Juozo Statkevičiaus kūryba iš arti: paroda visiems!

Per kelis kūrybos metus „bohemiečiai“ sukaupė nemažą lobį: scenoje įgyvendinę dešimt skritingų operų, joms skirtus garsiausio Lietuvos dizainerio Juozo Statkevičiaus kurtus kostiumus šiandien jau skaičiuoja tūkstančiais. Idėja juos eksponuoti kilo jau seniai, deja, vis nepavykdavo rasti nuolatinei, besikeičiančiai ekspozicijai tinkamos ir kiekvienam prieinamos erdvės.

Ilgai ieškoję, „bohemiečiai“ savo kintančias parodas iki pat liepos mėnesio rengs 2-ajame prekybos ir pramogų centro „Panorama“ aukšte. Iki balandžio 29 d. čia puikuosis jau gegužės pradžioje Kongresų scenoje pasirodysiantys „Visos jos tokios“ kostiumai. Taigi, prieš išvysdami spektaklį, žiūrovai gaus progą susipažinti su aukštosios mados kūriniais iš arti, o taip pat pasisemti idėjų ateinančiam karštajam sezonui.

Gegužės 1, 2, 4 dienomis „Vilnius City Opera“ (VCO) kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru kviečia visus pasidžiaugti vizitu Kaprio saloje, skambant V. A. Mocarto operai „Visos jos tokios“. Dalios Ibelhauptaitės režisuotame spektaklyje išvysime talentingiausius Lietuvos solistus: Kostą Smoriginą, Viktoriją Kaminskaitę, Tadą Girininką ir Viktoriją Miškūnaitę. Prabanga ir elegancija dvelkiantį solistų stilių scenoje kūrė nepakartojamas Juozas Statkevičius, kurio operoms kurti kostiumai pagaliau bus pristatyti ir atskiroje parodoje, prekybos ir pramogų centre.

„Šiame spektaklyje yra panaudoti drabužiai iš kelių mano haute couture kolekcijų, taip jiems suteikiamas antras gyvenimas teatro scenoje, be to jie įgauna didelę išliekamąją vertę. Aukštosios mados drabužiai siuvami iš geriausių medžiagų, naudojama labai daug rankų darbo apdailos, tačiau jie turi būti ne tik gražūs, bet ir patogūs. Tai, jog jie naudojami teatro scenoje, tik patvirtina jų funkcionalumą,“ - apie kolekciją pasakojo dizaineris.

Iš tiesų, kaip sakė J. Statkevičius, šias sukneles galima dėvėti ir šią vasarą. Garsus kūrėjas dalinosi ir mintimis, pastebėjimais apie tai, jog specialiai kostiumams ir madai skirto muziejaus Vilniuje nėra, todėl dauguma sukurtų darbų pasibaigus spektaklių rodymui yra tiesiog suaikinami arba atiduodami teatro muziejui, kuriame yra daugiau saugomi, nei eksponuojami. O gaila! Juk pažintinis ir edukacinis momentas, ypatingai jauniems dizaineriams, yra labai svarbus: galėti ateiti, pasidomėti, paliesti kiekvieną siūlę yra nepakartojamas potyris.

Dažnai teatro scenai kuriami kostiumai prabangiai ir įspūdingai atrodo tik stebint iš toli, - pasižiūrėjus iš arčiau gali pamatyti nekokybišką darbą, prastas siūles. Siūdami sceninius rūbus kai kurie net nežiūri į išvirkštinę jų pusę... Visi J. Statkevičiaus kostiumai yra pasiūti taip, jog juos dėvėti galima ir kasdieniame gyvenime. Čia naudojamos aukštos klasės medžiagos, puoštos rankų darbo apdaila. Į šiuos kostiumus įdėta tiek laiko, kiek jo skirti gali tik aukščiausiajai madai haute coututre kolekcijas ruošiantys dizaineriai. Taip ir gimė idėja žiūrovui atskleisti, parodyti iš arti šių kūrinių detalumą, spalvų derinius ir aplikacijų įvairovę.

„Aš ateinu į teatrą ir galiu fantazuoti ką tik noriu. Teatre aš išmokau labai daug dalykų, kuriuos vėliau galiu pritaikyti savo klientams. O tai, kas nepateko ant podiumo, labai gerai atrodo scenoje. Man teatras davė visai kitą matymą ir nesuprantu žmonių, kurie jo nemyli ir nesupranta. Vadinasi jie tikrai kažkokio vieno varžto neturi, nes teatras yra labai didžiulis dalykas,“ - apie kūrybą teatre pasakoja Statkevičius.

Pasibaigus „Visos jos tokios“ kostiumų parodai, VCO kvies smalsuolius susipažinti su XIX a. Anglijos atspindžiais, - kultiniam miuziklui „Svynis Todas“ kurtais kostiumais.

VCO inf.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis