Kovo mėnesio „Moters“ aštri tema – vaikų atiminėjimas iš tėvų

Vaikų atplėšimo nuo tėvų istorijas pasakoja įvykių liudininkai – tėvai, advokatai.

Kovo mėnesio žurnalo „Moteris“ viršelio veidas – modelis Morta. Iš žurnalo „Moteris“ archyvo (A. Gintalaitės nuotr.)
Viršelis – iš žurnalo „Moteris“ archyvo (nuotrauka – Agnės Gintalaitės, stilius – Justės Kubilinskaitės)

Kokios šio bauginančio ir vis agresyviau Europoje plintančio reiškinio priežastys, įtaka Lietuvai? („Tavo vaikai – nebe tavo“, Jolanta Miškinytė)

Kovo mėnesio numeryje daug dėmesio skiriame teatrui.

* Į pavasarį ženkite tarsi porcelianinė nimfa iš renesansinio paveikslo („Renesansas“, nuotraukos – Agnės Gintalaitės, stilius – Justės Kubilinskaitės)

Natūralumą pabrėžiantis makiažas, sodrių atspalvių drabužiai leidžia susikurti tapybišką įvaizdį
Žurnalas "Moteris"

* „Tai, ką vaidinate, ir yra tikrasis jūsų aš“, – sako psichologas Tomas Lagūnavičius. Nesvarbu, apie kokį vaidmenį kalbėtume – žmonos, mamos, darbuotojos, draugės ar kt., kiekvieną galima suvaidinti skirtingai, svarbiausia yra suprasti, kuris priimtiniausias jums („Kaukių balius“, Virginija Rimkuvienė).

* Teatras neįsivaizduojamas be korseto. Kaip šį drabužį interpretuoja mados pasaulis? („Suveržti stipriau“, Deimantė Bulbenkaitė)

* Ne per seniausiai Paryžiuje per aukštosios mados pristatymus plevėsavo balerinų suknelių siluetus primenantys apdarai, į akis krito kiti klasikinio šokio aprangos elementai. Vis dėlto tik kompanija „Repetto“ yra vienintelė, susijusi su klasikiniu šokiu („Nemirtinga baleto dvasia“, Neria Lejay).

* Teatrališka fotosesija: dizainerės Agnės Kuzmickaitės naujausios drabužių kolekcijos modelius matuojasi aktoriai, atlikkėjai, kostiumų kūrėjai, pati Agnė pasakoja apie gyvenimą teatre ir gyvenimo teatrą („Verti karūnos“, Virginija Rimkuvienė).

Dizainerė Agnė Kuzmickaitė, kurdama naująją kolekciją, norėjo atliepti kiekvienos moters slaptą svajonę pabūti princese – žurnalo „Moteris“ fotosesijoje princeses vaidina Agnė Jagelavičiūtė ir dainininkė Jurga Šeduikytė
Žurnalas "Moteris"

* Choreografai Airida Gudaitė-Žakevičienė ir Laurynas Žakevičius siekia breiku, hiphopu užkariauti tiek vaikų (tarp jų – socialiai pažeidžiamų), tiek suaugusiųjų širdis ir šį žanrą įtvirtinti teatre („Breiko ir hiphopo ritmu“, Virginija Majorovienė).

* Aktorė ir režisierė Karolina Žernytė džiaugiasi, kad pavyko atstovėti spektaklių neregiams idėją, nors lengva nebuvo („Šviesa tamsoje“, Virginija Majorovienė).

* Fotografas Dmitrijus Matvejevas, pirmą kartą nuvestas į operą, nesuprato, kodėl scenoje moteris šaukė... Vėliau visa susiklostė taip, kad fotografas atsidūrė teatre ir jau maždaug 20 metų fiksuoja tai, kas vyksta scenoje bei užkulisiuose. Dmitrijus ne tik dalijasi mintimis apie grožį, persisotinimą, „Photoshopą“, bet ir dovanoja užkulisių fotosesiją („Stebėtojas“, Virginija Rimkuvienė).

„Tas pats aktorius į tavo buvimą vieną kartą gali reaguoti abejingai, kitąsyk – draugiškai ar irzliai. Viskas priklauso nuo aplinkybių: gal jis jaudinasi prieš eidamas į sceną, turi sudėtingą vaidmenį, nori susikaupti, pabūti su savimi...“, – teigia Dmitrijus Matvejevas
Žurnalas "Moteris"

* Kaip primabalerinai Olgai Konošenko sekasi suderinti šokėjos ir mamos, žmonos, dukros, draugės vaidmenis? („Ant Olimpo“, Virginija Rimkuvienė)

* Nacionalinio dramos teatro kostiumų sukirpėja ir siuvėja Janina Milkevičienė rengė ir rengia žymiausias teatro žvaigždes – Moniką Mironaitę, Kazimierą Kymantaitę, Eglę Gabrėnaitę, Vytautą Rumšą ir kt., mokė ne vieną dabar žymų dizainerį – Juozą Statkevičių, Agnę Kuzmickaitę ir t. t. Teatrui ši moteris atidavė 52-ejus gyvenimo metus („Stebuklingos Janinos žirklės“, Virginija Majorovienė).

* „Nesu dramblio kaulo bokšte uždaryta komponuojanti princesė. Priešingai – daug laiko skiriu buičiai“, – sako kompozitorė Onutė Narbutaitė-Skirmantienė („Sužaidžiau operą!“, Virginija Majorovienė).

* „Jeigu manęs paklaustumėte, ar gyvenime buvau laiminga, nedvejodama atsakyčiau „taip“ – nes išsipildė svajonė dainuoti operoje, nes mylėjau“, – teigia Lietuvos operos primadona, ilgametė karmen Karmen, poeto Vytauto Bložės žmona Irena Jasiūnaitė („Šimtą kartų Karmen“, Jolanta Miškinytė).

Dar žurnale

* Rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės naujasis romanas „Silva rerum III“ nukelia į itin sodriomis spalvomis nuspalvintą labai įdomų ir prieštaringą XVIII a. vidurį. Apie tai, kokie personažai, gyvenimo būdas ir istorijos slypi už ištaigingo rokoko laikotarpio durų, su rašytoja kalbasi Gražina Michnevičiūtė („Mane domina tamsioji pusė“).

„Turizmas (o ne piligrimystė), įžymybių ir žvaigždžių (ypač teatro, operos) kultas, libertinizmas, oportunizmas, iliuzijos naudojimas mene, vaizduotę išlaisvinanti egzotika, gimsta būtent rokoko periodu, XVIII a. viduryje“, – tvirtina Kristina Sabaliauskaitė
Žurnalas "Moteris"

* Grafikos dizainerė Rūta Mickienė atrado, kaip įvaizdinti garsą. Kūdikio juoką, meilės prisipažinimą, net mylimojo knarkimą moteris gali paversti mandalą primenančiu paveikslu. Apie šį išradimą ir jo pasaulinį pripažinimą Rūta pasakoja žurnalistei Jolantai Vazbutaitei („Matyk, ką girdi“).

* Kas svarbu dabartinę revoliuciją Ukrainoje fiksuojančiam baltarusių režisieriui Sergejui Loznitsai, dažnam svečiui ir Lietuvoje („Režisierius matematikas“, Aneta Anra)?

* Kanadoje gyvenančio lietuvių kilmės rašytojo Antano Šileikos įkvėpimo šaltinis – baugūs tėvo prisiminimai apie gimtinę („Žmogus iš niekur“, Jolanta Miškinytė).

* Lietuvos dizaineriai Julia Janus, Egidijus Rainys, Laura Dailidėnienė, Eglė Žiemytė pristato šio pavasario ir vasaros mados favoritus

Tarp svarbių elementų dizaineriai mini asimetriją (ypač suknelių), modernios tapybos motyvus, etnostilių
Žurnalas "Moteris"

* Ryškiaspalviuose grafikės Eglės Vertelkaitės ir dizainerio Vaidoto Skolevičiaus namuose dera giminės relikvijos ir kaimiškasis paveldas („Su giminės relikvijomis“, nuotraukos – Annos Stanevičienės, tekstas – Jolantos Vaitiekūnienės).

„Esu drąsi, eksperimentatorė, todėl nebijau raudonos sienos, geltonų ir juodų tapetų“, – sako Eglė Vertelkaitė
Žurnalas "Moteris"

* Naujausios organizmo švarinimo sistemos: be mėsos, su mėsa ir urvinio žmogaus („Bus švaru“, Ana Treščina) ir toksinų padedančių atsikratyti patiekalų, sukurtų žaliavalgių virtuvės šefės detoksikacijos žinovės Jill Pettijohn, receptai („Be toksinų“, Giedrė Barauskienė)

Iš organizmo toksinus šalinantys patiekalai nėra prėski
Žurnalas "Moteris"

* Aistė Misevičiūtė vieši pas Prancūzijoje ir visame gastronomijos pasaulyje dievui prilyginamą Paulį Bocuse'ą.

* Šri Lanka greitai prisijaukina keliautojus tropikų šiluma, ūkanotais kalnais, savitais miestais, skoniais, kvapais ir Indijos vandenynu („Rojaus beieškant“, Eglė Digrytė)

Pasakojama, esą iš rojaus išvaryti Adomas ir Ieva atsidūrė būtent Šri Lankoje
Žurnalas "Moteris"

Malonaus skaitymo!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis