Kaip ten sakoma?.. Bijoma to, kas yra nepažįstama, nauja, nežinoma... O kartais už tos nežinomybės slepiasi elementarūs dalykai, į kuriuos nekreipdami dėmesio prarandam dalelę kažko įdomaus.
Šį itin paprastą ir skanų patiekalą kepu jau ketvirtą kartą. Siūlau išsikepti - ne tik gražu, bet ir skanu.
Savaitės skaitomiausi:
- I. Penkauskienė: supratau, kad laikas keisti gyvenimo būdą, atgauti fizinę formą
- D. Tamošiūnaitė: skyrybų košmarą išgyvenau tik draugams padedant
- Diagnozavus krūties vėžį, draugai surengė už širdies griebiančią staigmeną
25 cm neaukštai skardelei reikia:
Tešlai:
200 g miltų,
100 g sviesto,
žiupsnis druskos,
2 v.š. šalto vandens,
1 kiaušinio.
Įdarui:
~ 400 g mėlynųjų svogūnų,
0,5 a.š. malto muskato,
druskos pagal skonį,
česnakinių pipirų pagal skonį,
50 g sviesto,
2 didelių kiaušinių,
200 ml šilto pieno,
0,5 v.š. miltų,
60 g tarkuoto “Džiugo”,
100 g karšto rūkymo kalakutienos kumpelio (galima keisti šonine).
* Pirmiausia reikia pasiruošti tešlą. Šaltą vandenį kelioms minutėms patalpinu į šaldiklį (šito nebūtina daryti, jei iš jūsų krano bėga labai šaltas vanduo). Miltus sumaišyti su druska, sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir apvelti, kol gausis smėlinė konsistencija.
* Įmušti kiaušinį, pilti vandenį ir užminkyti tešlą. Dėti ją į maistinę plėvelę ar maišelį ir laikyti šaldytuve 1 val.
* Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais, sumaišyti su prieskoniais ir vis maišant kepinti svieste 15 min., kol svogūnai sukrenta, tampa peršviečiami. Tuomet berti miltus, pamaišyti ir dar pakepti.
* Pieną pašildyti ir pamažu supilti į svogūnų masę ir pakaitinti dar kelias minutes. Kiaušinius išplakti ir sumaišyti su sūriu bei smulkintu kumpeliu. Svogūnus nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su kiaušinio plakiniu.
* Atšalusią tešlą iškočioti, įkloti į paruoštą skardą, sudėti įdarą ir kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje ~35 minutes.