Kokia mankšta mažina svorį ir ilgina gyvenimą?

Rytų išmintis liudija, kad taisyklingas kvėpavimas gyvenimą gali prailginti 30 ar 40 metų. Pasirinkusiesiems mankštą, kurios pagrindas – kvėpavimas (liekninamąją mankštą bodyflex'ą, pilatesą, cigun, taiči ar jogą), nestinga vidinės ramybės, pusiausvyros, jiems lengva susikaupti, nesutrikti bet kokiomis aplinkybėmis.

Vokiečių mokslininkai nustatė, kad net 9 žmonės iš 10 kvėpuoja netaisyklingai. Atkreipkite dėmesį į mažą vaiką – kai jis įkvepia, pilvukas išsipučia, kai iškvepia, – susitraukia. Taisyklingai kvėpuojant, deguonies prisipildo visos plaučių alveolės. Kuo plaučiai jo gauna daugiau, tuo geriau jie vėdinasi, tuo daugiau organizmas gauna energijos. Todėl vaikas yra judrus, energingas, linksmas. O suaugusieji kvėpuoja atvirkščiai.

Ilgainiui dėl nepakankamo judėjimo, stuburo iškrypimo, antsvorio ir kitų bėdų žmogus ima kvėpuoti paviršutiniškai. Tada dirba tik viršutinė plaučių dalis, o ląstelės, kurios negauna deguonies, atrofuojasi ir sunyksta.

Liekninamoji mankšta

Šios mankštos pagrindas yra kvėpavimas. Kvėpuojama diafragma, liaudiškai sakant, – pilvu. Taisyklingai įkvepiant, pilvas išsipučia, nes diafragma nusileidžia žemyn. Iškvepiant – kyla į viršų, pilvas susitraukia. Taip į organizmą patenka per 1,5 karto daugiau deguonies, pagreitėja medžiagų apykaita.

Kvėpuojant atliekami tempimo pratimai parenkami pagal tai, kokias kūno vietas norima koreguoti. Taigi ši mankšta ir lieknina, ir stangrina raumenis. Mankštos programa sudaryta taip, kad dirba visos kūno dalys – nuo galvos iki kojų. Vis dėlto daugiausia pratimų skirta vidurinei kūno daliai – pilvui, liemeniui, klubams – treniruoti. Atliekant juos taisyklingai, rezultatas pastebimas jau po dešimt dienų.

Paprastai liekninamosios mankštos šalininkės įvertina jį matuodamos penkias kūno vietas – liemenį, kiek aukščiau ir žemiau liemens, klubus bei šlaunis. Per dešimt dienų moterims pavyksta atsikratyti nuo 7 iki 42 centimetrų (sudėjus visų penkių kūno vietų matmenis).

Mankšta rekomenduojama užsiimti kasdien, o tik pradėjus sportuoti – net dukart per dieną, kad pagreitėtų medžiagų apykaita. Vėliau galima ir du ar tris kartai per savaitę. Svarbiausia mankštintis reguliariai. Priešingu atveju, rezultato nebus. Maloni smulkmena – atliekant kvėpavimo pratimus, neskauda raumenų.

Taisyklingas kvėpavimas skatina kraujotaką, todėl praeina galvos skausmai, pagerėja miego kokybė, nuotaika, savijauta, aprimsta kojų skausmas, atsiranda daugiau energijos. Mankšta sureguliuoja kraujo spaudimą. Pastebėta, jog rūkantiesiems sumažėja nikotino poreikis, kai kurie net meta cigaretę ir džiaugiasi nepriaugę svorio.

Nelygu, koks sudėjimas, tačiau, pasak specialistų, trys mėnesiai liekninamosios mankštos nuo žmogaus gali vidutiniškai „nuimti“ 2–10 kilogramų.

Pilates

Šią treniruočių metodiką maždaug prieš šimtą metų sugalvojo gydytojas Josephas Pilatesas. Jis suko galvą, kaip baleto šokėjams, pasitempusiems raiščius, raumenis, patyrusiems kitokių traumų, grąžinti reikiamą formą. Ir sugalvojo 34 pratimus.

Dabar ši metodika patobulinta – pratimų yra maždaug 500. Mankštos atradėjo žodžiais, tai „kūno pažadinimas mintimis ir judesiu“. Pilates paremta taisyklingu kvėpavimu kontroliuojant kiekvieną raumens judesį. Ji stiprina gilumines bei smulkias raumenų grupes, kurios „atsako“ už gerą koordinaciją ir padeda vidaus organų veiklai.

Prieš 15 metų ši mankšta prisiminta ir pritaikyta kaip sveikatingumo priemonė daugelyje šiuolaikinių sporto ir sveikatingumo klubų. Specialiai sukurtas papildomas inventorius (suoliukai, žiedai, treniruokliai-gultai ir t.t.).

Galimi grupiniai ir individualūs užsiėmimai. Individualios programos sudaromos tiems, kuriems po traumos reikia grįžti į aktyvų gyvenimą arba pasirengti rimtam fiziniam išbandymui.

Reguliariai mankštinantis, kūnas tampa lankstesnis, organizmą vėl tampa ištvermingas ir stiprus. Specialistai sako, kad per 3 mėnesius galima sublogti maždaug 8 kilogramais.

Cigun

Mankšta paremta kinų praktikuojamu vidiniu jėgos ugdymu. Itin daug dėmesio skiriama kvėpavimui ir mintims, vizijoms. Jei mankštinantis nesekama mintis ir nekontroliuojami pojūčiai, rezultatas bus nieko vertas.

Pirmiausia būtina atpalaiduoti visą kūną (tai trunka apie 10 minučių). Atsipalaidavus pajuntama, kaip energija ima plisti kūnu (pojūtis toks, lyg skruzdėlytės bėgiotų po kūną, taip pat jaučiama šiluma). Tada atliekami pratimai.

Pažiūrėti jie atrodo lengvučiai, lėti, tačiau jų nebūtų galima atlikti, jei nebūtų taisyklingai kvėpuojama, o mintis sutelkiama į norimą veiksmą. Ši mankšta pagrįsta atsipalaidavimu ir įsitempimu vienu metu – tai kaip šilta ir šalta arba juoda ir balta vienu ypu.

Pratimais stiprinamas visas kūnas. Tokia mankšta jį daro lankstesnį, gerina raumenų ištvermę. Darydamas cigun pratimus, žmogus koncentruoja dėmesį į kvėpavimą ir į organizme vykstančius energinius procesus. Taip jis atitrūksta nuo įkyrių, nuolat persekiojančių, blaškančių minčių. Ši mankšta leidžia patirti dvasinį poilsį, ugdo dėmesį.

Sportuoti reikėtų nuo 20 minučių iki valandos. Per 3 mėnesius, tvirtina specialistai, galima numesti maždaug 1,5–2 kilogramus. Žinoma, svarbu ir subalansuota mityba.

Taiči

Atliekant šią mankštą, judama daugiau nei cigun. Taiči mokymas paremtas kinų kovos menų pagrindu (dar vadinamas kosminiu kungfu). Mankšta išskirtinė tuo, kad sujungia į visumą judesį, energiją ir sąmonę. Šis judesio menas moko žmogų geriau pažinti save, lavinti dėmesį.

Dažniausiai atliekamas vienas pratimų kompleksas, jis susideda iš mistiškų pavadinimų, pavyzdžiui, „Arklio glostymas“, „Baltoji gervė išskleidžia sparnus“, „Drakonas spjauna perlą“, „Besitraukianti beždžionėlė“, 16, 24, 48, 108 judesių derinių. Visos šios kombinacijos tinka ginantis ar puolant.

Visi judesiai atliekami preciziškai tiksliai ir koordinuotai, o iš šalies atrodo lyg gražus plastiškas šokis. Jie daromi ramiai ir giliai kvėpuojant. Kinų mokytojai sako, kad mankšta yra kokybiška tada, kai kvėpuojama tolygiai ir nepatiriama diskomforto. Taisyklingai atlikus mankštą, užplūsta energija, dingsta nuovargis. Itin pagerėja judamojo aparato veikla, koordinacija.

Darydamas taiči mankštą, žmogus pamiršta sąnarių, raiščių problemas. Sportuojant bent 3 kartus per savaitę, anot specialistų, per kelis mėnesius įmanoma numesti apie 6–8 kilogramus.

Joga

Prieš tūkstančius metų Indijoje atsiradusi joga vadinama teisingo gyvenimo menu. Tai ne tik mankšta, bet ir sveikos gyvensenos būdas, paremtas tam tikra mityba (vegetariniai patiekalai tik iš natūralių produktų), alkoholinių gėrimų atsisakymu.

Joga – tai tam tikros pozos (asanos) ir meditacija. Iš pradžių būtina atsipalaiduoti. Tada pradėti raumenų, raiščių stiprinimo pratimus. Jogos pozos padeda sistemingai mankštinti visas kūno dalis – ištempia ir pakelia raumenų tonusą, suteikia stuburui ir sąnariams lankstumo, pagerina medžiagų apykaitą. Pozos teigiamai veikia ir širdies darbą bei kraujagyslių sistemą.

Teisingas kvėpavimas užpildo visus plaučius, padeda geriau pasisavinti deguonį. Jogos kvėpavimo pratimai moko grąžinti kūno energiją ir kontroliuoti psichinę būseną. Ši mankšta padeda atsipalaiduoti, gerina savijautą, teikia energijos, stiprina gebėjimą koncentruoti mintis, nukreipti jas tinkama linkme, padeda atsikratyti nerimo ir baimių. Jogos pratimais galima ne tik pasiekti gerą fizinę formą, bet ir užkirsti kelią įvairioms ligoms.

Mankštą rekomenduojama daryti valandą. Per 3 mėnesius galima numesti apie 2 kilogramus. O jei subalansuota mityba, – ir daugiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis