Kaip pavasarį sustiprinti organizmą. RECEPTAI

Sugrįžus pavasariui, kai dažnas jau būname persirgęs gripu ar paprastu peršalimu, neretai jaučiamės išsekę: trūksta energijos ir geros nuotaikos. Kuo galime sustiprinti savo organizmą, kol neprasikalė pirmosios dilgėlės ir kiti lietuviški žalumynai?

Apie tai pasakoja UAB „Corpus sanum“ šeimos gydytoja Larisa Arlauskienė ir mitybos technologė kavinės „Suara“ vadovė Zeta Štarkevičienė.

Salieras

Žinovai sako, kad salierų valgome per mažai, o ši daržovė labai vertinga. „Sutarkuokite apvalius gumbus ir juos užpilkite tokiu užpilu: į aliejų pridėkite smulkintų riešutų, džiovintų dilgėlių, šalavijų, saulėgrąžų, kalendros miltelių ir viską išmaišykite. Šis užpilas tiks daržovių salotoms paskaninti“, – teigia Z. Štarkevičienė. Salieras vartojamas ne tik salotoms, bet ir apkepams, sriuboms, o aliejuje apkeptos saliero riekelės – gardus karštasis patiekalas.

Savaitės skaitomiausi straipsniai;
- Garsi anglų rašytoja, vadinta bloga žmona ir pamišėle
- 8 gudrybės, kaip aprangai suteikti prabangos įspūdį
- 5 naudingiausi kambariniai augalai pagal fengšui

Pasak šeimos gydytojos Larisos Arlauskienės, salieras naudingas mūsų sveikatai, nes padeda malšinti skausmą, alergijos simptomus. Vyresnio amžiaus žmonėms patartina vartoti salierų šaknis, nes jos iš organizmo šalina šlakus. Salieras stiprina organizmą fizinio krūvio metu, todėl jo reikėtų valgyti sunkiai dirbantiems ar aktyviai sportuojantiems. Įdomu ir tai, kad salieras laikomas ir afrodiziaku.

Citrinžolė

Malonaus stipraus citrinos kvapo citrinžolė turi ne tik stiprų antimikrobinį poveikį, bet ir gerina nuotaiką, kas itin svarbu po ilgos žiemos. „Smulkintas citrinžoles sumaišykite su smulkintomis paprikomis. Šis mišinys – puikus sriubų prieskonis. Citrinžolė suteikia aromato troškiniams, mėsos (vištienos, kiaulienos, jautienos) ir žuvies kepsniams, jūros gėrybėms“, – pataria Z. Štarkevičienė.

Pasak gydytojos L. Arlauskienės, naudinga gerti ir citrinžolės arbatą, ypač pavargus ar peršalus. Ji ramina, gerina virškinimą, mažina kūno temperatūrą.

Šalavijas

Z. Štarkevičienės teigimu, tai aštrus kiek kartokas prieskonis, kurį sutrynus galima naudoti salotoms, sriuboms, mėsos patiekalams. „Šalavijo arbata padeda ir peršalus: lengvina kvėpavimą, mažina gerklės skausmą, skystina gleives ir padeda atsikosėti“, – sako gydytoja L. Arlauskienė.

Gelsvė

Ši prieskoninė žolė, ypač sudžiovinta, skoniu ir kvapu primena grybus. Gelsvė gana plačiai naudojama gaminant valgį. Skaninkite gelsve salotas, sriubas, troškinius, mėsos, žuvies ir daržovių patiekalus.

Liaudies medicinoje gelsvė naudojama nuo širdies, plaučių, kepenų negalavimų. Gelsvės arbata ramina nervus, turi antibakterinį poveikį. „Tačiau jos reikėtų vengti, jeigu sergate lėtiniu skrandžio uždegimu, nes gelsvė dirgina skrandžio gleivinę“, – pataria gydytoja L. Arlauskienė.

Vitamininės arbatos

Pasak mitybos specialistės Zetos Štarkevičienės, atėjus pavasariui reikėtų dažniau gerti natūralių vitamininių arbatų. Labai naudinga yra sumaltų erškėtuogių uogų ar kadagių spyglių (ar uogų) arbata. Ji geriama šilta arba vėsi, kaip tonizuojamasis gėrimas.

Pavyzdžiui, kadagių spyglių arbata ruošiama taip: sumalkite arba smulkiai supjaustykite spyglius, juos užpilkite karštu vandeniu ir pakaitinkite vandens vonioje 15 min.

Arba užpilkite spyglių mišinį vandeniu (1 l vandens – 1 valgomas šaukštas spyglių) ir valandą palaikykite termose. Gerkite šią organizmą stiprinančią vitamininę arbatą, paskaninę šaukšteliu medaus.

„Tačiau spyglių arbatą reikėtų gerti retai. Be to, kadagių spyglių ar uogų arbata nerekomenduojama sergant inkstų ligomis“, – įspėja šeimos gydytoja.

„Kelias erškėtuogių arba kadagių uogas galima įberti į raugintų kopūstų sriubą, tuomet sriuba bus maistingesnė“, – pataria pašnekovė.

Imbieras

Jame esantys fenoliai gerina virškinimą, atpalaiduoja skrandžio raumenis. Mokslininkų nustatyta, kad imbieras ne tik naikina virusus ir bakterijas, bet ir slopina pykinimą, susijusį su nėštumu ar chemoterapija. Jeigu vartojate vaistus, imbierą vartokite atsargiai, nes jis gali padidinti ar sumažinti kai kurių poveikį.

Imbieras tinka tiems, kurie nori atsisakyti rytinės kavos. Mitybos specialistė pataria gerti imbiero arbatą su citrina. Užplikykite 10–20 g imbiero, įdėkite truputį mėtų, melisų arba kitų vaistažolių pagal skonį. Toks gėrimas suteikia žvalumo ne mažiau nei rytinė kava.

„Vitamininė arbata su citrina, įtarkavus imbiero šaknies ar įbėrus imbiero miltelių, geriama peršalus ir pavasarį, kai norite sustiprinti organizmo atsparumą, suteikti kūnui daugiau energijos“, – teigia Zeta Štarkevičienė.

Cinamonas

Teigiama, kad kvapnusis cinamonas turi antibakterinių savybių, naudingas linkusiems į diabetą, be to, gerina nuotaiką, atpalaiduoja. Kasdien vartojant cinamono, sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje, susireguliuoja kraujospūdis.

Cinamonas plačiai vartojamas įvairių šalių virtuvėse. Jis ne tik tinka konditerijos gaminiams, bet sustiprina ir aštrių vištienos, kalakutienos ar jautienos patiekalų skonį. „Cinamono berkite į plovą, košes, morkų, moliūgų troškinius, pyragus, – pataria maisto technologė. – Pavyzdžiui, labai tinka cinamonas kepant morkų pyragą, taip pat gardi cinamonu pabarstyta silkė.“

Norite skanaus gėrimo? Į stiklinę įdėkite truputį cinamono lazdelės ar miltelių ir vieną gvazdikėlį, užpilkite verdančiu vandeniu. Po kelių minučių galėsite mėgautis skania arbata.

Česnakas

Jeigu norite nesirgti ar sustiprėti, suvalgykite po skiltelę česnako tris kartus per dieną. Mitybos specialistė pataria ant daržovių salotų užpilti išspaustų česnakų sulčių.

„Česnakas saugo nuo aterosklerozės, tai stiprus antioksidantas, antibiotikas“, – sako gydytoja L. Arlauskienė.

2007 m. Vakarų Australijos universiteto mokslininkai nustatė, kad žmonės, valgantys česnaką, rečiau peršąla, o ir serga perpus trumpiau. Tačiau česnaką reikėtų atsargiai vartoti turintiems kraujo krešėjimo problemų, nes didesnis česnakų kiekis skystina kraują.

Pasak Z. Štarkevičienės, stipriausią poveikį sveikatai turi švieži česnakai, auginti Lietuvoje. Česnakus laikykite tamsioje vėsioje gerai vėdinamoje vietoje, kad apsaugotumėte nuo tiesioginių saulės spindulių ir šviesos.

Svogūnas

„Svogūnas naudingas ne tik gydant peršalimą, bet ir stiprinant organizmo atsparumą peršalimo ligoms, kurių antroji banga paprastai nuvilnija ir pavasarį. Svogūnas dezinfekuoja burnos ertmę, stiprina dantenas, naikina virusus, mikrobus“, – pasakoja gydytoja.

„Pasistenkite kuo dažniau valgyti svogūnų laiškų, dėkite jo į salotas ir kitus patiekalus. Nepatingėkite kartkartėmis bent porą minučių laiškų ir pakramtyti“, – pataria Z. Štarkevičienė.

Vitaminų pagardas

2 puodeliai petražolių šaknų
4 česnako skiltelės
1 aitrioji paprika
1/2 svogūno galvutės

Sutrinkite petražoles, česnakų skilteles, aitriąsias paprikas, sutarkuokite svogūną ir viską sumaišykite į vientisą masę. Tai puikus vitaminingas pagardas pavasarį, tinka kepintoms daržovėms, mėsos ar makaronų patiekalams.

Jėgų suteikiantis skanėstas - imbieras, citrina ir medus (1:1:1)

Nuplautą imbiero šaknį ir citriną su žievele sutarkuokite smulkia trintuve. Pridėkite medaus ir viską gerai išmaišykite. Ši tyrelė stiprina imuninę sistemą, sugrąžina fizines jėgas.

Rekomenduojama šio skanėsto kasdien suvalgyti po kelis šaukštelius.

Daržovių troškinys su imbieru

1 stiklinė kubeliais pjaustytų morkų,
½ stiklinės supjaustyto saliero gumbo,
1 stiklinė kalafiorų,
½ stiklinės lęšių,
1 svogūno galvutė,
3 skiltelės česnako,
4 valg. šaukštai aliejaus,
1 valg. š. miltų,
1 valg. š. tarkuoti imbiero,
1 stiklinė vandens.

Aliejuje pakepinkite 2 min. česnaką, morkas, svogūną, po to pridėkite miltų ir dar 1 min. pakepinkite. Salierą, kalafiorą, lęšius sudėkite į puodą ar troškintuvą, užpilkite stikline vandens ir troškinkite 15 min. ant mažos ugnies. Po to į tą patį puodą sudėkite aliejuje pakepintas daržoves, viską lengvai išmaišykite ir dar patroškinkite 5 minutes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis