5 populiariausi mitai apie šlapimo nelaikymą

Sveikatos problemos dažnai paveldimos genetiškai – ligos persiduoda iš kartos į kartą, tačiau jai įtaką daro ir pats žmogus. Gyvenimo būdas, organizmo ir sveikatos tausojimas, rūpinimasis savimi gali atitolinti paveldimos ligos progresą. Šlapimo nelaikymas nėra paveldimas, tačiau šią problemą, dėl gėdijimosi kalbėti nejaukia tema, supa itin daug mitų.

Pirmas mitas. Jei šlapimo nelaikė mano mama ir močiutė – nelaikysiu ir aš.

Šlapimo nelaikymas nėra paveldimas, tačiau silpni dubens dugno ir tarpvietės raumenys gali būti paveldimi. Jaunoms merginoms reikia kalbėtis su mama ir išsiaiškinti, kokiomis sveikatos problemomis skundžiasi giminės moterys. Jei močiutė ir mama turėjo šlapimo nelaikymą, dukra jau nuo jaunystės ar iš karto po gimdymo turėtų pradėti stiprinti dubens dugno ir tarpvietės raumenis.

Antras mitas. Informacijos apie šlapimo nelaikymą pakanka.

Per pastaruosius 5-6 metus šlapimo nelaikymo tema kalbama vis daugiau, nors vis dar ne taip daug, kaip užsienio šalyse. Internetu gebantys naudotis žmonės gali susirasti reikalingą informaciją, tačiau bendrame žiniasklaidos sraute informacijos apie šlapimo nelaikymą pateikiama per mažai. Lietuvos bendrojo ugdymo įstaigose apie tai mokytojai nekalba, nors, pavyzdžiui, Japonijoje jau mokyklinio amžiaus mergaitės yra mokomos dubens dugno ir tarpvietės raumenų stiprinimo pratimų.

Trečias mitas. Šlapimo nelaikymas būna tik pensinio amžiaus žmonėms.

Vidutinio amžiaus moterims – 45-50 metų – jau ryškėja problemos, kurios yra priskiriamos senstančiam organizmui. Vyresnio amžiaus moterims šlapimo nelaikymas yra dažnesnė problema, tačiau pastebima, kad jaunesnio amžiaus merginoms dėl per daug aktyvios sportinės veiklos, patirtų traumų, raumenų pertempimo, problemiško gimdymo, sunkaus vaisiaus išnešiojimo gali atsirasti šlapimo nelaikymas. Reikėtų turėti omenyje, kad kartą prasidėjęs šlapimo nelaikymas ateityje gali pasikartoti, tad raumenis reikėtų stiprinti nuolat.

Ketvirtas mitas. Turint šlapimo nelaikymą užtenka naudoti įklotus – niekas problemos nepastebės.

Jaunos moterys dažniau ieško problemos sprendimo būdų nei vyresnio amžiaus moterys. Vyresnio amžiaus moterys, turinčios vaikų ir artimai su jais bendraujančios, taip pat išsiaiškina, kaip galima tvarkytis su problema: operuoti, gerti vaistus ar sportuoti. Tačiau dažnai vyresnės, pensinio amžiaus moterys, stengiasi susitaikyti su problema: naudoja įklotus ar net marlės gabalėlius, galvodamos, kad užtenka priemonės, kuri sugertų išsiskiriantį šlapimą.

Vis tik laikui bėgant negydoma problema didėja ir keli išbėgantys lašeliai gali išsivystyti į sunkiausios formos šlapimo nelaikymą, kai tik pajutus norą šlapintis reikia iš karto bėgti į tualetą, nes nespėjus nubėgti – šlapimas tiesiog ištekės. Žinoma, negalima pamiršti ir kvapo, su kuriuo kovoti reikia naudojant specialius, skirtus šlapimui sugerti, o ne paprastus kasdienius įklotus.

Penktas mitas. Nusilpusių dubens dugno raumenų nebeįmanoma sutvirtinti.

Neįmanoma susigrąžinti tokio raumenų tonuso, koks buvo jaunystėje, tačiau sustiprinti susilpnėjusius raumenis yra įmanoma į pagalbą pasitelkiant specialius pratimus, pavyzdžiui, tarpvietės raumenų stiprinimo pratimų kompleksą „Pelvicore Technique“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis