Ginekologė: 45-eri - ypatingas amžius, ką moteris turi apie jį žinoti

Rusų folklore juokaujama, kad "45-erių bobelė - vėl uogelė". Daugelio vaikai jau yra užauginti, karjera padaryta - tai teigiamos šio amžiaus pusės. Neigiamos - gyvenimas praėjo, namie užsisėdėta, viršsvoris auga, o kai kurios, žiūrėk, ir - paliktųjų žmonų klubo narės.

Konsultuoja gydytoja ginekologė Aura Bartaškienė, www.moteryste.lt




Laikotarpis po 45-erių vadinamas pereinamuoju - iš reprodukcinio amžiaus į ramią senatvę. Jis trunka apie 10-15 metų.Medicininiu požiūriu moteris virš 45 metų - tai moteris su patirtimi. O patirtis yra gana įvairi: tai ir gimdymai, nėštumo nutraukimai, persileidimai, operacinės intervencijos, lėtinės ligos (nebūtinai ginekologinės).


Hormoninė pusiausvyra keičiasi, reprodukcinis amžius eina į pabaiga, gąsdina klimakterinio laikotarpio mitai ir tikrovė.

Kaip padėti sau šiuo pereinamuoju laikotarpiu? 


Lietuva yra vidutinio klimato zonoje, kur moterims menopauzė prasideda 45-55 metų. Iki paskutiniųjų mėnesinių 3-5 metus trunka premenopauzė.


Šiuo metu labai svarbu subalansuota mityba, darbo ir poilsio režimas, fizinis aktyvumas. Reikalingas baltyminis maistas, patartina vengti cukraus, reguliariai naudoti omega-3.


Labai svarbu palaikyti ir fizinę formą - moteris turėtų rasti patrauklią sritį, kurioje galima būtų aktyviai judėti. Tai: šokiai, sporto klubas, šiaurietiškų lazdų ėjimas, smagūs pasivaikščiojimai su vaikais, anūkais, jojimas, tenisas, slidės, parodų, koncertų lankymas, joga, parašiutizmas.


Kada pasirodyti gydytojo kabinete?


Ginekologo konsultacija reikalinga, kai mėnesinės tampa nereguliarios, vargina karščio pylimai, prakaitavimas, darbingumo stoka, didėjantis irzlumas, blogas miegas. Aptarus simptomus, bus rekomenduoti papildomi tyrimai. Greičiausiai reikės endokrinologo, mamologo konsultacijų.


Jei nelaiku atsirado gausus kraujavimas, moteris apčiuopia darinį krūtyje, nedelsiant reikalinga gydytojo konsultacija.

* Nuo 50 metų moterims yra skirta valstybės apmokama krūtų patikros programa - kas 2 metus atliekama mamograma. Programa vykdoma iki moteriai sukaks 70 metų.


* Valstybės apmokama gimdos kaklelio vėžinių ir ikivėžinių ląstelių paieškos programa baigiasi moteriai sukakus 60 metų. Iki tol onkocitologinis tyrimas atliekamas kas 3 metus.


Ar to pakanka?


Kadangi krūtų ir gimdos kaklelio piktybiniai susirgimai yra labiausiai paplitę moterų tarpe, todėl moterims siūloma krūtis pradėti tikrintis anksčiau, - pirmą mamogramą atlikti 40 metų, gimdos kaklelio citologinius tyrimus kartoti ir po 60 metų, jei tęsiasi lytinis aktyvumas, ir dar 3 metus po paskutinių santykių. PSO rekomenduoja šiuos tyrimus atlikti kasmet.


Jei reikia ir galima, moters savijautai pagerinti skiriama pakeičiamoji hormoninė terapija, fitoestrogenai. Kol yra tikimybė pastoti, rekomanduojama kontracepcija, kurios sudėtyje yra natūralūs estrogenai.


Kadangi keičiantis hormonų pusiausvyrai, naudojant hormoninį gydymą, kinta ir medžiagų apykaita, kraujo krešumas, todėl dar sykį reikia priminti apie omega-3 būtinybę. Su maistu gauname nemažai omega-3, todėl reikalingi papildai.

Sumažėjus estrogenų kiekiui, pagreitėja kaulų retėjimas, todėl reikalingas kalcis - gaunamas su maistu ar papildais.

Jei moters savijauta gera, nėra skundų, profilaktiškai užsirašyti ginekologo konsultacijai pakanka kas 1-1,5 metų.


Gydytojos A. Bartaškienės foto - fotopastele.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis