Ko nežinojote apie kruopas, miltus ir makaronus

Sužinokite, kokius miltus naudoti kepant pyragus, o kokius sausainiams. Kaip virti kruopų košę, kad ji nesutrikdytų žarnyno veiklos.

KRUOPOS

– sveikas ir nebrangus, visiems prieinamas patiekalas, o ypač norintiems sulieknėti.

5 svarbūs faktai apie kruopas:

* Tai lėtai įsisavinamų angliavandenių šaltinis, nuo kurių nestorėjama.
* Tai puikus vitaminų B, magnio, mangano, fosforo, kalcio, geležies šaltinis.
* Tai augaliniai baltymai, kurie reikalingi, kaip ir gyvūninės kilmės baltymai.
* Tai sotus maistas, neapkraunantis virškinimo organų, be to, nebrangus.
* Tai ląsteliena, kurios šiuolaikinių žmonių virškinamajam traktui be galo trūksta.

Shutterstock nuotr.
Kiek suvalgyti? Rekomenduojama košės porcija – tiek, kiek tilptų į delnus.

Kaip virti? Skysta košė gali sutrikdyti žarnyno motoriką, esant vidurių užkietėjimui tokia nenaudinga. Greita arba garpuodyje išvirta košė stimuliuoja žarnyno veiklą.

Su kuo virti? Kruopose esantis baltymas laikomas nevisaverčiu, jam stinga kelių aminorūgščių, daugiausia – lizino. Verdant košę su pienu baltymo sudėtis normalizuojasi.

Kam nepatartina valgyti košių? Jei sergama podagra, jei inkstuose ar šlapimo pūslėje yra akmenų.

MILTAI

- norint išsikepti skanų pyragą, neužtenka vien tik gero recepto. Ne mažiau svarbu mokėti išsirinkti tinkamai sumaltus miltus. Ar žinote, kad mielinis pyragas bus gardesnis jei naudosite miltus, kuriuose yra daugiau glitimo, o sausainiai prie arbatos bus trapesni, jei jų tešlą minkysite iš mažesnio glitimo miltų.

Fotolia nuotr.
Miltų rūšys:

* Žymėjimas raidėmis (B, C, D, E, F) parodo glitimo kiekį. Plikytai ar mielinei tešlai reikia, kad glitimo kiekis būtų kuo didesnis – tuomet tešla geriau kyla (C ar D). Kepant kepinius iš trapios arba biskvitinės tešlos, tinka ir mažesnio glitimo miltai, pažymėti D ar E raidėmis. Vafliams gali būti naudojami E raide žymimi miltai.

* Skaičius (405, 550, 812, 1050, 1600, 1700) nurodo „pelenų“ kiekį (pelenų sudėtyje yra mineralinių medžiagų) bei miltų spalvą.

* Kvietiniai rupūs miltai gaunami rupiai sumalant kviečių grūdus ir iš dalies pašalinant sėlenas ir gemalus.

* Ruginiuose miltuose gausu svarbiausių aminorūgščių, B ir E grupės vitaminų, mineralinių medžiagų bei mikroelementų (magnio, geležies, cinko, mangano).

* Rupūs ruginiai miltai gaunami rupiai sumalant rugių grūdus ir pašalinant nedidelį kiekį arba visiškai nepašalinant sėlenų.

* Kepiniai iš ruginių miltų ilgai išlieka švieži. Iš ruginių miltų iškepta duona turi storą plutą – tai jos išskirtinis bruožas. Tačiau kepant kepinius su ruginiais miltais nepamirškime, jog šiems miltams reikia daugiau vandens negu kvietiniams.

* Viso grūdo miltai gaunami sumalant valytus sveikus grūdus. Juose yra visos grūdui būdingos sudėtinės dalys proporcijomis, būdingomis sveikam grūdui.

* Pasaulyje yra atlikta daugybė tyrimų, įrodančių viso grūdo miltų naudą žmogaus sveikatai. Juk jie yra tarsi maistinių medžiagų, biologiškai aktyvių junginių ir skaidulinių medžiagų kompleksas, pasižymintis labai efektyviu teigiamu poveikiu mūsų organizmui. Skaidulinės medžiagos, esančios viso grūdo miltuose, laikomos puikia širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, virškinamojo trakto ligų, svorio sutrikimų ir kitų negalavimų prevencine priemone.

* Viso grūdo miltai gali būti malami tik iš labai kruopščiai atrinktų, sveikų ir geros kokybės grūdų. Viso grūdo miltus rekomenduojama laikyti šaltai, kadangi šie miltai greičiau genda ir gali apkarsti.

MAKARONAI

- vienas svarbesnių maisto produktų. Kai kurių tautų kulinarijoje galintis pakeisti kitus ląstelieną turinčius produktus: duoną, košes, ryžius, šakniavaisius. Makaronai gaminami iš miltų ir vandens bei kitų papildomų produktų (kiaušinių, prieskonių, t.t.).

Vida Press
Kaip taisyklingai juos virti? Svarbiausia sąlyga - teisinga vandens, druskos ir makaronų proporcija. 100 g makaronų reikia 1 litro vandens, 10 g druskos ir šaukšto aliejaus. Druską suberkite tik vandeniui užvirus, prieš tai sumažinę ugnį, įpilkite šaukštą aliejaus. Makaronų, jei jie ilgi, nelaužykite - tiesiog suleiskite į puodą. Pageidautina neuždengti puodo dangčiu, antraip jie ištiš ar sulips. Virimo laikas paprastai rašomas ant pakelio.

KITI, NAUDINGI PRODUKTAI

Sėlenos – sveikiausia grūdo dalis. Sėlenų skaidulinės medžiagos skatina žarnyno peristaltiką ir tuštinimąsi. Jose gausu ląstelienos, kuri gerina virškinimą, neleidžia kauptis riebalams, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Tik 25-30 g sėlenų kiekvieną dieną! Sėlenas geriausia išbrinkinti vandenyje ir dėti į įvairias sriubas, garnyrus, košes. Jos gali būti vartojamos ir su jogurtu, pasukomis, vaisių ar daržovių sultimis, įmaišant kelis arbatinius šaukštelius į stiklinę pasirinkto gėrimo.

Kotletus ar žuvį apibarsčius sėlenomis, patiekalas įgauna malonų prieskonį. Sėlenų galima įmaišyti į tešlą kepant blynus ar pyragą.

gks.start.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis