15-joje Vilniaus knygų mugė kvies nepaisyti laiko ir erdvės ribų

Vasario 20–23 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksianti 15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė kvies skaitytojus nerti į beribį literatūros pasaulį.

Tarp daugelio mugėje dalyvausiančių leidyklų, išminties lobynais dalinsis ir leidykla „VAGA“, kuri savo stendo lankytojus kvies net į penkis įdomius susitikimus su įvairaus žanro knygų bei meno albumų autoriais.

Vilniaus knygų mugės metu leidykla VAGA siūlys pakeliauti po gražiausias Žemaitijos vietoves ir susipažinti su įdomiausiomis to krašto asmenybėmis, pakvies patogiai įsitaisyti krėsle šalia prisėsti psichoterapeutės, rašytojos Genovaitės Bončkutės-Petronienės, panerti po vandeniu ir praplaukti šimtus kilometrų kartu su triatlonininku Vidmantu Urbonu, mugės šurmulio apsuptyje pasigrožėti spalvingais menininko Rimo Z. Bičiūno tapybos darbais, ir, žinoma, nepamiršti laiko patikrintų knygų – pažvelgti į Vydūno filosofiją ir estetiką iš šiandienos perspektyvos. Leidyklos VAGA stende rasite knygas, leidžiančias nepaisyti laiko ir erdvės barjerų, primenančias apie beribį skaitymo malonumą ir jo teikiamą išmintį.

Kelionė po Žemaitiją ir pažintis su šio krašto žmonėmis

Ilgąjį penktadienį leidykla VAGA debiutuos net su trimis renginiais. Solidų ir autoritetingą toną leidyklos VAGA pristatomų knygų pradžiai duos fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus fotografijų albumo „Žemaitėjė – mona meilė“ pristatymas. Ši knyga – prieš dešimtį metų sumanytas, lygiai tiek pat metu kauptas, rinktas ir fotografuotas, unikalus vien Žemaitijos kraštui ir jo žmonėms skirtas juodai baltų fotografijų albumas. Jame užfiksuoti ne tik Žemaitijos, bet ir visos Lietuvos istorijai bei kultūrai reikšmingi ir svarbūs įvykiai, vietos, legendos ir, žinoma, gražūs, talentingi, spalvingi Žemaitijos žmonės.

Albumo pristatyme tikimės sulaukti viso būrio įdomių, iškilių, protingų ir gražių po visą Lietuvą išsibarsčiusių žemaičių.

Pristatymas vyks ilgąjį penktadienį (vasario 21 d.) 18 val. LRT studijoje-Rašytojų kampe. Kartu su autoriumi apie albumą kalbės ir prof. Alfredas Bumblauskas, Jurgita Jurkutė-Širvaitė, Stanislovas Žvirgždas, Virginijus Kinčinaitis.

Vydūno filosofija ir estetika šiandien

Tą pačią dieną filosofiškai nusiteikusius Vilniaus knygų mugės lankytojus leidykla „VAGA“ kvies paklaidžioti lietuvių filosofijos labirintais, pažvelgti, kaip Vydūno filosofija ir estetika matoma iš šių dienų perspektyvos. Ką naujo joje galime atrasti?

Leidykla VAGA, neabejodama, kad šio iškilaus mąstytojo ir kūrėjo skelbtos idėjos vis dar aktualios mūsų tautai, 2013 metais pakartotinai išleido jo veikalą „Sąmonę“, kuriam įžanginį straipsnį parašė Vydūno draugijos pirmininkas Vaclovas Bagdonavičius.

Knyga „Sąmonė“ – pagrindinis Vydūno (1868–1953) filosofijos veikalas, kuriame bandoma atskleisti sąmonę kaip būties pagrindą, aprėpti žmonijos sąmonėjimo raidą, paaiškinti kultūros esmę, išryškinti aukščiausius žmoniškumo sąmonėjimo dalykus, pateikti dvasinio žmonijos vienijimosi viziją, išreikšti tikėjimą tos vizijos įgyvendinimo realumu.

Renginyje laukiame visų, kam artimos Vydūno mintys; besidominčių ar norinčių sužinoti daugiau apie šio Lietuvos kultūrai nusipelniusio ir ją naujam gyvenimui prikėlusio asmens darbais.

Renginys vyks ilgąjį penktadienį (vasario 21 d.) 18 val. Konferencijų salėje 5.5.
Diskusijoje dalyvaus: dr. Vaclovas Bagdonavičius, žurnalistas, filosofas Andrius Konickis, Regimantas Tamošaitis, dr. Lilijana Astra, dr. Aušra Martišiūtė-Linartienė

Žvilgsnis pro psichoterapeuto kabineto rakto skylute

Į trečiąjį ilgojo penktadienio renginį kviečiami visi neabejingi žmogaus psichologijos mįslėms. Knygos „Pas kunigą ir detektyvą – psichologo kabinete“ autorė, profesionali psichologė-psichoterapeutė Genovaitė Bončkutė-Petronienė kvies skaitytojus atidžiau žvilgtelėti į psichoterapijos užkulisius. Jau penktoje savo knygoje autorė Lietuvos skaitytojams pristato psichoterapinių novelių žanrą, atskleidžiantį psichoterapeutų „virtuvės“ paslaptis. G. Bončkutės-Petronienės istorijos neišgalvotos, psichoterapijos seansai aprašyti profesionaliai ir taktiškai, autorės pozicija tokia, kokia ir yra autorė gyvenime – rami, dėmesinga ir draugiška.

Knygos pristatymas vyks ilgąjį penktadienį (vasario 21 d.) 19 val. Konferencijų salėje 5.5. Renginyje dalyvaus: Genovaitė Bončkutė-Petronienė, žurnalistas Ginas Dabašinskas.

Vandeniu aplink pasaulį kartu su Vidmantu Urbonu

Šeštadienio rytą skiriame pasimatymą žymiam Lietuvos triatlonininkui Vidmantui Urbonui. Ką tik leidyklos VAGA išleistame albume „Vanduo – tai gyvybė“ iliustruoti Vidmanto Urbono plaukimų per didžiausius visų žemynų gėlavandenius ežerus atspindžiai. Sumanęs akciją „Vanduo – tai gyvybė“, fenomenalusis Lietuvos sportininkas perplaukė Titikaką (Pietų Amerika), Jeloustouną (Šiaurės Amerika), Baikalą (Azija), Didįjį ežerą (Australija), Taną (Afrika) ir Keturių Kantonų ežerą (Europa). Šiuo žygiu V. Urbonas norėjo priminti visų žemynų žmonėms, kaip svarbu tausoti ir branginti gėlą vandenį. Tačiau ne tik. Savo drastiškus plaukimus jis skyrė ir svarbiausioms Lietuvos istorijos datoms paminėti. Albume, greta spalvingų fotografijų, pateikti tekstai atskleidžia ne tik plaukikui tekusius išbandymus, bet ir tų kraštų, kuriuose plyti ežerai, istoriją, tradicijas, papročius.

Lietuvos vardą garsinančios idėjos vėliavnešys – Vidmantas Urbonas – Lietuvos triatlonininkas, pasaulio ultratriatlono čempionas, pasaulio rekordininkas, Lietuvos Respublikos nusipelnęs treneris, vadinamas geležiniu žmogumi. Jo žygius iliustruojantis ir gėlo vandens svarbą akcentuojantis profesionalių menininkų fotografijų ir apybraižų albumas „Vanduo – tai gyvybė“ – akcijos finalą vainikuojantis leidinys.

Knygos pristatymas vyks šeštadienį, nekasdienių pasimatymų dieną (vasario 22 d.) 11 val. Konferencijų salėje 5.2. Renginyje dalyvaus: Vidmantas Urbonas, Edmundas Ganusauskas, Darius Petkevičius, Andrius Repšys.

Spalvingas tapybos džiaugsmas

Leidyklos VAGA pasimatymų su skaitytojais seriją vainikuos spalvingas ir įdomus susitikimas su dailininku Rimu Zigmu Bičiūnu – 2013 m. pabaigoje išleistas albumas „Tapybos džiaugsmas“, pristatantis dailininko, žinomo Lietuvoje ir išgarsėjusio užsienyje, kūrybą. R. Bičiūnas yra vienas ryškiausių ir originaliausių ekspresyvios koloristinės A.Gudaičio mokyklos tęsėjų. Dailininkui tenka reikšminga vieta Lietuvos tapyboje šalia vyresniųjų J. Čeponio, S. Jusionio, J. Švažo, S. Džiaukšto ir bendraamžių – L. Tuleikio, A. Martinaičio, A. Stasiulevičiaus, J. Daniliausko bei kitų.

Renginys vyks šeštadienį, nekasdienių pasimatymų dieną (vasario 22 d.) 16 val. LRT studijoje–Rašytojų kampe. Kartu su autoriumi knygą pristatys ir dr. Nijolė Tumėnienė, dr. Danutė Zovienė, Jolanta Kryževičienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis