Brangi dantų pasta - nebūtinai geriausia

Prie dantų pastų stendo prekybos centre suglumsta ne vienas. Kaip išsirinkti pačią tinkamiausią?

Juk visos jos pristatomos kaip pačios geriausios, gaminamos remiantis naujausiais mokslo atradimais, o panaudojus jau po savaitės dantys ima švytėti. Akivaizdu, reklama tikėti negalima. Tad kaip tinkamai išsirinkti dantų pastą pataria „Šv. Kristoforo odontologijos klinikos“ odontologė Olga Siniakova.

Brangi dantų pasta nebūtinai geriausia

Visų pirma renkantis dantų pastą rekomenduotina pasitarti su gydančiu odontologu. Jis, atsižvelgdamas į individualius poreikius, geriausiai galės parinkti tinkamą pastos tipą. Pavyzdžiui, jei priekiniai dantys plombuoti, negalima valytis su balinamosiomis pastomis, jei padidėjęs dantų ėduonis, pasta turėtų turėti daug fluoro (1000ppm arba net 1500ppm), o štai parodontozei gydyti naudingi įvairių žolelių ekstraktai.

Visai nebūtina pirkti brangios dantų pastos. Ji gali būti ir pigesnė, bet dantis būtina išsivalyti itin kruopščiai. Jokia brangi pasta nepadės, jei dantys bus valomi atsainiai ir nenaudojamas tarpdančių siūlas. Svarbiausia nesirinkti neaiškių gamintojų ir nepirkti turguje. Patikimiau rinktis iš vaistinės ar prekybos centro siūlomo asortimento.

Jei kraujuoja dantenos, pasta vargiai padės. Negelbės nei skalavimo skysčiai ar žolelių nuovirai. Pirma reikėtų ieškoti priežasties, kodėl jos kraujuoja. Dažniausia priežastis – dantų akmenys. Tik juos nuvalius profesionaliai odontologo kabinete, speciali pasta bus veiksminga. Pati viena ji dantų ir burnos ertmės negydo, tik palengvina dantų valymą ir turi nedidelį prevencinį poveikį, suteikia gaivų kvapą. Beje, jei burnos kvapas blogas, jokia pasta jo nepanaikins. Blogam kvapui iš burnos gali būti daug priežasčių: atšokusi plomba, atsivėrusi ertmė po implantu ar kitos sveikatos problemos.

Dantų pastą patartina keisti, nes skirtingi gamintojai įdeda vis kitas veikliąsias medžiagas, žolinius ekstraktus. Gali šiek tiek skirtis medžiagų kiekiai. Be to, valant viena ir ta pačia pasta vystosi pripratimas. Jei baigėsi pastos tūtelė, kitą geriau pirkti jau kito gamintojo.

Fluoras dantims naudingas

Prasidėjus ekologiškumo madai ėmė populiarėti dantų pastos be fluoro, nes neva jis kaupiasi kauluose ir mus nuodija. Tačiau pastebėta, kad tokiomis pastomis valiusių žmonių dantys (ypač vaikų) buvo gerokai labiau pažeisti ėduonies. Nėra nė vieno mokslinio tyrimo, įrodžiusio dantų pastoje esančio fluoro kenksmingumą, todėl gydytojai sutartinai pataria naudoti pastas su juo. Net gyvenantiems pajūryje, kur nemažai fluoro jau yra vandenyje, vis tiek patariama valyti dantis su jo turinčiomis pastomis.

Visų pastų sudėtys dažniausiai būna identiškos: turi fluoro, sodos kaip abrazyvinių medžiagų, sulfatų. Skiriasi tik papildai, pavyzdžiui, mažinantys jautrumą ar gydantys parodontozę. Įvairūs vitaminai ar kiti gražiai skambantys priedai daugiau skirti reklamai. Renkantis pastą vertėtų atkreipti dėmesį į sulfatų kiekį. Ši medžiaga skatina putojimą, tačiau per didelis jos kiekis gali pažeisti dantenų apsauginį barjerą.

Taip pat neverta tikėti gandais, teigiančiais, kad skirtingos pastos gaminamos Vakarų Europos valstybėms ir Rytų bei žymimos skirtingomis spalvomis. Šio fakto dar niekas nėra įrodęs.

Balinamosios pastos dantų nebalina

Dantų emalio baltumą lemia genai ir gyvenimo būdas. Tačiau balinamosios pastos nė vienu atveju nepadės. Jos tik pašalina dienos metu ant dantų susidariusią baltymų plėvelę. Vienos balinančios pastos abrazyvinėmis dalelėmis nutrina šią plėvelę, kitos cheminėmis medžiagomis ją ištirpdo.

Kasdien valytis dantis balinamąja pasta nepatariama. Jei su ja išsivalėte ryte, vakarą, kitą rytą ir vakarą valykite paprasta pasta. Arba savaitę valykite su balinančia, o dvi savaites - su paprasta. Tačiau iki holivudinės šypsenos išbalinti dantis galima tik odontologo kabinete.

Balinamosiomis pastomis negalima valyti priekinių plombuotų dantų, nes abrazyvinės dalelės suraižo plombas, atsiranda mikro įtrūkimai ir ji ima tamsėti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis