10 garsiausių pasaulio šnipių - nuo rašytojų iki šokėjų ir meilužių (FOTO)

Tikros istorinės asmenybės - šnipės, kurias gyvenimas privertė imtis gana nemoteriško ir labai pavojingo darbo.

Savaitės populiariausi straipsniai:
- Astrologė Rita: prasideda Jaunatis - kaip elgtis? Pranašystės 2014-iems metams
- Ginekologijos skyriuje išgyvento košmaro nepamiršiu visą gyvenimą
- Neįprasti didžių istorinių asmenybių seksualiniai polinkiai

10. Violette Szabo

Esate kada nors žaidę žaidimą Velvet Assasin? Jei taip, tai turbūt prisimenate II pasaulinio karo specialiųjų operacijų agentę Violette Szabo. Taigi, šis žaidimas paremtas jos gyvenimo istorija.

Vida Press
Mergina gimė Prancūzijoje, tačiau ji su savo šeima iškeliavo į Londoną. Ten mergina susitiko ir susižadėjo su Prancūzijos kariu Étienne Szabo. Tuomet jai buvo 19 metų, o jis buvo daugiau nei 10 metų vyresnis. Praėjus dvejiems metams po vestuvių, jis buvo nužudytas karo lauke, todėl nesusitiko su savo dukra, kuri gimė du mėnesiai prieš tėvo mirtį.

Violette Szabo su vyru
Vida Press
V. Szabo, būdama slapta agente iškeliavo į Prancūziją, kur planavo geležinkelio susprogdinimą, trukdė priešams tarpusavyje tartis ir perdavinėjo slaptą informaciją. Šiek tiek vėliau, ji buvo pagauta ir paimta į nelaisvę po kovos su naciais. Moteris buvo kankinama ir, galiausiai, išvežta į Ravensbrück koncentracijos stovyklą, kur buvo nužudyta. Jai buvo vos 23 metai. Remiantis moters gyvenimo istorija buvo parašyta knyga, o vėliau ir pastatytas filmas. Knyga ir filmas vadinasi – „Raižyk jos vardą su pasididžiavimu“ (ang. ,,Carve Her Name with Pride“).
Scena iš kino filmo
Vida Press

9. Josephine Baker

Prancūzų numylėta atlikėja Josephine Baker buvo nuostabi dainininkė ir šokėja iš Sent Luiso. Tiesą sakant, ji buvo tokia visų mėgstama ir šlovinama, kad apakę naciai iš meilės jai net nebandė patikrinti jos natų sąsiuvinio per II pasaulinį karą, nors ten, sunkiai įmatomu rašalu, buvo parašyta nemažai Prancūzijos pasipriešinimo paslapčių ir naudingos informacijos.

Josephine Baker
Vida Press
Josephine įdėjo daug pastangų, kad afroamerikietės moterys įgytų daugiau teisių, todėl ji buvo mylima Prancūzijoje iki pat savo gyvenimo pabaigos. Moteris buvo taip pat svarbus JAV piliečių teisių judėjimo simbolis. ,,The Josephine Baker Story“ – biografinis filmas, pasirodęs 1991 metais, iškovojo Emmy apdovanojimą.

8. Stephanie von Hohenlohe

Stefani von Hohenlohe sugebėdavo prasiskinti sau kelią į aukštuomenę visur, kur tik eidavo. Viskas prasidėjo nuo romano su Austrijos karališkosios šeimos atstovu, nuo kurio ji susilaukė kūdikio. Vėliau ji tapo nežymaus vokiečių didiko žmona ir dar ilgą laiką po nutrūkusių santykių galėjo save vadinti princese.

Stephanie von Hohenlohe
Vida Press
Dėl savo aukšto statuso ir neatsispiriamo šarmo, vėliau moteris tapo Londono socialinė ikona ir tarpininkė tarp nacių režimo ir gailestingos aukštuomenės. Kaip artima patikėtinė, ji buvo dažnai kviečiama į Hitlerio namus tam, kad pasikalbėtų ir duotų patarimų šių namų gyventojams. Beje, ji buvo žydė ir Hitleris apie tai žinojo. Taigi, Stephanie sekė paskui savo mylimąjį iki JAV, tačiau vietinė valdžia ją palaikė tokia pavojinga, kad iki pat karo pabaigos buvo laikoma nelaisvėje. Moteris buvo profesionali šnipė – aktyviai padėjo kurti Hitlerio prototipą JAV saugumo tarnyboms.

7. Noor Inayat Khan

Ši šnipė buvo žinoma dar ir kodiniu vardu – Madeleine. Rusų tautybės gražuolė turėjo ir indiško, ir amerikietiško kraujo. Ji tarnavo kaip radijo operatorė Prancūzijos pasipriešinimo metu per antrąjį pasaulinį karą. Kai buvo mažas vaikas, kartu su tėvais išsikraustė į Londoną, o dar vėliau - į Prancūziją. Mokėsi Sorbonos mieste, kur pradėjo rašyti knygas vaikams bei vesti laidas per Prancūzijos radiją. Karo pradžioje ji grįžo į Angliją, kur įstojo į Moteriškųjų oro pajėgų centrą, o vėliau - į Specialiųjų operacijų padalinį, kur geros prancūzų kalbos žinios leido jai tapti puikia šnipe.

Noor Inayat Khan
Vida Press
Kai naciai surado jos buveinę, jai pavyko pasprukti, tačiau vėliau moteris buvo išduota ir suimta. Suėmimo metu ji neatskleidė jokios svarbios informacijos ir netgi keletą kartų sugebėjo pabėgti nuo savo skriaudikų, kol galų gale ją pagavo ir išsiuntė į Dachau, ten ji ir buvo nužudyta. Jai buvo vos 30 metų. Knyga apie jos gyvenimą pavadinimu „Šnipė princesė“ (ang. ,,Spy Princess“) šiuo metu yra ekranizuojama.

6. Belle Boyd

Per Pilietinį karą būti viešbučių valdytoja vidurio Virdžinijoje turėjo savo privalumų ir Belle Boyd, dar žinoma kaip ,,Atsitraukimo Kleopatra“ (ang. ,,Cleopatra of the Secession“), puikiai tai žinojo. Kai dar buvo visai jauna, ji pradėjo aktyviai dirbti, kad galėtų apginti Pietinę pakrantę.

Belle Boyd
Vida Press
Pasitelkus savo charizmą, iš Jungtinių Pajėgų kario, kuris tarnavo šalia jos viešbučio, jai pavyko išpešti daug slaptos informacijos ir perduoti ją Konfederatams. Neretai ji naudojosi viena iš savo vergių, kaip, pavyzdžiui, Eliza Hopewell, kad galėtų persiųsti reikiamas žinutes su informacija. Suimta, tačiau vėliau paleista į laisvę, Belle Boyd keliavo po JAV ir pasakojo savo gerbėjams šnipinėjimo istorijas.

5. Elizabeth Van Lew

Štai kitoje barikadų pusėje, tame pačiame Virdžinijos mieste, turime Elizabeth Van Lew. Ji lankė Kvakerio (ang. Quaker) vidurinę mokyklą ir tapo aktyvi šalininkė. Ji reikalavo, kad jos šeima paleistų visus vergus, o kai prasidėjo pilietinis karas, rado dar vieną išeitį, kaip pasiekti savo tikslą: įkūrė šnipų grupuotę, kuri Ričmonde ir kituose miestuose ieškojo naudingos informacijos ir padėjo Jungtinių Pajėgų kariams, įkalintiems Konfederatų kalėjimuose, atnešdami jiems maisto ir kitų reikalingų dalykų. Elizabeth taip pat aptiko daug svarbios informacijos apie Šiaurinę pakrantę, tad galėjo perduoti ją savo palaikomai pusei.

Elizabeth Van Lew namas
Vida Press

4. Virginia Hall

Virginija Hall mokėsi Harvardo ir Kolumbijos universitetuose, tačiau nuo seno labai norėjo pakliūti į Užsienio ministeriją – atrodė, kad ši svajonė tik ir liks svajone, nes V. Hall sugebėjo pati peršauti sau koją medžioklės metu. Peršauta koja turėjo būti dalinai amputuota.
Vis dėlto jos negalia jai nesutrukdė įstoti į Britanijos specialiųjų agentų draugiją, o vėliau ir į JAV Strateginę Ministeriją.

Virginia Hall
Vida Press
Jau greitai moteris tapo viena iš ieškočiausių nacių priešių. Ji surado ir išdavė labai daug slaptos ir svarbios informacijos, taip pat sugebėjo ištreniruoti nemažai į pasipriešinimą režimui kilusių žmonių. Žiemą, vienos misijos metu, jai teko emigruoti į Ispaniją per kalnus pėsčiomis (priminsime, ji buvo luoša). Vėliau moteris įstojo į CŽV. Na, o 2008 metais apie ją išėjo knyga „Vilkai prie durų: tikroji geriausios Amerikos šnipės istorija“ (ang. ,,The Wolves at the Door: The True Story of America’s Greatest Female Spy“) .

3. Krystyna Skarbek

Po to, kai naciai įsiveržė į jos gimtąją Lenkiją, Krystyna Skarbek pradėjo savanoriauti Britų specialiųjų operacijų tarnyboje. Labai greitai jai priskyrė naują vardą – Christine Granville. Ji buvo puiki slidininkė, todėl galėjo lengvai slidinėti kalnais tarp Lenkijos ir Vengrijos bei taip perduoti reikalingą informaciją. Ji sugebėjo pabėgti nuo savo pagrobėjų apsimesdama ligone, o vėliau, apsimetusi įtakingo priešininkų karininko dukterėčia, netgi sugebėjo savo komandos narį išlaisvinti iš kalėjimo. Ji taip pat galėjo būti pirmoji Džeimso Bondo mergina, nes „Bondo“ knygos autorius Ian Fleming galėjo būti įkvėptas būtent jos, kuomet parašė savo pirmąją istoriją apie slaptąjį agentą ir jo merginas. Kai išėjo iš specialiųjų pareigų tarnybos, Krystyna dirbo kruiziniame laive, tačiau 1952 metais ji buvo nužudyta savo bendradarbio.

2. Nancy Wake

Nancy Wake gimė Naujojoje Zelandijoje, užaugo Australijoje ir tuomet, būdama paauglė, išvyko į Niujorką, o vėliau patraukė į Europą, kur dirbo kaip pranešėja spaudai. Naudodamasi savo žurnalistės statusu, ji galėjo persiųsti daug naudingos informacijos Prancūzijos pasipriešinimo judėjimui.

Vida Press
Vėliau ji įstojo į specialiąsias pajėgas ir įkūrė šnipų tinklą, kuris buvo toks sėkmingas, kad ji net buvo ieškomiausias Gestapo žmogus. Nancy buvo pravardžiuojama baltąja pelyte, nes jos neįmanoma sugauti. Jos daug kas bijojo dėl gebėjimo atrodyti moteriškai ir patraukliai ir tuo pačiu metu elgtis brutaliai (ji gebėjo nužudyti vyrą plikomis rankomis). Po karo ji gavo nemažai apdovanojimų.

1. Mata Hari

Ar dažnai šnipo istorija yra tokia žadinanti jausmus, kad jos pavadinimas tampa simboliu? Žinoma, kalbame apie Džeimsą Bondą. Tačiau tai tik personažas, o štai Mata Hari yra tikra. Ji gimė Nyderlanduose su ne tokiu dramatišku vardu – Margaretha Geertruida Zelle. Ji atsiliepė į skelbimą laikraštyje, kuriame pagyvenęs vyrukas ieškojo žmonos. Taip ji atsidūrė Indonezijoje. Nelaiminga santuoka ir susižavėjimas vietine kultūra privertė ją pakeisti vardą į Mata Hari. Kuomet ji grįžo į Europą, Hari tapo sensacija Paryžiuje, kur jos egzotiški šokiai vienus džiugino, o kitiems kėlė neapykantą.

Vida Press
Per pirmąjį pasaulinį karą, ji keliavo laisvai per visą Europą ir buvo įtariama dėl vokiečių šnipinėjimo, o vėliau suimta ir sušaudyta 1917 metais. Ji pati teigė, jog šnipinėjo prancūzus, tačiau nei viena versija nebuvo iki galo įrodyta. Mata mirtis tik padidino susidomėjimą jos istorija, o 1931 metais gražuolė Greta Garbo jau vaidino ją filme. Vėliau Mata Hari tapo populiariu personažu populiariojoje kultūroje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis