Stuburo išvarža - kodėl ji nutinka?

Turbūt nerasime žmogaus, nežinančio, kas yra stuburo išvarža. Medikus smarkiai neramina faktas, kad stuburo išvaržos "jaunėja"...

Žmogaus stuburas – tai sudėtinga sistema sudaryta iš daugybės dalių: kaulų, sąnarių, raumenų, fascijų, raiščių. Stubure priskaičiuojama daugiau nei 70 sąnarių, daugybė raumenų, 32 (33) slanksteliai: 7 kaklo srityje, 12 krūtininėje, 5 juosmeninėje dalyse, 5 suaugę į kryžkaulį ir 4 – 5 suaugę į uodegikaulį (1 pav.).

Skirtingos formos, bet panašūs slanksteliai sudaro stuburo regionus. Stuburo regionas sudaro tam tikrus fiziologinius linkius: kaklinis, krūtininis, juosmeninis, kryžkaulio. Kartais vienas stuburo regionas gali turėti slanksteliu daugiau ar slanksteliu mažiau.

Visos slankstelių užpakalinės dalys formuoja stuburo kanalą, kuris apsaugo stuburo smegenis nuo išorinių pažeidimų. Beveik iš kiekvienos angos esančios tarp dviejų slankstelių į abi puses išeina po nervinę šaknelę . Kiekviena šaknelė įnervuoja tam tikrą kūno regioną.

Beveik tarp visų slankstelių yra tarpslankstelinis diskas. Viso jų stubure yra 23.

Tarpslankstelinį diską sudaro minkštuminis branduolys ir fibrozinis žiedas. Seniau buvo manyta, kad diskai atlieka stuburo amortizatorių vaidmenį, tačiau tai netiesa. Stuburo tarpslankstelinis diskas yra jungtis tarp dviejų slankstelių. Disko funkcija apsaugoti smulkiuosius slankstelio sąnarius nuo per didelio judėjimo, o amortizacinę stuburo funkciją palaiko fiziologiniai stuburo linkiai.

Tarpslankstelinio disko išvarža

Vienas iš dažnai pasitaikančių tarpslankstelinio disko patologinių pakitimų – susiformavusi tarpslankstelinio disko išvarža. Pasitaiko, kad lengvas disko pasigaubimas gali sukelti ypač didelius skausmus. Tačiau būna tokių atvejų, kad net ir masyvi išvarža nesukelia jokių pojūčių pacientui. Jei išvarža kaklinėje dalyje, skausmas ar maudimas gali būti jaučiamas rankoje, o iš juosmens – migruoti į sėdmenis ar kojas.

Sudėtingiausiais atvejais išvaržos gali užspausti nervą sukeldamos didžiulius skausmus, galūnių tirpimus, raumenų jėgos ir valdymo sutrikimus. Ypač sunkiais disko išvaržos atvejais juosmens apatinėje dalyje gali atsirasti šlapimo nelaikymas.

Išvaržos atsiradimo priežasčių yra daug, tačiau konkrečios priežastys iki šiol nėra tiksliai išaiškintos. Dažniausiai tarpslankstelinio disko išvaržos atsiradimas yra ilgas ir lėtinis procesas, priklausantis nuo daugelio veiksnių.

Tarpslankstelinių diskų išvaržos susiformavimo tikimybę didina šie faktoriai:

1. Sėdimas darbas.
2. Sunkus fizinis darbas.
3. Sąnarių ligos.
4. Pokyčiai stubure ir aplinkinėse struktūrose atsirandantys dėl amžiaus.
5. Nepilnavertiška mityba.
6. Nejudrus gyvenimo būdas.
7. Ankstesnės ar kartotinės stuburo traumos.
8. Individuali genetika.

Išskiriamos kelios tarpslankstelinių diskų išvaržų rūšys:

• Protruzija (besiveržiantis minkštuminis branduolys iš vidaus į išorę, provokuoja skaidulinio žiedo plyšimus);
• Prolapsas (besiveržiantis minkštuminis branduolys pasiekia užpakalinį disko kraštą, bet lieka izoliuotas išorinio skaidulinio žiedo sluoksnio);
• Ekstruzija (skaidulinis žiedas plyšta, minkštuminis branduolys iš disko prasiveržia į epidurinį tarpą – tarp stuburo kanalo sienos ir kietojo smegenų dangalo);
• Sekvestracija (minkštuminio branduolio fragmentai pasklinda epiduriniame tarpe).

Pacientai, kurie skundžiasi skausmais stuburo regione, viršutinėse ar apatinėse galūnėse pirmiausia turėtų kreiptis į kineziterapeutą. Šis specialistas atsakingas už žmogaus judėjimo funkcijas, judėjimo sutrikimus ir jų korekcijas bei atstatymą. Konsultacijos metu kineziterapeutas ne tik surenka svarbią anamnezę, bet ir lokalizuoja skausmo šaltinį, pobūdį ir kategoriją.

Kineziterapeutas atlieka pilną biomechaninį ištyrimą (įvertina kiekvieno sąnario būklę, judrumą). Tyrimo metu naudojami tik mokslu pagrįsti neurodinaminiai, ortopediniai, biomechaniniai, kineziologiniai testai. Konsultacijos metu pacientui išsamiai ir suprantamai paaiškinama jo ligos ar sutrikimo priežastis, galimos pasekmės ir gydymo planas. Dažniausiai gydymo sėkmė priklauso nuo individualių paciento sveikatos parametrų. Svarbu nedelsti ir kuo anksčiau kreiptis į tinkamos kvalifikacijos kineziterapeutą.

Straipsnį paruošė: PT Viktoras Zavadskas, PT Viktorija Raitelaitytė, MT PT Linas Valentukevičius

www.sveikaszmogus.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis