Jaučiuosi negraži, ir tai man trukdo mėgautis lytiniu artumu... Konsultuoja psichologė

Kodėl keičiasi savęs vertinimas ir ką daryti?

„Vaikystėje mylėjau save: galvojau, kad esu graži ir protinga mergaitė, įsivaizdavau, kokia gražuolė būsiu užaugusi. Paauglystėje viskas pasikeitė: atvaizdas veidrodyje tapo šlykštus, sau ėmiau atrodyti kvaila ir nevykusi.

Dabar man 25-eri ir taip jaučiuosi iki šiol. Turiu vaikiną, kuriam esu graži, bet aš manau, jog tiesiog todėl jis taip sako, kad mane myli. Savo atvaizdo veidrodyje nemėgstu iki šiol, vis galvoju, kodėl kitos merginos yra gražios, o aš, norėdama būti graži, turiu eiti pas gerus kirpėjus ir mokėti tris kartus daugiau, kad tapčiau bent kiek sau miela. Net eidama į darbą darausi makiažą ryškesnį, nei kitos...

Visi mane vadina gražuole, bet iš tiesų jie nemato nieko natūralaus - tik gausybę dažų ant veido, kuris ta veida padaro simpatišką. Be makiažo negaliu net šiukšlių išnešti, todėl pavydžiu toms, kurioms jo nereikia.

Nesijaučiu nei graži, nei protinga, nei kažką sugebanti, nei seksuali. Iš to nepasitikėjimo savimi man kyla daug problemų: niekaip nekyla rankos baigti laikytis vairavimo egzaminą (nes manau, kad nesugebėsiu), su vaikinu santykiai prastėja nuolat, nes man vis trūksta jo dėmesio, o kai jo negaunu, tada jaučiuosi nemylima ir nevykusi.

Savaitės skaitomiausi straipsniai:
- Diagnozavus krūties vėžį, draugai surengė už širdies griebiančią staigmeną
- Ginekologė: yra naujas ginklas prieš senėjimą ir menopauzės simptomus
- Horoskopas kovo 13-20: situacija gerės sulig kiekviena diena

Intymius santykius iš viso ištiko krizė, nes negaliu atsipalaiduoti ir jaustis geidžiama, reikalauju iš vaikino, kad santykių metu man skirtų daugiau dėmesio, kad išsiaiskintų, kas man patinka, kad patirčiau malonumą, bet pati negaliu imtis jokios iniciatyvos, nes bijau jo juoko ar kokios kitos neigiamos reakcijos. O vien mechaninis veiksmas manęs netenkina. Dėl nesugebėjimo patirti malonumą jaučiu didelį kompleksą jau keletą metų. Jaučiuosi kaip negraži nieko nesugebanti mergina, kuri nori sėdėti kampe, kuri niekam nesvarbi ir ji nori, kad jos niekas nematytų. O man draugas jau kartoja, kad aš viskuo nepatenkinta, susiraukusi, kad man viskas blogai

Žiūriu pavydžiai į drauges, kurios turi vyrus, vaikus, kurios gražios, pasitikinčos savimi, švyti... . Ir aš norėčiau nors šiek tiek jaustis taip, kaip jos. Noriu kaip nors pakeisti savo savijautą, nes ji man trukdo jaustis normalia moterimi“.

Konsultuoja psichologė Justina Zelionkaitė

Iš to, ką parašėte, panašu, kad visos problemos kyla dėl Jūsų nemeilės sau. Kai žmogus nemyli savęs, jis stokoja pasitikėjimo savimi ir savivertės. Taip pat, jei žmogus save suvokia kaip negražų, kvailą, nieko vertą ir t.t., tai jam priimti kitų komplimentus sekasi gana sunkiai, ir jie jo taip nedžiugina, kaip žmogaus, kurio savęs vertinimas yra geresnis.

Nežinau, kiek tame, kaip Jūs suvokiate savo išvaizdą, yra tiesos, tačiau iš tikrųjų tai visiškai nesvarbu ir su savęs vertinimu, pasitikėjimu savimi tai ne visada siejasi. Dažnai pasitaiko išties dailių, tačiau kompleksuotų žmonių, ir ne tokių išvaizdžių, tačiau laimingų, laisvų ir švytinčių žmonių.

Taigi tam įtakos turi požiūris į tam tikrus dalykus ir vertybės, kurias puoselėjate. Jūsų atveju aš rekomenduoju daugiau dėmesio skirti ne savo išvaizdai ir ieškojimams, kas Jumyse yra negerai, o atvirkščiai - ieškoti stiprybių savyje. Jūs tikrai jų turite! Taip pat teisingam požiūriui į save ir aplinką formuotis padeda  literatūros psichologijos bei saviugdos temomis skaitymas.

Be abejo, Jums naudinga būtų  apsilankyti pas psichologą ir individualiai konsultacijai.

Nepavydėkite kitiems jų gyvenimo, geriau tą energiją skirkite savo dvasiniam tobulėjimui, kuris turės teigiamos įtakos Jūsų gyvenimui .Sėkmės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis