Knygynų perliukai sekančioms madą

Mados knygų ir knygų apie madą Lietuvoje išleidžiama ne tiek jau daug (o tikrai kokybiškų – dar mažiau). Vis dėlto, kaip pastebėjo ir gerbiamas mados istorikas bei populiarintojas Aleksandras Vasiljevas savo naujausios lietuvių kalba išleistos knygos pristatyme, knygų apie madą poreikis yra didžiulis.

Sutinku su juo: pati stengiuosi įsigyti visas naujienas. Pastaruoju metu jų „užderėjo“ ne taip jau mažai, o anksčiau išleistų knygų galima įsigyti su nemažomis nuolaidomis.

Sara Gay Forden „Mados namai Gucci“ (leidykla „Rgrupė“, 2013)
Neapsakomai maloni liesti knyga – galėtum ją tik glostyti, kaip kokią „Gucci“ rankinę. Tačiau šią knygą apie verslą reikia ne čiupinėti, o skaityti. Joje galima daug sužinoti apie mados verslo užkulisius. O skaityti malonu tarsi kokį meilės (arba detektyvinį) romaną.


Naujausia Aleksandro Vasiljevo knyga „Mados likimai“ (leidykla „Sofoklis“, 2014)
Retas kuris moka apie madą kalbėti (ir rašyti!) taip žaismingai ir įdomiai kaip mados istorikas Aleksandras Vasiljevas. Jo pirmąją knygą lietuvių kalba „Šiandien esu madingas. 100 atsakymų į klausimus apie madą ir save“ tiesiog prarijau, o paskui skaičiau dar bent tris kartus. Todėl labai apsidžiaugiau išgirdusi, kad prieš knygų mugę pasirodys ir antroji šio charizmatiško mados žinovo knyga. Joje autorius žada daug intriguojamų mados pasaulio faktų, įdomybių, garsių asmenybių likimų, savo straipsnių iš gerokai apdulkėjusių mados leidinių. A. Vasiljevas moka ne tik kautis dėl vintažinių suknelių aukcionuose ir kolekcionuoti praeities madą, bet ir šios faktus – kaskart nustembi, kad apie madą kažko svarbaus dar nežinojai.

Gian Luigi Paracchini „Prada gyvenimas“ (leidykla „Sofoklis“, 2013)
Visos knygos apie madą galėtų būti tokios ryškios kaip ši – tuomet jas tikrai visi pastebėtų. Ryškus ne tik šios knygos viršelis, bet ir asmenybė, kurios gyvenimui bei sėkmingai mados verslo imperijai ir skirtas šis biografinis pasakojimas – Miuccia Prada.

Renata Molho „Būti Armani“ (leidykla „Šarkos knygos“, 2012)
Tinka į porą (į tą pačią lentyną) su „Prada“ knyga. Tik šios spalva man dar labiau patinka . Užmečiau akį į savo turimas knygas – dauguma jų arba baltos, arba juodos. Ko gero, tam, kad knygų lentynos atrodytų skoningai ir išvengtume tos spalvų kakofonijos, kuri kartais blaško ir, būkim atviri, nesukuria tvarkingų namų auros. Bet aš ne apie tai... Šią knygą skaičiau jau senokai, įspūdį paliko neblogą, gal todėl, kad apie poną Armani sužinojau tikrai įdomių ir niekur iki tol negirdėtų detalių.

Marie-France Pochna „Christianas Dioras“ (leidykla „Šarkos knygos“, 2013)
Tikrai verta dėmesio ir jautriai bei profesionaliai parašyta biografija apie legendinį prancūzų aukštosios mados dizainerį. Joje aprašomas ir Paryžiaus kultūrinis gyvenimas bei socialinis kontekstas, kuriame augo, brendo ir skleidėsi Ch. Dioro talentas ir asmenybė. Ir, žinoma, viskas, ką žinojome (ir ko ne) apie Dioro mados imperiją.

Knygoje daugybė informacijos, kai kurias pikantiškas detales net esu išsirašiusi. Pavyzdžiui, dizaineris beprotiškai mėgdavo teikti dovanas, o mėgstamiausias jo vaidmuo buvo Kalėdų Senelio. Dioro mados namuose kalėdinių dovanų sulaukdavo visi: Ch. Dioras ištisus mėnesius praleisdavo ieškodamas tinkamiausių dovanų kiekvienam iš 500 (!) savo darbuotojų. Et, daugiau tokių darbdavių!..

Alice Rawsthorn „Yves Saint Laurent. Biografija“ (leidykla „Šarkos knygos“, 2014)
„Yves Saint Laurent biografija – tarsi spalvingas, provokuojantis filmas, kupinas kontroversiškų, itin charakteringų mados, meno ir politikos garsenybių. Čia vaidina Paloma Picasso ir Catherine Deneuve, Andy Warholas ir Rudolfas Nureyevas, Anna Wintour ir Viviene Westwood, Christianas Dioras ir Karlas Lagerfeldas, François Mitterrande’as ir Henry Kissingeris su žmonomis, Europos kilmingieji ir Amerikos galingieji. Vis dėlto pagrindinis vaidmuo tenka Yves’ui Saint Laurent’ui – prieštaringai, jautriai, nenuspėjamai, įžeidžiai asmenybei – ir jo ilgamečiam gyvenimo draugui Pierre’ui Bergé, kuris daugelį metų beatodairiškai jį saugojo ir mylėjo.“

Jennifer L. Scott „Madam Elegancijos pamokos“(leidykla „Šarkos knygos“, 2013)
20 stiliaus paslapčių, kurias autorė sužinojo gyvendama Paryžiuje. Gaila tik, kad šią knygą parašiau ne aš. Portalas moteris.lt pavadino ją kiekvienos moters vadovu ir apibūdino ją gana taikliai – iš tiesų daugelis prancūzių paslapčių nesunkiai pritaikomos, tereikia... nors truputėlio prancūziškumo.

June Marsh „Mados istorija. Nuo New Look iki šiandien“(leidykla „Šarkos knygos“, 2013)
Šiaip jau skaityti mados istoriją nėra taip įdomu, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tačiau šia knyga tiesiog skonėjausi: joje daugybė mados pasaulio įdomybių ir pikantiškų detalių, mados genijų (nuo Christiano Dioro iki Alexanderio McQueeno) sėkmės istorijų, unikalių ir originalių iliustracijų. Informacija puikiai susiteminta ir – tai didžiulis knygos privalumas – pateikiama nenuobodžiai.

Jennifer Baumgartner „Ką apie tave sako apranga. Psichologija moters drabužinėje“ (leidykla „Alma Littera“, 2013)
Toms, kurios domisi ne tik skudurais, bet ir psichologija. Ir toms, kurios neturi ką apsirengti. Šmaikšti, patarimų nešykštinti knygelė, parašyta pagauliai ir įdomiai.

Ines de la Fressange, Sophie Gachet „Paryžietė“ (leidykla „Obuolys“, 2013)

Griebkit šią knygą, jei tik domitės prancūzišku rengimosi ir gyvenimo stiliumi ir – ypač – jei karts nuo karto nuvykstate į Paryžių. Knygoje gausybė nuorodų ir adresų, kur ir kodėl verta apsilankyti.

madublogas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis