Natūralus būdas, padėsiantis susigrąžinti plaukų grožį

Brandesnio amžiaus moterys vis dažniau susimąsto, kaip sustabdyti laiką, kaip susigrąžinti jaunų dienų grožį. Deja, su metais sunkiau ne tik išlaikyti liauną figūrą, stangrią odą, bet ir puoselėti plaukus. Vis dėlto šiandien jau galime išsaugoti plaukų grožį natūraliais ir efektyviais būdais.

Apie PRP plaukų terapiją pasakoja „Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos Sugiharagydytoja dermatologė-trichologė Gitana Šabūnienė.

Plaukų slinkimą gali lemti ir paveldimumas, ir prasidėję senėjimo procesai. Paprastai plaukai pradeda silpnėti jau nuo 30–40 m. PRP terapija – tai natūralus būdas, skirtas plaukų slinkimo stabdymui. Procedūros metu pacientui iš venos paimama apie 25 ml kraujo, jis specialiai paruošiamas – išgaunamas trombocitų koncentratas PRP (angl. Platelet Rich Plasma – plazma, kurioje trombocitų koncentracija yra daug didesnė nei normaliai esanti kraujyje). Atlikus vietinį nuskausminimą, PRP injekcijos leidžiamos į skalpo odą.

PRP plaukų terapija dažniausiai trunka apie 1–1,5 valandos. Apie 40% moterų po 40-mečio dėl hormoninių pakitimų plaukai pradeda plonėti, jų folikulai mažėja, vyrams tai gali pasireikšti plikimu. Tad šią procedūrą noriai renkasi ne tik moterys, bet ir vyrai.

Po PRP terapijos trombocitai atpalaiduoja augimo faktorius, kurie dalyvauja plauko augimo cikle, dėl to plaukai pradeda augti greičiau, tampa tvirtesni, mažiau slenka. Ši terapija padeda tuomet, kai plaukų folikulai yra sumažėję, tačiau jei jie išnykę, PRP procedūros sėkmė gali būti minimali. Jei plaukų slinkimas yra reakcija į tam tikrus veiksnius, pavyzdžiui, vitamino B trūkumą, mažakraujystę, PRP procedūra paskatins plaukų augimą, tačiau po kurio laiko šie vėl pradės slinkti. Taigi, jei yra galimybė, svarbu pašalinti ir priežastį, kuri lemia plaukų slinkimą.

fotolia.com

Procedūros poveikis matomas jau po poros savaičių: plaukai tampa pastebimai atsigavę, sveikesni, žvilgesni. Praėjus 3–4 mėnesiams procedūros efektas didėja: plaukai sparčiau auga, mažiau slenka. Kad efektas ilgiau išliktų, PRP procedūrą rekomenduojama pakartoti po 3–4 mėnesių, tačiau būna pacientų, kuriems pakanka ir vienos procedūros per metus.

Plaukų atsigavimą skatinanti procedūra nerekomenduojama vaikams, tačiau gydytoja dermatologė-trichologė G. Šabūnienė yra turėjusi ir jaunesnių pacientų. „Jauniausias pacientas – 15 metų, dėl genetikos buvo prasidėjęs ryškus vyriško tipo plaukų slinkimas. Tad procedūra galima paaugliams ir suaugusiems“, – pasakoja gydytoja.

PRP terapiją išbandė ir „Didžiuosiuose grožio pokyčiuose“ kartu su „Grožio terapijos ir chirurgijos klinika Sugihara“ dalyvavusi tituluota Lietuvos gražuolė Ilona Penkauskienė. Nors buvusi TV laidų vedėja I. Penkauskienė pripažino, kad plaukų terapija nebuvo itin maloni, neeilinei procedūrai ji ryžosi 2 kartus, o rezultatai džiugino: „Plaukai pastebimai atsigavo, efektas akivaizdus.“

Ilona Penkauskienė
Ilona Penkauskienė
DELFI / Šarūnas Mažeika

Ilona Penkauskienė
Ilona Penkauskienė
DELFI / Šarūnas Mažeika

Prieš PRP terapiją atliekami kraujo tyrimai, kad būtų įsitikinta, jog pacientui ši procedūra tinka. PRP terapija negalima tiems, kurie serga diabetu, onkologinėmis ligomis, turi infekciją ar kraujo krešėjimo sutrikimų, vartoja kraują skystinančius, imunitetą slopinančius vaistus.

Daugiau informacijos rasite ČIA

Užsakymo nr.: PT_64318228

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis