Prasideda gatvės muzikos diena

Šiandien - aštuntoji Gatvės muzikos diena (GMD). Vilniuje ir dar keturiasdešimtyje Lietuvos miestų. Trečioji Tbilisyje ir Kopenhagoje. Pirmoji – Hagoje ir Ukrainoje. Galbūt GMD reklaminių plakatų šūkis Start music, end war (Kai prasideda muzika, baigiasi karas), šiais metais itin pakurstė tarptautinę šventės plėtrą. Iš Lietuvos į kitas šalis GMD vėliavą išveš 8 lietuvių muzikantų grupės.

Savaitės skaitomiausi:
- I. Norkutės-Žvinienės gulimoji dieta: per savaitę - minus 2 kg
- Turtingiausia amerikietė turėjo tik vieną suknelę
- Karalienių grožio paslaptys ir jaunystės receptai
- Kaip šiandien gyvena kadaise nudeginti Zdanių dvynukai
- Kokie džinsai madingi pavasarį
- Skanūs ir minkšti grietiniečiai

Vilnius

Sostinės gatvės šį kartą pasiskirstė vaidmenimis, šventės klausytojams būtų pravartu žinoti, jog norint pasiklausyti akustinės muzikos, reikės aplankyti Pilies ir Vokiečių gatves. Didesnio garso mėgėjai turėtų šturmuoti Vilniaus gatvę, kur būriuosis atlikėjai, kurių pasirodymai bus įgarsinti. Rotušės aikštė bus skirta veiksmui – visoms akcijoms, kurios jungsis prie GMD, o Gedimino prospektas pavirs didžėjų arena.

Žemėlapius su šventės dalyvių lokacijomis bus galima rasti savanorių info centruose – Coffee Inn kavinėse Pilies g. 3, Vokiečių g. 8 ir Vilniaus g.17.

Info centruose darbuosis 60 savanorių, dar 30 bus fotografuojantys gatvėse, tad GMD archyvas gausiai pasipildys naujais gatvės muzikantų atspindžiais.

Taip pat savanoriai GMD dalyviams-muzikantams, užėjusiems į info centrus, dovanos trečiąjį GMD ženklelį – šį kartą raudonos spalvos, tad ištikimiausieji dalyviai jau turės pilną Lietuvos trispalvę – geltonus, žalius ir raudonus ženklelius.

Dar viena GMD aksesuarų naujovė – šiais metais ypač populiarų GMD reklaminį siužetą (kuris pavaizduotas plakatuose), bus galima įsigyti kartu su marškinėliais, internetinėse svetainėse marskineliai.lt ir ebay.com. Pelnas už nupirktus marškinėlius su GMD atributika bus skirtas nukentėjusiems Ukrainoje.

Be naujovių išlieka ir dvi gilios GMD tradicijos – pusę devintos vakaro vyksiantis baigiamasis būgnų šou Drum2gether ant laiptų tarp centrinio pašto ir prekybos centro G9, bei tradiciniu per GMD tampantis šiltas pavasariškas trumpalaikis lietus.

Tbilisis

Trečią kartą Tbilisyje vykstančioje Gatvės muzikos dienoje Lietuvai atstovaus Beissoul&Einius, Kazimieras Likša iš grupės Karma ir grupė Baltasis Kiras. Pastarosios grupės lyderis Tautvydas Augustinas ir vis dažniau prie grupės koncertų metu prisijungiantis Audrius Kliševičius džiūgauja praleisiantys Gruzijoje ne tik GMD, bet visą savaitę, kurios metu vyks daug muzikos worshop'ų, improvizacinių grojimų, naujų pažinčių su kitų šalių atlikėjais. Į kelionę vaikinukai pasiims gitarą, ukulėlę, fleitą ir smuiką su didžeridu.

Kopenhaga

Danijos sostinėje lietuvišką GMD vėliavą neš grupė Garbanotas Bosistas, kuri susikūrė Gatvės muzikos dienos dėka. Tuomet nusprendę išlįsti iš rūsio dar jauni ir nepatyrę draugai susibūrė pamuzikuoti gyvai, nes Gatvės muzikos dienoje gali groti visi.

Nuo šio pirmojo koncerto grupė ir skaičiuoja savo susikūrimą, šiemet švęsianti šešis metus muzikos. Vilniuje rengiamoje GMD grupė dalyvauja kiekvienais metais. Užupyje per GMD surengę koncertą, šįkart Garbanotas Bosistas pasirodys analogiškame Kopenhagos rajone Kristianijoje. Grupės nariai su nekantrumu laukia susitikimo su lietuvių kultūros dienų ir GMD Kopenhagoje klausytojais ir yra pasirengę sugroti ne tik vakaro scenoje, bet ir paimprovizuoti gatvėje dienos metu.

Ukraina

Į Kijevą, kuris su didele iniciatyva prisijungė prie Gatvės muzikos dienos Lietuvoje, keliauja Biplan, Colours of Bubbles, Dee & Kamy ir Jurgis Didžiulis. Į didžiausią vakarų Ukrainos miestą Lvovą pakviestas atlikėjas Edgaras Lubys.

Į šią Start music, end war kelionę kartu su muzikantais vyksta mūsų nacionalinės televizijos komanda, kuri rengs reportažus apie Gatvės muzikos dienos adaptaciją Ukrainoje.

Iš Ukrainos į Lietuvą atvyks grupė Olenky ir solo atlikėja Olya Dibrova. Viešnias bus galima pamatyti prisijungusias prie GMD ir dainuojančias Vilniaus gatvėse.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis