Ar reikalingos iškrovos dienos organizmui valyti? Atsako dietologė

Kartais susidaro įspūdis, kad mūsų kūnas tikra šiukšlių dėžė: tik visai neseniai nuslūgo žarnyno valymo mada, tačiau vis dar populiarios detoksikacijos procedūros ir iškrovos dienos. Tačiau ar iš tiesų būtina valyti organizmą ir kaip turėtų atrodyti teisinga iškrovos diena atsako doc. dr. gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

Mitybos specialistų požiūriu, iškrovos diena yra tokia, kai gaunamas mažesnis kalorijų kiekis. Ji gali būti reikalinga norint subalansuoti savaitės kalorijų kiekį. Kiekvieną dieną suvartoti nustatytą kiekį yra gana sudėtinga – vieną dieną suvalgome daugiau, kitą mažiau. Todėl kartais rekomenduojama paskirti vieną dieną savaitės kalorijų kiekiui sureguliuoti. Iškrovos diena nėra ir neturi būti skirta organizmo valymui ar detoksikacijai. Mūsų organizmas yra pakankamai tobulas, tad jo nereikia specialiai valyti.

Iškrovos diena be badavimo

Norinčioms iškrovos dienomis subalansuoti kalorijų skaičių reiktų remtis keliomis taisyklėmis. Pavyzdžiui, dietologai nerekomenduoja iškrovos dienos turėti savaitgalį – geriau užimtą dieną. Kaip netinkamos įvardijamos ir sporto dienos ar menstruacijų ciklo metas. Taip pat nepatartina kitą dieną po šventės staigiai sumažinti kalorijų kiekį. Turėtų praeiti bent pora dienų. Iškrovos dienos neturėtų būti dažnos. Pakanka vienos per savaitę.

Tam tikros taisyklės galioja ir pačiai iškrovos dienai. Visų pirma, tai neturėtų būti bado diena. Galima suvartoti bent pusę bazinių kalorijų (apie 600). Taip pat jos negali būti suvartojamos per vieną kartą – reikėtų pasiskirstyti per pusryčius, pietus ir vakarienę. Labai svarbus ir skysčių kiekis. Kiek vandens reikia išgerti per dieną galima apytiksliai paskaičiuoti pagal paprastą formulę: vienam centimetrui ūgio reikalingas vienas mililitras vandens. Šį kiekį turi sudaryti vanduo ir arbata be cukraus. Kava, sriuba, sultys, pienas ir kefyras neįsiskaičiuoja.

Valgiaraštis individualus

Planuotos iškrovos dienos dažnai būna sunkios psichologiškai – jau nuo pačio ryto itin norisi valgyti. Todėl iškrovos dienos valgiaraštį reiktų susiplanuoti individualiai: kam reikia ilgesnio sotumo jausmo, tiktų daug baltymų turintis maistas (pavyzdžiui,varškė ar kefyras); jei reikia daugiau energijos, tiktų grūdiniai patiekalai (pavyzdžiui, grikių arba rudųjų ryžių košės); kitiems gali pakakti tik vaisių ar daržovių. Variantai gali būti įvairūs. Svarbiausia, kad nesijaustų alkio jausmo ir nereiktų savęs kankinti.

Iškrovos dienos, kai geriama tik vandenį nėra labai žalingos organizmui, tačiau visai nenaudingos. Dažniausiai prieš ir po tokių iškrovos dienų suvalgoma gerokai daugiau maisto nei įprastai.

Bendros sveiko maitinimosi gairės itin paprastos: kiekvieną valgymą reikia suplanuoti, turime žinoti ką valgysime ir kiek suvalgysime. Užtektų vadovautis šiomis taisyklėmis ir iškrovos dienų visai nereikėtų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis