Sužadėtuvių prietarai - ir dėl žiedo akmenukų skaičiaus

Sužadėtuvės, vestuvės - romantiška, tyra ir gražu. Tačiau už visų nuostabių meilės, romantiškų pasipiršimų istorijų slypi ir noras pasipuikuoti prieš kitus bei svarbią progą pažymėti „mandriau“ nei kiti.

Kita vertus, kas čia naujo? Žygimantas Augustas mylimąją Barborą Radvilaitę apipylė brangiausiais papuošalais dar gerokai iki jų vestuvių ir jos karūnavimo. Tokia buvo jo meilės ir atsidavimo išraiška, nors garsiausia kilmingoji lietuvaitė laiškuose kartodavo, kad jai tokių dovanų nereikia ir tik nuolat, tarsi nuolanki draugė, klausdavo, kokia Žygimanto sveikata.

Nenuostabu, vyrų noras įtikti savo moterims visais laikais pasireiškė panašiai – pabrėžtiniu dėmesiu ir dovanomis. Tačiau šiandien prabangių dovanų moterys dažniau sulaukia tik labai svarbia proga – pavyzdžiui, sužadėtuvių.

Kokių žiedų pageidauja pirštis ketinantys vyrai, klausiame juvelyrės Viktorijos Orkinės.

Vyrai sužadėtuvių žiedus renka atsakingai. Vieni nori vienetinio dizaino, kiti - išskirtinės kokybės deimanto, treti turi kokius nors jiems reikšmingus simbolius ir pageidauja, kad tai atsispindėtų mylimajai kurtame žiede. Dažnai vyrai kreipiasi jau turėdami žiedo viziją, tačiau mielai priima ir mano patarimus.

V2O nuotr.
Pasikalbame apie norus, paruošiu keletą eskizų, iš kurių jie renkasi labiausiai patikusį. Beje, sužadėtuvių žiedus graviruoja labai retai, tai labiau vestuvinių papuošalų tradicija. Įsimintiniausi užrašai yra gana poetiški - „Mieloji/ Madame, aš Jus myliu" arba „Labas rytas, mano saule“.

Ar mes skoningi ir savo vaikams turėtume galimybę palikti kažką nemirtingo, panašaus į amžina klasika dvelkiančius, kokybiškus papuošalus, kuriais puošėsi Audrey Hepburn herojė filme „Pusryčiai pas Tifanį“?

Lietuviai mėgsta neiššaukiančius, kokybiškus papuošalus. Didžiausią įtaką žiedo pasirinkimui, turbūt, daro mylimosios draugių patirtis. O vaikinai šioje srityje mėgsta palenktyniauti ir nori, kad jo merginos žiedas būtų pats gražiausias ir prabangiausias.

V2O nuotr.
Apie žiedo kokybę galima spręsti iš to, kaip profesionaliai jis padarytas, kokia yra akmens, metalo kokybė. Deimanto kokybę labiausiai lemia jo svoris, spalva, švarumas ir išpjovimas. Kuo parametrai aukštesni, tuo deimantas kokybiškesnis, bet čia ribų nėra.

Jei balto aukso žiedas po gana trumpo laiko pradėjo geltonuoti - tai reiškia, kad jis nebuvo kokybiškai padengtas rodžiu, dėl to baltumas ir nusitrynė. 

Visgi, kiek lietuviai vyrai išleidžia žiedui ir kokius metalus renkasi?

Populiariausias - baltasis auksas, o mažiausiai pageidaujamas, ko gero, raudonasis auksas. Labai mėgstama šampaninė balto aukso spalva. Pasitaiko užsakovų, norinčių ne daugeliui įprastos 585, o 750 prabos aukso. Sulaukiu nemažai pageidavimų žiedą gaminti iš sidabro - mat mergina aukso dirbinių nedėvi.

Vaikinai skiria tiek, kiek leidžia jų galimybės. Paprastai suma svyruoja apie 3000-4000 Lt. Tačiau gražų žiedą galima pagaminti ir už 1.500, ir už 15.000 litų.

Ar šiandien Lietuvoje galime rasti visko, ko tik užsigeis damos širdis?

Jei norisi aukštesnės kokybės deimanto, tarkime, šiltos balto aukso spalvos (šampaninės), parduotuvėje tokių rasti bus sudėtingiau. Lietuviai juvelyrai gali pagaminti išskirtinio dizaino, techniškai pakankamai sudėtingą, vienetinį žiedą. Ir nors kokybė nė kiek nenusileis pasaulinių ženklų papuošalams, kaina bus gerokai žemesnė“, - patikino kūrėja.

V2O nuotr.
Deimantai – vis dar geriausi merginų draugai. „Taip, deimantas yra populiariausias akmuo. Labiausiai mėgiami yra tradiciniai baltieji deimantai, bet populiarėja ir juodieji, geltonieji bei neapdoroti deimantai. Yra vaikinų, kurie nori laužyti nusistovėjusias tradicijas ir renkasi safyrus. Manau,kad tokiam pasirinkimui įtaką daro karališkosios tradicijos.

Ar neteko susidūrti su nepatenkintomis damomis?

Nė viena mergina žiedo negrąžino. Man atrodo, kad vaikinai nesiperša tol, kol nesijaučia tikri, kad gaus teigiamą atsakymą. Jei mergina sako TAIP, jau vien dėl šio fakto žiedas jai patinka, yapč, jei žino, kad pagamintas specialiai jai.

Būna, kad žiedą reikia pakoreguoti – pamažinti, ar padidinti. Kartą jaunas vyras užsakė pagaminti itin mažą žiedą. Kai jam bandžiau išaiškinti, kad tokio dydžio papuošalą gali nešioti tik vaikas, jis patikino, kad merginos pirštai yra labai labai ploni. Žinoma, vėliau paaiškėjo, kad buvau teisi ir teko žiedelį didinti 2 dydžiais.

Koks metas tinkamiausias pirštis?

Tokio nėra. Ir su metų laikais tai nesusiję. Data paprastai būna kuo nors svarbi porai arba nauja data mylimieji įprasmina savo veiksmus.

Vyrai mielai dovanoja sužadėtuvių žiedus, atsakingai tam ruošiasi. Ne tik merginai, bet ir jiems patiems tai yra ketinimų rimtumo įrodymas, tam tikras būsimo bendro gyvenimo įteisinimo simbolis. Su nekantrumu laukiu grįžtamojo ryšio, ar tiko ir patiko žiedas merginai. Jei po kelių mėnesių pora ateina vestuvinių žiedų, man tai yra geriausias įvertinimas.

V2O nuotr.
Kartais būna taip, kad vyrai sužadėtuvių žiedą renkasi jau galvodami apie vestuvinius. Pageidauja tokios aukso spalvos, kurią patys mielai dėvės. Taip pat permąsto, ar mergina sužadėtuvių ir vestuvių žiedus dėvės kartu, ar jie dera.

Nuo seniausių laikų žiedams buvo suteikiama ypatinga reikšmė ir mistinė galia. Ar tai veikia šiandien?

Čia, matyt, labiausiai priklauso nuo to, kiek žmogus tokiais dalykais tiki, ir kiek pats tam suteikia reikšmės. Yra visokių prietarų - tarkim, kad sužadėtuvių žiede neturėtų būti daugiau kaip 1 akmuo. Neva vienas akmuo - vienas vyras, o jei akmenų daugiau.... Aš šia taisykle savo kūryboje nesivadovauju, kaip ir kitais prietarais.

V2O nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis