Ar verta operuoti gimdos miomas? Konsultuoja ginekologas

Gimdos mioma - gana dažnas gerybinis gimdos auglys. Beveik kas trečia moteris sulaukusi 30 metų amžiaus gali turėti miomą, tvirtina Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojas-ginelokogas doc. Jonas Ališauskas. Jis atkreipia dėmesį, kad miomos supiktybėja labai retai, todėl visų jų operuoti nebūtina.

Ar reikalinga operacija, gydytojas dažniausiai sprendžia įvertinęs visus klinikinius duomenis kartu su moterimi. Yra bendrieji klinikiniai simptomai dėl kurių siūlomas operacinis gydymas.

Tai: didelės miomos, greitas augimas, gausūs kraujavimai iš gimdos ir mažakraujystė, skausmai, aplinkinių organų ( šlapimo pūslės, žarnyno ) funkcijos sutrikimas.

„Šiandien, operuojant moteris dėl miomų, pirmenybė teikiama tausojančioms operacijoms. Kai kurias atvejais galima užkimšti miomos kraujagysles, dėl to jos sumažėja arba neauga“, - pasakoja Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Akušerijos ir ginekologijos centro vadovas.

Paveldimos – 40 proc. atvejų

Miomų kilmė, kaip teigia doc. J. Ališauskas, nėra žinoma. Žinoma, kad apie 40 procentų atvejų - paveldima. Dėl to efektyvios profilaktikos nėra. Kai kurias atvejais, pasak gydytojo, galima gydyti vaistais. 

„Gali būti, kad miomos gali trukdyti pastoti, ar išnešioti nėštumą. Tada rekomenduojama jas šalinti chirurginiu būdu. Anaiptol ne visos miomos trukdo motinystei“, - tvirtina „Medicinos diagnostikos ir gydymo centro“ gydytojas.

Jis taip pat priduria, kad nėštumas ir gimdymas didesnės įtakos miomų augimui neturi.

Pieno produktai mažina riziką?

Gimdos miomos yra viena labiausiai paplitusių moterų ligų.

Bostono (JAV) universiteto ginekologų teigimu, gausus pieno produktų vartojimas gali sumažinti gimdos miomų riziką. Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 59 tūkst. moterų. Stebėjimo periodu 6 tūkst. moterų atsirado gimdos miomų. Bandydami nustatyti, kas gali nuo jų apsaugoti, mokslininkai atrado, kad riziką smarkiai sumažina pieno produktų vartojimas.

Mokslininkai teigia, kad moterys, valgiusios pieno produktus, šia riziką sumažino 30 proc. Pasak ginekologų, vienas didžiausių pieno privalumų sveikatai yra tas, kad jis aprūpina kalciu ir magniu. Kita vertus, pieno produktuose yra gyvulinių riebalų, kurie gali padidinti cholesterolio lygį, todėl mokslininkai ėmėsi kurti kalciu praturtintus vaistus, kurie apsaugotų nuo gimdos miomų.

Gimdą visada galima išsaugoti pašalinant tik miomą

Mioma – tai auglys, kurio vien buvimas nėra indikacija operaciniam gydymui. Kartais gimdos miomos gali nesukelti jokių simptomų – tai pasitaiko iki 50 proc. atvejų. Jos retai supiktybėja, todėl laikomos nepiktybėjančiu naviku (augliu).

Operuojama, kai dėl miomos atsiranda simptomų, t. y. tam tikrų nepatogumų ar sveikatos sutrikimų.

Miomos retai virsta piktybiniais navikais, o per menopauzę sumažėja ir kalcifikuojasi. Jei miomos dydis viršija 6 cm, ji gali pradėti spausti mažojo dubens organus ir venas, tapti venų stazės ir venų trombozės mažajame dubenyje bei kojose priežastimi. Laimė, tokie atvejai pasitaiko gana retai.

Labai svarbu, kurioje vietoje pradeda formuotis ir augti mioma. Jei ji auga į gimdos ertmę, net ir būdama maža gali sukelti gausų kraujavimą per mėnesines, tapti nevaisingumo priežastimi.

Įprastai dėl miomų nejaučiama skausmo. Susirūpinti reikėtų, jei moteris gausiai kraujuoja, nes dėl to gali išsekti organizmas ir prasidėti anemija. Jei kraujavimo priežastis yra mioma, vienintelė efektyvi gydymo priemonė – operacija.

Dar visai neseniai viena populiariausių ir dažniausių išeičių buvo chirurginis naviko pašalinimas kartu su gimda. Šiandien situacija kardinaliai pasikeitusi. Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojas akušeris-ginekologas, med. dr. Gediminas Mečėjus sako, kad „jei mioma tampa moters sveikatos problema, ją reikia šalinti, bet šalinti reikia tik miomą. Ir pagrindinis akcentas: visada galima pašalinti tik miomą, išsaugant gimdą.

Gimdos miomų sukeliami simptomai

Visoms moterims rekomenduojama bent kartą per metus apsilankyti pas ginekologą. Tačiau jau pajutus bent menkiausius simptomus vertėtų nedelsti ir pasitikrinti.

Kokius simptomus sukelia gimdos miomos:

1. Gausios mėnesinės,
2. kraujavimas tarp menstruacijų,
3. nevaisingumas,
4. pilvo apimties padidėjimas,
5. šlapinimosi sutrikimai (ypač dažnas šlapinimasis),
6. skausmas pilvo apačioje, strėnų maudimas (šie simptomai retai būna dėl miomų).


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis