Valstybinio jaunimo teatro pavasario naujienos

Valstybinis jaunimo teatras šių metų pavasarį pagaliau įgyvendins ilgai brandintas idėjas. Kovą pažymėsime net dviem renginiais, skirtais jaunai ir aktyviai auditorijai. Taip pat intensyviai ruošiamasi balandžio mėnesio premjerai. Režisierius Algirdas Latėnas šiuo metu repetuoja A. Čechovo „Vyšnių sodą“.

Violetos Palčinskaitės pjesių vaikams festivalis

Kovo 20 d. tarptautinė teatro bendruomenė švenčia pasaulinę teatro vaikams ir jaunimui dieną. „Šiandien vedame vaikus į teatrą!“ – toks būtų pagrindinis šios datos minėjimo šūkis. Ta proga kovo 21 d. organizuojamas Violetos Palčinskaitės pjesių vaikams festivalis. Žymi lietuvių poetė praėjusiais metais atšventė savo 70 metų jubiliejų. „Širdyje vis dar esu tas vaikas, kuris trokšta stebuklų, paslapčių ir įspūdingų nuotykių su laiminga pabaiga“, – sako šiltus, jautrius ir linksmus eilėraščius vaikams kurianti rašytoja.

Kelios vaikų kartos atmintyje saugo ne tik žaismingai rimuotus eilėraščius – dauguma jų pamena ir įvairiuose Lietuvos teatruose rodytus spektaklius pagal V. Palčinskaitės sukurtas pjeses. Daugiausia jų buvo pastatyta Jaunimo teatre, todėl autorė su džiaugsmu sutiko dar kartą sugrįžti į šią gerai jai pažįstamą erdvę ir susitikti su jos kūrybą iš naujo atrandančiais jaunaisiais žiūrovais.

Vieną dieną truksiančiame festivalyje dalyvaus net penkios Vilniaus mokyklos, kurioms atstovaus teatro būrelius ir studijas turintys mokytojai bei jų auklėtiniai: Vilniaus jėzuitų gimnazija (vadovė Vida Lipskytė), Vilniaus Gabijos gimnazija (vadovė Eglė Špejeraitė), Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazija (vadovė Janina Matekonytė), Vilniaus Tuskulėnų vidurinė mokykla (vadovė Rasa Ercmonienė-Varnė), Vilniaus Jeruzalės mokykla kartu su Atviru jaunimo centru „Mes“ (vadovė Audronė Masiukienė). Jiems skirta užduotis – sukurti 20 minučių ištraukas iš pasirinktos V. Palčinskaitės pjesės ir pristatyti jas „Salėje 99“. Moksleivių darbą vertins ne tik pati rašytoja, bet ir Jaunimo teatro aktoriai, kurie vėliau kartu su žiūrovais dalinsis mintimis apskrito stalo diskusijoje, kurioje taip pat dalyvaus literatūrologas doc. dr. Kęstutis Urba.

„Kovo 21 d. teatro erdvėje vėl grįšime prie vienos iškiliausių lietuvių vaikų rašytojų – Violetos Palčinskaitės – kūrybos, prie jos, kaip asmenybės. Vaikai vaidins, prisilies dar kartą prie žymios rašytojos darbų. Tai bus ir šventė, ir savotiškas rato pasukimas atgal – vertingų, brangių dalykų perdavimas jaunajai kartai, siekiant, kad tai išliktų ateičiai“, – sako Valstybinio jaunimo teatro aktorė, Lietuvos teatrų vaikams ir jaunimui asociacijos ASITEŽAS prezidentė V. Podolskaitė.

„Dainuojantis Šekspyras“

Kitas ilgai lauktas renginys – tai muzikuojančių aktorių koncertų ciklas „Dainuojantis Šekspyras“. Tai pirmą kartą organizuojamas ištisus metus vyksiantis projektas, kurio programa bus nuolat pildoma ir atnaujinama, atsižvelgiant į tai, kaip greitai Lietuvos teatro padangėje užgims nauji, muzikai neabejingi artistai.

„Teatro aktoriai – tai nepaprastai kūrybingos, daugialypiais talentais apdovanotos asmenybės. Tai, ką žiūrovai mato kiekvieną dieną, – tik dalis jų kūrybinės energijos, kuri neapsiriboja scenoje kuriamais vaidmenimis. Dauguma jų yra ne tik puikūs skaitovai ar šokėjai, bet ir gabūs muzikantai, ieškantys savęs išmėgindami įvairius muzikos stilius“, – sako festivalio programos vadovė, Literatūrinės dalies vedėja Gintė Pranckūnaitė, kuri nusprendė į Jaunimo teatro sceną sukviesti skirtingą muziką grojančius aktorius. Koncertų ciklą pradės jaunieji atlikėjai, o užbaigs visiems gerai žinomi grandai.

Kovo 26 d., 18 val., „Salėje 99“ pasirodys spalvinga asmenybė, išradingų tekstų autorius, charizmatiškas aktorius Viačeslavas Mickevičius, šiuo metu kuriantis vaidmenis Rusų dramos teatre. Dar žinomas „Le Artist“ pseudonimu, Viačeslavas puikiai žongliruoja ir yra nuolatinis gatvės teatro festivalių užsienyje dalyvis bei bene vienintelis šio žanro puoselėtojas Lietuvoje. Be to, aktorius yra sukūręs kelias dešimtis dainų, kuriose lengvai pašiepia visuomenės ydas ir nešvarią politiką – prisidengęs juokdario kauke, išsako skaudžias tiesas.

„Kurti dainas pradėjau vos gavęs dovanų gitarą. Jaučiuosi nelabai nutolęs nuo senosios bardų tradicijos – juk bardizmo ištakos siekia dar viduramžius, o bardų dainos jau tada buvo susijusios su socialine tematika. Man atrodo, neverta dainuoti apie savo vidines būsenas, nes jos įdomios tik man, todėl renkuosi socialinę tematiką, kuri bendra daugeliui žmonių. Manau, mano klausytojai – absoliučiai visi žmonės, kuriuos vienija sveikas požiūris į pasaulį ir kova prieš vidutinybes. Na o man muzikavimas – savotiška saviraiškos forma, galimybė kurti be režisieriaus, savarankiškai, per dainą išsakant klausytojams tai, kas tau atrodo svarbu“, – sako V. Mickevičius.

Balandžio 11 d. koncertų ciklą „Dainuojantis Šekspyras“ pratęs aktorius, režisierius ir muzikantas Vidas Bareikis. Didžiojoje scenoje bus pristatomas jo naujas albumas „Žmogus, bet Šuo“.

Organizatorių nuotr.
Artėja „Vyšnių sodo“ premjera

Šiuo metu Jaunimo teatre vyksta intensyvios repeticijos. Netrukus teatro repertuarą papildys rusų klasiko Antono Čechovo „Vyšnių sodas“, kurį režisuoja teatro vadovas Algirdas Latėnas. Šio režisieriaus kūrybiniame kelyje A. Čechovas, taip pat kaip ir anglų dramaturgas Williamas Shakespeare’as, užima ypatingą vietą. Tai autoriai, su kuriais režisierius vis iš naujo pradeda dialogą, gilinasi į jų kūrybą, ieško XXI amžiui aktualių temų. A. Latėnui svarbu kalbėti apie vidinius žmogaus išgyvenimus ir ieškoti paralelių tarp dabarties ir praeities laiko.

„Tam, kad imtumeisi tokios medžiagos kaip A. Čechovo „Vyšnių sodas“ ir ryžtumeisi ją realizuoti teatro scenoje, reikia turėti aktorių, kurie galėtų tai suvaidinti. Manau, kad jau išaugo ir subrendo nauja karta aktorių, kurie turi ir gali parodyti savo „Vyšnių sodą“. A. Čechovas yra vienas didžiausių pasaulio magų – jis paliečia ir gvildena esmines, skaudžias bendražmogiškas problemas, tačiau tai daro jų neprimesdamas, nebaksnodamas pirštu... Jis dar tuomet galvojo apie tuos pačius dalykus, kurie jaudina mus dabar. Tačiau niekada nerėkė apie tai atsistojęs ant bačkos, o mokėjo itin subtiliai tai atskleisti, paliesti savo kūryboje.

Tai ir yra didžioji Čechovo paslaptis. Jo pjesėse, rodos, tik viršūnėlės tų aisbergų, ledynų kyšo...“ – sako režisierius Algirdas Latėnas.
Spektaklyje, kurio premjeros laukiama balandžio 4-5 d. vaidins Jaunimo teatro aktoriai Giedrė Giedraitytė, Aleksas Kazanavičius, Simonas Storpirštis, Sergejus Ivanovas, Andrius Bialobžeskis, Aušra Pukelytė, Giedrius Arbačiauskas, Jonė Dambrauskaitė, Lukas Petrauskas, Ignas Ciplijauskas, Jurgis Damaševičius. Aktorių ansamblį papildys specialiai šiam spektakliui kviestos aktorės Viktorija Kuodytė ir Emilija Latėnaitė bei buvęs Jaunimo teatro aktorius Saulius Bareikis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis