Ir vis dėlto - kodėl prancūzės nestorėja

Perskaičiusi Mireille Guiliano knygą „Kodėl prancūzės nestorėja“ (Valgymo malonumo paslaptys), nusprendžiau pasidalinti savo įspūdžiais. Ir visai nesvarbu - reikia koreguoti svorį ar ne - tokie pasiskaitymai maisto ir gyvensenos tema yra smagūs ir įdomūs, bent jau man, visada.

Populiariausi straipsniai:
- Turtingiausia amerikietė turėjo tik vieną suknelę
- Horoskopas 05.15-22: astrologai pataria, kaip išvengti neigiamų tendencijų įtakos
- I. Norkutės-Žvinienės gulimoji dieta: per savaitę - minus 2 kg
- Citrininis pusryčių pyragas

Labai nustebau, jog knygoje nebuvo užsiminta apie sviestą, būtent kuriuo pasižymi prancūziška virtuvė. Prisiminkime filmą „Julie & Julia”, kuriame nė vienas patiekalas neapsiėjo be šio produkto, o kur dar filme ištartas posakis mylimam žmogui: „Tu esi sviestas ant mano duonos…“. Oj kaip man šis filmas patiko ir patinka iki šiol, o kartų, matytų šį filmą, jau nė nesuskaičiuosiu.

Tad kaipgi tos prancūzės nestorėja?

Išskirsiu esminius aspektus pokyčių link.

* Registruokite tai, ką valgote. Kelias savaites užsirašykite tai, ką dedate į burną, ir visai nesvarbu, jog manote, kad ir taip atsiminsite – toks suvalgyto maisto registravimas bus pirmas žingsnelis pokyčių link. O juk svarbiausia – pozityvus nusiteikimas!

* Atpažinkite savo „priešus“. Suvalgytų patiekalų ir užkandžių sąraše atraskite dėsningumus: ką, kiek ir kada valgote, kokiomis aplinkybėmis ir kokioms nuotaikoms esant. Atpažinkite savo „priešus“, venkite jų arba bent jau mažinkite jų suvartojimo kiekį. Jei labai mėgstate šokoladą, tegul jis būna lyg apdovanojimas, pasilepinimas, bet ne visa šokolado plytelė, o keli gabalėliai, ir tik vietoj kažko, o ne šalia sočių pietų…

* Svarbiau kokybė, ne kiekybė; geriau mažiau, bet įvairiau. Prancūzės nesilaiko dietų, savęs nekankina, maisto meniu planuoja savaitei į priekį ir žino, ką kada valgys, ar nevalgys vietoj to, kad galėtų pasimėgauti mėgstamo šokolado gabalėliu. Nebūtina suvalgyti visų trijų patiekalų pietų ar vakarienės, užtenka paragauti visko, bet po nedaug. Jei mėgstate duoną, suvalgykite jos vieną riekelę, o ne trejas.

A.Didžgalvio nuotr.
Tačiau valgyti tris kartus per dieną būtina. Jei amerikietė valgo vieną patiekalą, jo suvalgo daug, nes pasisotina tik dideliu kiekiu vienodo skonio, o ir prie to paties skonio priprantama greit, todėl pasisotinama kiekiu, o ne skoniu. Prancūzės elgiasi kitaip – valgo įvairų maistą, gardina jį įvairiais prieskoniais, išbando naujus receptus.

* Jauskitės saugi. Neužkandžiaukite, nelaikykite namuose viso arsenalo maisto atsargų – taip tik padidės pagunda nuolat kramsnoti. Tačiau ir alkio jausti nereikėtų. Esant ne namuose, saugumo jausmą užtikrins su savimi turimas maišelis riešutų, kuris bus kaip saugumo garantas, jog užėjus alkio jausmui, turėsite kuo jį numalšinti – tai leis jausis ramiau (tačiau nereiškia, kad tuos riešutus būtinai turite suvalgyti, o jei valgysite, tik kelis, ne visą pakelį).
Pamėkite jogurtą – paprastą, natūralų, be priedų. Tegul jis būna jūsų slaptasis ginklas – tinkamas ir pusryčiams, ir desertui.

* Svarbu sezoniškumas. Pirkite sezonines daržoves, vaisius. Jos ne tik bus žymiai skanesnės, maistingesnės, bet ir pigesnės. Pamirškite kassavaitinius apsipirkimus – maisto pirkite tiek, kad užtektų vienai – dviem dienoms. Taip vėlgi išvengsite pagundų namuose ir valgysite kuo šviežesnį maistą.

* Kiek įmanoma ir kur įmanoma, judėkite. Kuo daugiau vaikščiokite pėsčiomis, lipkite laiptais, ne važiuokite liftu, lyginkite patalynę… Nors jei ir esate įmonės direktorė, pati nueikite iki kopijavimo aparato – kiekvienas padarytas žingsnis įskaičiuotas.

* Ne tik pats valgymas, bet ir pasiruošimas tam turi tapti įvykiu. Valgymas, kaip ir viskas gyvenime, turi būti atliekama sąmoningai. Valgykite ne prie televizoriaus, ne kažką veikdama, bet atsisėdusi prie stalo, susikaupusi tam ir galvodama apie maistą. Valgykite visomis juslėmis – skoniu, kvapu, vaizdu.

Valgymas neturi tapti monotonišku ir inertišku dalyku – ruoškitės tam, galvokite apie tai, planuokite. Tai daugiau nei pusė malonumo. Šventei susikurti specialios progos nereikia, o juk ir šiokią dieną ant stalo galima pasitiesti gražią staltiesę, ir tiesiog švęsti gyvenimą…

* Vanduo, duona, vynas. Kartais troškulys maišomas su alkio pojūčiu – vietoj to, kad užkandžiautumėte, atsigerkite vandens. Gerkite jo kuo daugiau: pabudus ryte, dieną, prieš miegą. Gerdamos daug vandens, ne tik būsite energingesnės, bet ir jūsų oda bus skaistesnė, miegosite geriau.

Gerkite paprastą vandenį, ne gazuotą, ne sultis ar įvairius gėrimus, o paprastą ar mineralinį vandenį. Autorė pataria per dieną jo išgerti 8 – 10 stiklinių.

Shutterstock nuotr.
Prancūzės labai mėgsta skanią duoną, sūrį, šokoladą, vyną, šampaną. Ir viskas – tik geros kokybės. Lai duona būna kaip patiekalas, o ne užkandis prieš jį, sūris – pusryčiams ar vakarienei, o vynas geriamas tik valgant. Knygos autorė teigia, kad prancūzės būtent dėl to ir nestorėja, kad geria vyną, bet tik valgant, ir tik vieną kitą taurę.

Vynas, atskiestas vandeniu, taip pat puikus gėrimas, atgaivinantis, troškulį malšinantis. Proporcijos turėtų būti tokios: 2 dalys vyno, 3 dalys vandens – ne atvirkščiai (mano pastaba). Toks gėrimas bus nestiprus, tačiau puikiai jausis rūgštokas vyno skonis.

Nepamirškite, kad visos korekcijos turi būti atliekamos po truputį, geriau iš lėto, bet ilgam ir garantuotai – nieko drastiško, o svarbiausia yra požiūris. Pokyčius matuokite ne svarstyklių pagalba, o vadinamojo „užtrauktuko principu“. Mylėkite save, daug juokitės, ir mėgaukitės viskuo gyvenime. Nebauskite savęs, nesikankite, neribokite, o tiesiog viską darykite sąmoningai. Juk iš visko gyvenime reikia patirti malonumą!

Knygoje pateikiama ir daug skanių receptų.

Nepamirškite prenumeruoti Soti Besotė įrašų facebook paskyroje https://www.facebook.com/sotibesote!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis