Kaip šiandien gyvena kadaise nudeginti Zdanių dvynukai

Jie tvirtai mina dviračio pedalus, energingai žaidžia su penkiamečiu broliuku Povilu ir išdidžiai atveria savo kambario duris.

Nepriekaištinga tvarka ir akį traukiantys apdovanojimai, papuošę kambario sienas ir lentynas. Medaliai, diplomai ir taurės simbolizuoja dvylikamečių brolių Lauryno ir Martyno pergales plaukimo baseine ir šokių aikštelėje.

Bendraamžiai juos mėgsta, o tėvai beprotiškai myli ir didžiuojasi. Iš pirmo žvilgsnio nė neįtartum, kad šiems berniukams, vos išvydusiems pasaulį, likimas skyrė šiurpų išbandymą – kovoti dėl savo gyvybės. Praėjus daugiau nei dvylikai metų po nelaimingo atsitikimo, LRT nutarė pažvelgti į Marijampolėje medikų apdegintų dvynių Zdanių gyvenimą šiandien.

LRT

„Jie įprato save matyti šiek tiek kitokius, nei kiti vaikai. Draugai jau seniai nekreipia į tuos skirtumus dėmesio, gal tik atostogaujant kartais pamatome smalsius žvilgsnius, nukreiptus į mūsų vaikus“, – sako marijampolietis Gintautas Zdanys. Vyrui antrina ir garsiųjų dvynukų motina. „Kai įvyko nelaimė, niekas nedavė nė vieno procento, kad jie išgyvens, o pažiūrėkit, į kokius vyrus išaugo. Į praeitį gręžiojamės retai, net nevartom nuotraukų albumų, kurie primintų sunkųjį periodą“, – sako Vilma Zdanienė, pastaraisiais metais vengianti žurnalistų dėmesio.

Ir vis tik šįsyk Zdanių šeima padarė išimtį. Laidos „Gyvenimas“ vedėjui Edvardui Žičkui parodė gausų šeimyninį video archyvą, kuriame sukaupti kadrai iš įsimintiniausių dvynių gyvenimo akimirkų – pirmoji kelionė į lietuvišką pajūrį, pirmasis nerangus šuolis į vandenį baseine, smagus trepsėjimas šokių aikštelėje, pergalės varžybose.

Ar laikas užgydė Zdanių šeimos fizinius ir emocinius randus? Kaip dvynukai, dėl kurių gyvybių prieš gerus dvylika metų meldėsi Lietuva, gyvena šiandien? Visi atsakymai – trečiadienį 19.20 val. LRT televizijos laidoje „Gyvenimas“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis