausia kočioti nuo vidurio iki galo, tada apversti 180 laipsniu kampu ir iškočioti kitą pusę. Sakoma, kad taip kočiojant gaunasi vienodo storio tešla. Turite iškočioti 20x60 cm dydžio stačiakampį. Sulenkite kraštus į tešlos vidurį ir tada dar kartą perlenkite lyg būtų kokia knyga. Tada dar kartą tešlą iškočiokite į tokio pat dydžio stačiakampį ir vėl sulankstykite. Sudėkite tešlą į plastikinį maišelį ar maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą vėl 4-5 valandoms.

* Po 4-5 valandų pakartokite visą kočiojimą, t.y. iškočiokite iki 20x60 cm, sulankstykite ir vėl dėkite į šaldytuvą. Šį kartą dėkite vėl visai nakčiai arba bent jau 4-5 valandom.

* Ryte išimkite tešlą, ją iškočiokite į 20x110 cm ilgio stačiakampį ir supjaustykite į stačiakampius, juos perpjaukite išstrižai. Imkite vieną trikampį, plačiajame krašte įpjaukite kokius 2 cm ir susukite į ragelį, Sudėkite ragelius ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Palikite pyragėlius kilti kambario temperatūroje 1 valandą. Galite kildinti netgi iki 2 valandų.

Surfingtheworldcuisine.com nuotr.
* Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Aptepkite ragelius plaktu kiaušiniu. Dėkite ragelius į orkaitę ir kepkite 6 minutes, tada sumažinkite temperatūrą iki 170 ir kepkite dar 15 minučių kol viršus gražiai apkeps.

* Išimkite ir leiskite kelias minutes atvėsti. O tada jau gardžiuokitės.

* Bandelės skaniausios, kai truputį šiltos ir, žinoma, tą pačia dieną. Jei norite jas valgyti ir kitą dieną, įdėkite į plastikinį maišelį arba sandarų indą, kad neišdžiūtų tešla. Prieš pateikiant truputėli pašildykite orkaitėje. Galite bandeles jau iškeptas užšaldyti, o tada jau išėmus dar užšąlusias dėti į karštą orkaitę ir kepti apie 8-10 min. Taip pat galite užšaldyti jau paruoštą tešlą, t.y. po antro minkymo tiesiog dėkite tešlą į šaldymo kamerą, o jau kai sugalvosite kepti, tiesiog iš vakaro išimkite iš šaldiklio, o ryte suformuokite ir pakildžius iškepkite. Skanaus!

Surfingtheworldcuisine.com nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis