Naujos knygos. Istorijos iš Vilniaus geto

„Jerichas 1941 metais. Vilniaus geto istorijos“ („Aukso žuvys“) – daugiasluoksnis Igorio Argamanteʼės romanas apie Vilniaus getą. Romanas paremtas autoriaus biografiniais faktais, įvairių pasaulio bibliotekų archyvine medžiaga ir sava vaizduote.

Pirmoje dalyje pasakojama apie vilniečio berniuko Igorio draugystę su bendraamžiu Čekijos žydu Hansiu, kuris su šeima rado prieglobstį Lietuvoje. Deja, neilgam... Į Vilnių netrukus įžygiuoja vokiečiai ir įkuria getą. Romanas ir skirtas šiam berniukui.

Romane į geto kasdienybę žvelgiama giedru vaiko žvilgsniu, todėl visi siaubingi įvykiai išgyvenami kitaip: smalsiai, naiviai, žaismingai. Antroje dalyje pasakojamos su Vilniaus getu susijusios istorijos iš kitų romano veikėjų perspektyvos. Tai žydas vagis Avidanas, kuris išdavė savo tautiečius, Vilniaus geto kovotojas Raulis, Vilniaus geto žydų policijos viršininkas Jokūbas Gensas, Mordechajus, kuris Paneriuose turėjo deginti savo tautiečių kūnus, šiems darbams vadovavęs vokietis Kurtas ir daugelis kitų.

Igoris Argamante romaną Jerichas 1941 metais. Vilniaus geto istorijos parašė itališkai 2010 m., jį išleido italų leidykla Bollati Boringhieri. Italijoje tai bene pirmoji grožinės literatūros knyga, skirta Lietuvos istorijai ir kultūrai. Autorius nevengia būti ironiškas, atskleisdamas absurdą, kurį teko išgyventi romano veikėjams. Romanas buvo nominuotas vienai prestižiškiausių Italijoje Italo Calvino literatūros premijai.

„Kiekvienas grožinis tekstas ar kitas meno kūrinys Holokausto tema neišvengiamai pritraukia dėmesį. Manau, Argamante romanas to dėmesio tikrai vertas,“ – mano Rytų Europos žydų kultūros tyrėja dr. Lara Lempertienė.

Knygą Jerichas 1941 metais. Vilniaus geto istorijos iš italų kalbos vertė Toma Gudelytė. Viršelio iliustracijas sukūrė lenkų iliustratorė Iwona Chmielewska, pasaulyje garsi dėl paveikslėlių knygų magijos. Knygos dailininkė – Sigutė Chlebinskaitė.

Igor Argamante (tikroji pavardė Argamakow, g. 1928) – Vilniuje gimęs lenkų kilmės italų rašytojas, karo metais nublokštas į Triesto miestą, kuriame pradėjo rašyti savo atminimų romaną Jerichas 1941. Autoriaus motina buvo lenkų kilmės katalikė, o tėvas – carinės Rusijos armijos karininkas, išpažinęs stačiatikių tikėjimą.

Argamakow’ų šeima į Lietuvą atsikraustė po pirmojo Pasaulinio karo ir išgyveno čia dešimtį metų: iš pradžių Vilniuje, vėliau – Kaune. 1945 m. rašytojas emigravo į Italiją ir ilgą laiką pradirbo su rašymu visai nesusijusį darbą: vadovavo už Jugoslavijos rinką atsakingam padaliniui elektronikos įmonėje Olivetti, nuo 1990 m. buvo Pietų Afrikos Respublikos garbės konsulu Trieste. Šiuo metu gyvena Pizoje.

Igor Argamante rašyti pradėjo sulaukęs vėlyvo amžiaus, yra dviejų biografinių knygų autorius. Pirmoji jo knyga Morte da cani. Piccola storia stalinista (Šuniška mirtis. Trumpa stalinistinė istorija, 2000) skirta tėvo Aleksejaus Argamakovo atminimui, joje pasakojama tragiška tėvo suėmimo ir ištrėmimo istoriją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis