Simfoninio roko karalienė Tarja Turunen koncertuos Lietuvoje (VIDEO)

Rudenį Lietuvoje koncertuos populiarioji suomių dainininkė Tarja Turunen. Mūsų šalyje vyksiantis Tarja koncertas yra dainininkės pasaulinių gastrolių „Colours In The Road“ dalis.

Net dvejus metus vyksiančio pasaulinio turo metu Tarja pristato savo naujausią, ketvirtąjį solinį albumą „Colours In The Dark“, išleistą 2013 m. pabaigoje. Nuo to laiko šis darbas spėjo patekti į perkamiausių įrašų sąrašus net dvylikoje pasaulio šalių. Trejus metus lauktą Tarjos studijinį albumą pristatė tikrais hitais tapę singlai „Never Enough“, „Victim Of Ritual“ ir „500 Letters“.

Muzikos mokslus baigė aukščiausiais balais

Ryškiausia šių dienų Suomijos roko scenos žvaigždė, kurios pilnas vardas Tarja Soile Susanna Turunen–Cabuli, daugumos melomanų yra vadinama tiesiog Tarja. Viena geriausių simfoninio roko dainininkių pasaulyje gimė mažame Suomijos kaimelyje Puhos, kuriame yra vos 500 gyventojų. Jau nuo ankstyvos vaikystės Tarja susižavėjo muzika – tėvai juokaudami prisimena, kad ji dainuoti išmoko anksčiau nei vaikščioti.

Kai Tarjai sukako šešeri, šeima įsigijo pianiną, ir šis instrumentas padėjo pirmuosius pamatus tolimesnei būsimos dainininkės karjerai. Baigusi pradinius mokslus, Tarja sėkmingai įstojo į Savonlinos Meno ir muzikos mokyklą, kurioje tapo pirmąja studente, baigusia mokslus aukščiausiais balais. Kitu Tarjos tikslu buvo prestižinė Sibelijaus vardo akademija, kurioje mergina studijavo bažnytinę muziką ir klasikinį dainavimą.

Tapo „Nightwish“ siela ir vos neužkariavo „Eurovizijos“

1996 m. Tarja, kartu su Tuomasu Holopainenu ir Erno Vuorinenu, įkūrė vieną sėkmingiausių pasaulyje simfoninio roko grupę „Nightwish“. Jau po metų išleistas debiutinis kolektyvo albumas „Angels Fall First“ sulaukė ypatingai pozityvių vertinimų ne tik iš melomanų, bet ir iš muzikos kritikų. „Negalvojau, kad kada nors dainuosiu metalo muzikos grupėje, nes studijavau klasiką“, – pasakoja Tarja.

„Nepaisant to, aš visada buvau drąsi ir mėgau iššūkius, todėl į naują veiklą pasinėriau visa galva“. Išleidusi stulbinamos sėkmės sulaukusius albumus „Oceanborn“ (1999 m.), „Wishmaster“ (2000 m.) ir „Century Child“ (2002 m.), grupė „Nightwish“ išgarsėjo toli už gimtosios Suomijos ribų. Šis kolektyvas ir šiandien yra pats sėkmingiausias suomių muzikos eksporto pavyzdys: pasaulyje parduota daugiau nei 10 mln. „Nightwish“ įrašų, už kūrybą grupei yra įteikta daugiau nei 60 auksinių ir platininių diskų apdovanojimų. Be to, 2000 m. „Nightwish“ sudalyvavo „Eurovizijos“ dainų konkurso atrankoje, kurioje su daina „Sleepwalker“ liko antri. Nemažai specialistų tuo metu teigė, kad sėkmės atveju „Nightwish“ galėjo triumfuoti ir pačioje „Eurovizijoje“.

Netikėtas atsisveikinimas su „Nightwish“ ir pavėluota sėkmė Amerikoje

Nors Tarja pilnai atsidavė „Nightwish“ karjerai, ji niekada nepamiršo klasikinės muzikos. Dainininkė dalyvavo chorų festivaliuose ir operos projektuose. Vis tik, kai 2004 m. „Nightwish“ išleido kartu su Londono filharmonijos orkestru įrašytą albumą „Once“, Tarja apsisprendė pasitraukti iš grupės ir tęsti klasikinės muzikos studijas.

Pradžioje buvo planuota, kad dainininkė su grupe įrašys dar vieną bendrą albumą, tačiau tai ir liko tik planais: netikėtai „Nightwish“ muzikantai išplatino atvirą laišką, kuriame apkaltino Tarją atitolus nuo kolektyvo reikalų ir dėl to nebegalinčią būti pilnaverte grupės nare. Dainininkė net du kartus viešai paneigė jai mestus kaltinimus, tačiau pasitikėjimo ir abipusės pagarbos susigrąžinti nepavyko – nuo 2005 m. spalio 21 d. Tarja oficialiai nebebuvo „Nightwish“ dalimi. Milijonams melomanų iš viso pasaulio tai buvo labai netikėta, nes būtent su naujuoju įrašu „Nightwish“ pagaliau sulaukė taip ilgai lauktos sėkmės Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Sėkminga solo karjera

Nepaisant ne itin gražaus išsiskyrimo, Tarja nenuleido rankų ir tęsė studijas prestižiniame Karlsrujės Muzikos universitete Vokietijoje. Solo karjerą dainininkė oficialiai pradėjo 2006 m. išleisdama Kalėdinių dainų albumą. Sėkmingai dalyvavusi daugelyje klasikinės muzikos projektų dar tų pačių metų pabaigoje Tarja buvo pristatyta prestižiniam Suomijos muzikos apdovanojimui „Emma“. 2007 m. dienos šviesą išvydo antrasis dainininkės solo albumas „My Winter Storm“, komercinės sėkmės sulaukęs ne tik Suomijoje, bet ir Rusijoje, Čekijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Austrijoje ir kitose Europos šalyse. Siekdama kuo plačiau pristatyti albumą, Tarja surengė pirmas solo gastroles „Storm World Tour“.

Trečiasis dainininkės albumas „What Lies Beneath“ buvo išleistas 2010 m. Pristatydama naujas dainas Tarja koncertavo festivaliuose „Wacken Open Air“, „Graspop Metal Meeting“, „Miskolc Opera Festival“ ir „Masters of Rock“, kur jai akompanavo pilnas orkestras. Tais pačiais metais dainininkė buvo pakviesta pradėti legendinio rokerio Alice Cooperio koncertinių gastrolių „Theatre Of Death Tour“ pasirodymus Vokietijoje.

Ketvirtas studijinis albumas, pasaulinės gastrolės ir nauji projektai

Praėjusių metų vasarą Tarja išleido ketvirtąjį albumą „Colours In The Dark“. Naująjį solo darbą pristatė singlas „Never Enough“.

Vėliau singlais buvo išleisti dar du hitais tapę kūriniai „Victim of Ritual“ ir „500 Letters“, kurių dėka naujasis Tarjos albumas pasiekė perkamiausių sąrašus ne tik Suomijoje, bet ir Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Jungtinėse Amerijos Valstijose. Be solo įrašų ir koncertų Tarja spėja dalyvauti ir įvairiuose kituose projektuose.

Tarją bendradarbiauti pakvietė legendinis britų multiinstrumentalistas Mike‘as Oldfieldas, su kuriuo dainininkė įrašė bendrą kūrinį „Never Too Far“. Šią kompoziciją galima rasti pernai išleistame M.Oldfieldo albume „Tubular Beats“, kurį legendiniam muzikantui prodiusuoti padėjo šokių muzikos maestro Torstenas “York” Stenzelis. Neseniai Tarja taip pat pagelbėjo savo kolegoms, neseniai Lietuvoje koncertavusiems melodingojo metalo atstovams „Within Temptation“, su kuriais įrašė bendrą singlą „Paradise (What About Us?)“.

2013 m. spalio 17 d. startavo gastrolės „Colours In The Road“, kurios taps didžiausiomis Tarjos karjeroje: dainininkė surengs pasirodymus Čekijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, D. Britanijoje, Olandijoje, Italijoje, Rusijoje, Švedijoje, Vengrijoje, Brazilijoje, Argentinoje, Lenkijoje, Baltarusijoje ir Lietuvoje. Be to, dainininkės gerbėjų laukia dar vienas didelis siurprizas. Tarja pažadėjo, kad šiemet juos nudžiugins visiškai nauja savo ketvirtojo albumo versija, kuri vadinsis „Left In The Dark“. Pranešama, kad joje bus skirtingos jau girdėtų dainų versijos, bei akustiškai atlikti hitai „500 Letter“ ir „Until Silence“.
Naujausias Tarjos vaizdo klipas „500 Letters” buvo nufilmuotas netoli Buenos Airių, Argentinoje. Klipo režisierius – Europoje garsus reklamos kūrėjas Florianas Kalenbachas, kuris vadovavo ir ankstesnio Tarjos video „Victim Of Ritual“ filmavimo darbams.

Tarja Turunen vaizdo klipas „500 Letters” (2013):
http://youtu.be/2W3GK3wtqJU

Vienintelis simfoninio roko karaliene tituluojamos atlikėjos ir jos grupės pasirodymas įvyks lapkričio 16 d. Vilniuje „Forum palace“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis